58-letni Władysław Błachut z Twardorzeczki koło Żywca za kradzież prądu o wartości 4 złotych stanie przed sądem! Marek Surmacz, dzisiaj wiceminister MSWiA, nakradł w roku 1984 energii za 11 tysięcy, ale przed sąd nikt go nie wezwał. Oto sprawiedliwość i prawo...
Błachutowi dodatkowo odcięto zasilanie energii. Kara, jaką wymierzyła mu energetyka, przewyższa 500-krotną wartość złupionego prądu! A tymczasem wiceminister Marek Surmacz, jak ustalił "Super Expres" i RMF FM, gdy wpadł, uregulował tylko należność. I na tym się skończyło. Teraz zarządza polską policją... Błachut z Twardorzeczki nie ma takiego przebicia. Za własne grzechy musi płacić po wielokroć.
- Do końca życia z długów nie wyjdę - płacze pan Władysław. Błachuta w listopadzie ub. roku skusił diabeł. Podłączył się do starego licznika w swoim domu.
- Skusiło mnie - wyznaje pan Władysław. - Byłem w tragicznej sytuacji. Było zimno, córka chora. To włożyłem ten kabel do licznika. I stało się...
Na drugi dzień do drzwi Błachutów załomotali kontrolerzy.
- Popędzili na strych i oświadczyli, że mają złodzieja prądu! No fakt. Kradłem. Przyznaję się. Powinienem ponieść karę. Ale dlaczego taką dotkliwą?
Sprawa Błachuta trafiła do prokuratury. Ta sporządziła akt oskarżenia. O kradzież energii na szkodę spółki Enion, wartości 4 złotych...
- Do dzisiaj nie mam prądu - mówi pan Władysław.
Kara przepisowa za kradzież energii to najdotkliwsze, co Błachutów spotkało. - 2 tysiące złotych muszę zapłacić - mówi gospodarz z Twardorzeczki. - To dla mnie majątek...
Odcinek renty Błachuta - 450 złotych. Żona bezrobotna. Na córkę - 150 zł zasiłku. To budżet rodziny.
- Chciałem wziąć kredyt. Ale mi w banku powiedzieli, że jestem niewypłacalny - tłumaczy góral.
Kazimierz Szypuła z Enion S.A. w Bielsku-Białej broni postawy swojej firmy. Twierdzi, że Błachut dokonał przestępstwa, zatem musi być ukarany. A 2000 złotych kary, to i tak najniższy wymiar dolegliwości, zgodny z prawem energetycznym.
Gdyby Błachut, jak Surmacz pracował w milicji, gdyby Błachut jak Surmacz zrobił karierę w policji, gdyby jak Surmacz został wiceministrem, gdyby, gdyby, gdyby... Ale Błachut jest prostym góralem. Jak nabroił - to płacić musi.
autor: Twardorzeczka k. Żywca, Krzysztof Oremus
_________________ Nie trzeba być bogaczem, aby ofiarować coś cennego drugiemu człowiekowi: można podarować mu odrobinę czasu i uwagi.
Pomógł: 7 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 960 Piwa: 6/3 Skąd: Oklahoma Village
Wysłany: 2007-05-14, 20:21
Nie ma to jak pogeneralizować i pouogólniać. Mam wrażenie że PiS chyba jeszcze tylko nie zgwałcił Jelonka Bambi a reszta narodu powinna kandydować do tytułu "Sprawiedliwi wśród narodów świata" albo "Pokojowego Nobla" - z całym szacunkiem dla beneficjentów tych nagród.
Jak zwykle wszystko uogólniacie, jak możecie mówić ze Surmacz coś załatwił bo jest ministrem, wszystko miało miejsce w 84 kiedy był zwykłym milicjantem a później nawet wyleciał z roboty, buło inne prawo, inne zasady a teraz to używacie żeby dowalić władzy...!!
_________________ Żeby tak zarobić i się nie narobić;)
Obu Panom powiem tak, wszyscy podlegamy jednemu prawu i jeśli ktoś popełnia przestępstwo powinien ponieś karę, temu nigdy nie byłem i nie będę przeciwny.
maniekl , nie do końca jak widać zrozumiałeś przesłania tego faktu, o którym pisał Maru, które mówiąc polskim językiem brzmi:
" Co wolno wojewodzie, to nie tobie smrodzie" -
tak to już się utarło w naszym kraju, czego dowodem jest właśnie ten przykład...
Ehh ile tego typu historii jest... Cóż politycy-biznesmeni mają poparcie innych ludzi z kręgu wymiany przysług, a my nie...
Jaro
Nie narzekajmy aż tak bardzo na PiS, bo za SLD nie było lepiej... Z drugiej strony wiele osób narzeka, a nie chciało im się ruszyć tyłka, aby iść do urn i zagłosować. Albo głosowały wg wyników sondaży. Jakie społeczeństwo taki kraj, nie oczekujmy zbyt wiele.
Ostatnio czytałem w "Wprost" że z danych prokuratury wynika, iż w ciągu ostatnich kilku lat przeciw działaczom SLD prowadzono ponad 200 postępowań. Zarzuty, akty oskarżenia lub wyroki na koncie ponad 50 byłych SLD-owskich ministrów, wojewodów, posłów, urzędników, baronów SLD.
Liczne umorzenia podatkowe, afery np. fabryka osocza, starachowicka, płatne protekcje itd.
Błachutowi dodatkowo odcięto zasilanie energii. Kara, jaką wymierzyła mu energetyka, przewyższa 500-krotną wartość złupionego prądu! A tymczasem Marek Surmacz, jak ustalił "Super Expres" i RMF FM, gdy wpadł, uregulował tylko należność. I na tym się skończyło.
Natomiast ty napisałeś:
maniekl napisał/a:
było inne prawo, inne zasady a teraz to używacie żeby dowalić władzy...!!
Nie było innego prawa, nie było innych zasad, byli natomiast równi i równiejsi.
_________________ Nie trzeba być bogaczem, aby ofiarować coś cennego drugiemu człowiekowi: można podarować mu odrobinę czasu i uwagi.
midanle [Usunięty]
Wysłany: 2007-05-17, 20:03
Maru napisał/a:
(...)Nie było innego prawa, nie było innych zasad(...)
maniekl , nie do końca jak widać zrozumiałeś przesłania tego faktu, o którym pisał Maru, które mówiąc polskim językiem brzmi:
" Co wolno wojewodzie, to nie tobie smrodzie" -
tak to już się utarło w naszym kraju, czego dowodem jest właśnie ten przykład...
Zrozumiałem ale ten przykład jest do bani, już o tym pisałem...i nie ja to napisałem tylko ty
Jaro napisał/a:
Przekręty i Spekulanctwo
PiS ...
Maru napisał/a:
Błachutowi dodatkowo odcięto zasilanie energii. Kara, jaką wymierzyła mu energetyka, przewyższa 500-krotną wartość
A co ma zapłacić tyle ile ukradł, przecież to chore,pomyśl każdy zacznie kraść a jak go złapią to dopiero zapłaci za to co okradł.Kara musi odstraszać innych potencjalnych naśladowców!!!!
Maru napisał/a:
Nie było innego prawa, nie było innych zasad
Mam inne zdanie
_________________ Żeby tak zarobić i się nie narobić;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum