nie licząc tych urzędowych spraw, to listów już w ogóle nie piszę.
kartki ostatnio z pobytu nad morzem wysłałam, ale tylko do rodziny.
_________________ „Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada, lecz przez to, kim jest i nie przez to, co ma, lecz przez to, czym dzieli się z innymi.”
1% ze swojego podatku na rehabilitację dziecka http://dzieciom.pl/podopieczni/4355
Wczoraj dostałam list od koleżanki
Dawno się nie widziałyśmy i ona miała tylko mój adres. Ale to było przyjemne rozerwać kopertę i przeczytać te wypocinki jej
_________________ Wszystko o czym marze jest albo nielegalne, albo nieetyczne, albo strasznie tuczące...
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-07-24, 14:57
Ja staram się pisać kartki świąteczne, urodzinowe - tak jak napisano wcześniej - to ma zupełnie inny charakter niż sms czy email No i wtedy staram się raczej samemu pisać niż korzystać z gotowców. I adresowanie też ręczne.
No i oczywiście kartki z wakacji...
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Lis 2005 Posty: 883 Piwa: 12/4 Skąd: Planeta Ziemia
Wysłany: 2007-07-24, 17:17
Pisanie listów porównuję do czytania książek.
W obu przypadkach potrzeba wyobraźni.
Szkoda, że odchodzi to w niepamięć i coraz mniej ludzi czyta książki lub pisze listy.
Przyznam, że obecnie rzadko siadam do pisania listów. Zastapiłem je e-mail-ami, a nawet, gdy są to listy tradycyjne, to i tak korzystam z komputera. Własnoręcznie składam jedynie podpis.
To dla ułatwienia adresatowi. Nie musi udawać się do apteki, aby tam szukać pomocy w odczytaniu tego, co napisałem.
Taaaak..... Szkoda listów i liścików na karteczce z kwiatuszkiem, żabką, listkiem w kopercie do pary.... Swego czasu miałam zawsze w szufladzie minimum 4 rodzaje papeterii. A teraz to się ograniczam do zaadresowania ręcznie koperty oficjalnej z pieczątką w rogu do mojego ulubionego (czytaj: jedynego) adresata: Urzędu Skarbowego. Przynajmniej kartki w kopercie nadal są kolorowe (PIT, CIT, VAT itd)
Nie mam zwyczaju pisać listów, ale list zapewnie zostawia większy ślad, robi większe wrażenie niż SMS.
Mój jedyny kontakt z drogą Pocztą Polską to prenumerata czasopism komputerowych i odbieranie przesyłek z allegro.
Pisanie listu jest dobre jak chcesz wysłać go bliskiej osobie, to wtedy kilka, kilkanaście minut spędzonych na pisaniu listu i dekorowaniu go sprawia dużą frajdę osobie, która go przeczyta...
Ja kiedys baaardzo czesto pisalam listy do znajomych, praktycznie kilka razy na miesiac ale teraz oczywiscie coraz mniej czasu sie ma i sie zastepuje listy mailem. Ale jeszcze zcasem zdarzy mi sie napisac list. Ocxywiscie najmilej jest jak widzi sie kartkę bądź list w skrzynce- to najbardziej cieszy:)
Niedługo będziemy wszyscy listy pisać......... do św. Mikołaja
taa ja już tworzę kilka wersji w brudnopisie. hehe
E-mail, e-mail i jeszcze raz e-mail. Poczta elektroniczna jest po prostu sprawniejsza i nie zabiera tak dużo czasu, jak wysyłanie tradycyjnych listów.
Jednak w lipcu napisałam dwa do znajomych, którzy przez miesiąc nie mieli stałego dostępu do internetu.
hmm pisanie listów powoli robi się "egzotyczną" czynnością... No cóż, świat idzie do przodu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum