Wysłany: 2007-04-14, 11:13 W maju zacznie się upalne lato
Od dziś do następnego weekendu włącznie będzie ciepło, słonecznie i bezchmurnie - zapowiada "Dziennik".
- Ciepła, bezdeszczowa pogoda będzie nam umilać życie przez najbliższy tydzień. Temperatury wyniosą od 17 do nawet 23 stopni C. Najcieplej będzie w najbliższą niedzielę. W środę i czwartek trochę chłodniej, a na Pomorzu, Mazurach i Suwalszczyźnie pojawią się przelotne opady - prognozuje Wojciech Raczyński, dyżurny synoptyk kraju z Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej.
Krzysztof Jarzębski z Biura Prognoz Pro-GEM w Gdyni również przewiduje ochłodzenie w drugiej połowie miesiąca. - Od 23 kwietnia faktycznie spodziewamy się ochłodzenia. Wówczas niż skandynawski zetrze się z wyżem atlantyckim lub azorskim. Nad Polską przesuwać się będą chłodniejsze masy powietrza. Pojawi się więcej chmur na północy i wschodzie kraju. To potrwa do końca miesiąca, ale już długi majowy weekend ma być upalny. Temperatury sięgną nawet 25 stopni C. Zresztą cały maj będzie taki - mówi.
Według Jarzębskiego nie zawiedziemy się też na tegorocznym lecie. - Pierwsze ciepłe miesiące tego roku potwierdzają, że będzie bardzo, bardzo gorące - ocenia.
Mnie się to podoba
Najpierw Kraków później Międzyzdroje
heh u mnie na razie tylko w snach... Ale kto tam wie, co będzie
Długi majowy weekend dla mnie to na pewno wypad gdzieś... hmm ale gdzie jeszcze nie wiadomo do końca. Można powiedzieć, że plan wyjazdu wciąż się tworzy.
mi też się to baaardzo podoba, tym bardziej, że maj to miesiąc moich urodzin a że uwielbiam ciepełko to chyba mnie też ciężko będzie złapać w Wieluniu, na początek zaczynam on Warszawy
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2007-04-26, 15:53
Cytat:
Jak poinformowała Wirtualną Polskę Barbara Wilczyńska, dyżurny synoptyk z Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej, weekend majowy będzie chłodny i deszczowy. Uwaga! W nocy z poniedziałku na wtorek na wschodzie Polski możemy spodziewać się przygruntowych przymrozków!
Chłodniej zrobi się już w sobotę, kiedy do północnej Polski zacznie napływać chłodne, arktyczne powietrze. Nad morzem w ciągu dnia będzie zaledwie 13 stopni, trochę cieplej na południu i zachodzie kraju. Tam słupek rtęci pokaże nawet… 19 stopni. Na Mazurach i Suwalszczyźnie będzie padać. Taka pogoda utrzyma się przez następne dwa dni. Niestety, później będzie jeszcze gorzej.
W poniedziałek chłodno na północy i wschodzie Polski, tam możliwe opady deszczu. Jednak zdecydowanie najchłodniejszy będzie wtorek. Na wybrzeżu i mazurach w dzień temperatura do 12 stopni. Uwaga! Ostrzeżenie dla tych, którzy planują spędzać majówkę pod namiotem. W nocy z poniedziałku na wtorek na wschodzie kraju przymrozki nawet do – 4 stopni - zapowiada Barbara Wilczyńska.
Według dyżurnego synoptyka początek długiego weekendu zapowiada się mało atrakcyjnie. Potrzebne będą parasole, kurtki przeciwdeszczowe… i ciepła odzież, bo wieczory będą naprawdę chłodne.
No i po ciepłym i słonecznym weekendzie, a takie nadzieje w nim pokładałem. Pierwszy grill nad wodą, spacery, odpoczynek, świeże powietrze itd. A wygląda na to że znowu przyrosnę do fotela przed kompem.
Chyba że…………przepowiadana prognoza jak zwykle, komuś nie wyjdzie.
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum