Żmija zygzakowata w Zugilu. Węża pracownicy zauważyli wczoraj. Kiedy dziś znów pojawił się na przyzakładowym trawniku zawiadomiono strażaków. Poszukiwania żmii trwały godzinę, nie przyniosły jednak rezultatów.
”Nasze działania polegały na przeszukaniu miejsca, w którym widziano żmiję - mówi aspirant Maciej Dura z PSP w Wieluniu- pomimo szczegółowego przeszukania gada nie znaleziono. Miejsce przekazano do nadzoru ochronie Zugilu. Gdyby żmija ponownie się pojawiła będzie interweniowała straż pożarna.”
Jad żmii zygzakowatej jest mieszaniną kilku toksyn o różnorakim działaniu : uszkadzającym układ nerwowy, powodującym martwicę tkanek , zmniejszającym krzepliwość krwi, zmiany rytmu pracy serca. Jeżeli żmija ukąsi człowieka, na skórze pozostaną dwie charakterystyczne ranki.
Ukąszenie jest szczególnie niebezpieczne dla dzieci i osób starszych. Jednakże nie stanowi śmiertelnego zagrożenia dla zdrowego dorosłego człowieka. Leczenie polega na podaniu antytoksyny końskiej – czyli surowicy przeciwko jadowi żmii.
Dodajmy, że żmija zygzakowata jest pod ścisłą ochroną prawną.
W tym roku podobno jest bardzo dużo żmij i zaskrońców, ja osobiście widziałam już niejednego zaskrońca tej wiosny/lata. Radzę uważać na te gady, nie zaatakują same ale jeśli się przypadkiem nadepnie mogą się bronić.
_________________ To właśnie lęk przed porażką nie pozwolił mi podjąć wielkiego działania.
Dopiero dzisiaj stawiłem pierwsze kroki tam, gdzie powinienem je postawić przed 10 laty.
Ale jestem szczęśliwy, że nie czekałem kolejnych 20
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum