Trójka nauczycieli organizuje w ostatni dzień roku szkolnego wyjątkowy koncert. Poświęcony - nie mogło być inaczej - ministrowi edukacji Romanowi Giertychowi.
"Giertych Won!" Festiwal reklamuje się tak:
W klubie Dudek w Nowym Targu wystąpią zespoły hard core punk z dwóch stron sztucznie stawianej "barykady" - w jednych grają belfrzy, a w innych - uczniowie! Tak jedni, jak i drudzy cieszą się z nadejścia wakacji, łączy ich też niechęć do tego, jak obecne władze polskiej oświaty traktują z jednej strony swych szeregowych pracowników, a z drugiej wychowanków. Za imprezą nie stoi "układ", nie stoi żadna "opcja polityczna".
Jeden z organizatorów, matematyk-perkusista Michał Hałabura, mówi "GW":
Wielu nauczycieli jest przeciwko pomysłom ministra Giertycha. Dlatego z dwójką moich przyjaciół belfrów postanowiliśmy uczcić koniec roku koncertem protestacyjnym.
Na festiwalu wystąpią kapele o tak wdzięcznych nazwach jak Czosnek, Eye For An Eye czy ADHD. W ich repertuarach nie ma co prawda utworów poświęconych ministrowi edukacji, na koncercie mogą się jednak pojawić improwizacje na temat Giertycha - informuje gazeta.
Urzędnicy są zszokowani pomysłem. Józef Rostworowski, kurator małopolski:
Jestem zbulwersowany. To, co planują zrobić nauczyciele, jest niegodne powagi tego zawodu. Roman Giertych jest urzędującym ministrem edukacji i należy mu się szacunek z racji sprawowanego urzędu. Nauczyciele nie mogą ramię w ramię z uczniami okazywać lekceważącego stosunku do wicepremiera. To skrajnie niepedagogiczne.
O konsekwencjach Rostworowski nie chce na razie mówić. Wszystko zależy od tego, jakie słowa i gesty padną na koncercie. Na pewno jednak będą mniej niepedagogiczne niż hitlerowskie "sieg heil", z którego parę razy zasłynęła młodzież hołubiąca Romana Giertycha.
źródło:o2.pl
Nie lubię Giertycha, ale myślę,że nauczyciele troszkę przesadzili.
4c33cab40023c32b466fbdc2.jpg
Plik ściągnięto 22146 raz(y) 53,66 KB
_________________ Wszystko o czym marze jest albo nielegalne, albo nieetyczne, albo strasznie tuczące...
Owszem, nie chodzę już do szkoły, ale wiele pomysłów pana ministra mi się bardzo nie podoba, co wyraziłam w innych tematach. Ale mimo wszystko uważam,że z tym plakatem troszkę przesadzili.
_________________ Wszystko o czym marze jest albo nielegalne, albo nieetyczne, albo strasznie tuczące...
Pomogła: 25 razy Wiek: 40 Dołączyła: 30 Maj 2007 Posty: 559 Skąd: wieluń
Wysłany: 2007-06-14, 08:04
Jenus z tego co wiem ty tez juz do szkoly nie chodzisz. Wedlug mnie pomysl jest dobry, mozna zauwazyc solidarnosc nauczycieli i wychowankow. Jak wspomnial jeden z nauczycieli piosenki nie beda dotyczyly bezposrednio ministra edukacji, wiec co w tym zlego..?
a ja nie mam nic przeciwko,przecież wcześniej już nauczyciele protestowali przeciw Giertychowi, to też taka forma protestu, z jajem i z humorem zrobiona (tak mi si9ę wydaje oczywiście,bo ciężko przewidzieć jakie słowa mogą paść na koncercie) pozdrawiam
Pomogła: 18 razy Wiek: 36 Dołączyła: 03 Lut 2006 Posty: 1016 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-06-14, 09:10
No tak skończyłam edukację dwa miesiące temu, ale jednak przez ten rok nawet ponad byłam pod rządami pana ministra i jak większości uczniów większość pomysłów mi się nie podoba
_________________ W naturze człowieka leży rozsądne myślenie i nierozsądne działanie.
Jestem zbulwersowany. To, co planują zrobić nauczyciele, jest niegodne powagi tego zawodu. Roman Giertych jest urzędującym ministrem edukacji i należy mu się szacunek z racji sprawowanego urzędu. Nauczyciele nie mogą ramię w ramię z uczniami okazywać lekceważącego stosunku do wicepremiera. To skrajnie niepedagogiczne.
a coż innego mógłby pan kurator powiedzieć, nie wypada
brzydko by było obrzucac jajkami i pomidorami pana Giretycha , a koncrt jest (mam nadzieję) kulturalną formą protestu
_________________ Co za czasy! Lot w kosmos trwa coraz krócej, jazda do pracy coraz dłużej.
Banda g**niarzy... Jak nie pasuje to wypad ze szkoly. Nikt nikogo sila nie trzyma.
Wg mnie juz samo ministerstwo oswiaty jest szkodliwe, bo nikt nie powinien nakazywac uczniom i rodzicom w jaki sposob maja byc ksztalceni. Ludzie narzekaja na Giertycha, a w rzeczywistosci nikt nie doswiadczyl jego obecnosci, po za tym co wmawiaja na media i po za tym, ze niektorym przyjdzie nosic mundurki. Walnijcie sie w glowy i kupcie sobie dekodery swiadomosci i samomyslenia.
Jednusia
podaj mi przyklad odczuwania na wlasnej skorze pomyslow Giertycha?? Ja za rok bede pisal mature, na ktorej nie bede pisal z tego samego przedmiotu egzaminu podstawowego i rozszerzonego. Tylko od razu rozszerzony i jest to dosc madry pomysl Romka.
Nie wiem po co ten caly szum, nie chodzisz do szkoly sredniej ani gimnazjum wiec jestes wolna od pomyslow Giertycha. Przezywasz to z reszta userow, jakby Cie ten Giertych nawiedzil.
Bardzo dobra forma protestu! W koncu nauczycielom nie musi sie wszystko podobac i maja prawo wyrazic swoje zdanie publicznie. Niby niepedagogiczne ale ile razy na lekcjach wychowawcy mowia o swoich zarzutach wobec premiera?
Pomógł: 19 razy Wiek: 51 Dołączył: 24 Mar 2006 Posty: 1096 Piwa: 23/18 Skąd: Wieluń, now Łodź :(
Wysłany: 2007-06-15, 16:56
Mateusz napisał/a:
Banda g**niarzy... Jak nie pasuje to wypad ze szkoly. Nikt nikogo sila nie trzyma
sorki, Mateusz, powiedziałbym i kto to mówi - STARUSZKU...
ile Ty masz lat, skończyłeś chociaż 18 - tą magiczną barierę dorosłości, żeby innych od g....y wyzywać???
wydaje mi się że przegiąłeś troszeczkę, nie dość że latek Ci brakuje do do dorosłości, to jeszcze trochę kultury i poszanowania dla innych forumowiczów- co też zazwyczaj jest objawem dorosłości....
za chamstwo od mnie miałbyś ostrzeżenie, i za takim będę postulował dla Ciebie...
.
Mateusz napisał/a:
Jednusia
podaj mi przyklad odczuwania na wlasnej skorze pomyslow Giertycha??
mogę ja odpowiedzieć proszę Pana?? mogę?? naprawdę??/
i mimo, jeszcze nie odczułem na właśnej skórze??
nie wpisanie (lub nie poprawienie błedu) Wielunia na listę miejsc pamięci narodowej wartych odwiedzania - podobnie jak i inne błedy przy tej liście - o czym szerzej w wątku: http://wielun.biz/viewtopic.php?t=3876
[ Dodano: 2007-06-15, 18:18 ]
Jesteś tak doświadczony przez Giertycha. Biedaku współczuje Ci, może ktoś jeszcze jest pokrzywdzony i doświadczony przez Romka?? Ktoś chce o tym porozmawiać? W Szkole mamy psychologa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum