Pomógł: 13 razy Dołączył: 11 Lis 2006 Posty: 3119 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-08-02, 19:37 Chroń swoje e-konto
Choć przypadki okradania klientów posiadających e-konta zdarzają się stosunkowo rzadko, staraj się zachować czujność. Tam bowiem, gdzie są pieniądze, pojawiają się również oszuści próbujący je wyłudzić.
Wszelkie transakcje elektroniczne przez Internet przeprowadzaj wyłącznie ze znanego Ci komputera. Nigdy nie możesz bowiem mieć pewności, że na komputerze, np. w kafejce internetowej, nie zainstalowano programów śledzących i zapisujących twoje poczynania.
W swoim komputerze zainstaluj program antywirusowy i antyszpiegowski. Darmowe wersje możesz ściągnąć z internetu (znajdują się np. na stronach niektórych banków). Warto też zaopatrzyć się w tzw. firewall (z ang. ścianę ogniową blokującą próby włamania się z sieci do naszego komputera). To oprogramowanie również można pobrać za darmo.
Pamiętaj o regularnym (raz, dwa razy w miesiącu) aktualizowaniu programów antywirusowych i antyszpiegowskich, a także innych, z których korzystasz podczas łączenia się z internetem. Wszelkie luki w oprogramowaniu ułatwiają złodziejom włamanie się do Twojego komputera.
Chroń numer zabezpieczający i hasło będące kluczem dostępu do Twojego konta. Najlepiej nikomu ich nie zdradzaj. Uważaj też na phishing. Polega on na wysyłaniu fałszywych e-maili, przypominających te pochodzące ze znanego źródła. Zwykle zawierają one żądanie podania określonych danych (np. zabezpieczających dostęp do konta) lub kierują do stron podszywających się pod oryginalne strony banku. Nie odpowiadaj na takie e-maile, nawet gdy zawierają groźbę zamrożenia twojego konta lub nałożenia kary pieniężnej. Jak najszybciej skontaktuj się ze swoim bankiem.
Uważnie przyglądaj się stronom banków, na które wchodzisz. Zawsze ręcznie wpisuj w przeglądarce adres, nie korzystaj z linków. Możesz bowiem trafić na fałszywą stronę, stworzoną przez oszustów. Znajdź na stronie symbol zamkniętej kłódki. Kliknij na nią dwa razy, aby sprawdzić certyfikat bezpieczeństwa. Jeśli jest on nieaktualny, nie wprowadzaj swoich danych. Po skończeniu działań na koncie zawsze się wyloguj.
Oprogramowanie zabezpieczające
Wiele programów antywirusowych i antyszpiegowskich możesz pobrać z internetu bezpłatnie. Niektóre możesz za darmo testować nawet przez kilka miesięcy, a potem kupić, jeśli będziesz z któregoś z nich zadowolona. Możesz skorzystać np. z programów:
- Norton Anti-Virus przeznaczony dla użytkowników indywidualnych i małych biur. Chroni m.in. przed atakami typu phishing i posiada tzw. zaporę ogniową (firewall).
- ArcaVir System Protection - posiada m.in. program antywirusowy, antyszpiegujący, firewall i ochronę przed phishingiem.
- Internet Security Suite - dla użytkowników indywidualnych i niewielkich firm; posiada m.in. program antywirusowy, antyszpiegujący, firewall, a także narzędzie do ochrony przed spamem i phishingiem.
yampress
Mądrze napisane...
Warto jeszcze dodać że najlepiej nie zapamiętywać haseł w przegladarce. Zwłaszcza w badzIEwnym produkcie microsoftu oraz w Firefoxie, ponieważ te przeglądarki nie szyfrują zapamiętanych haseł. Jedynie Opera potrafi zaszyfrować ważne hasła...
Wracając do konta, to na razie będzie konto młodzieżowe...
Grzegorz Nowak
Dzięki za przydatny link, proste zestawienie ofert i linki do założenia konta.
[ Dodano: 2007-08-02, 21:34 ]
Chodziło mi głównie o to, żeby przelewy online były bezpłatne...
[ Dodano: 2007-08-02, 21:46 ]
Przypatrzyłem sie dokładnie kosztom i wychodzi na to, że to MultiBank i ING Bank Śląski sa najtańsze... Przelewy zarówno w tym samym banku jak i w innym kosztują 0zł.
Chodziło mi głównie o to, żeby przelewy online były bezpłatne...
Hmm, to tak naprawdę z darmowych tylko wewnątrz banku będą bezpłatne Poza bank tj. było to napisane - z najbardziej polecanych Inteligo 0,99zł, mBank 0,50zł
Ale w mBanku masz różne rodzaje kont. Sprawdź dokładnie ofertę. Wydaje mi sie ze powinno być konto realizujące przelewy zagraniczne.
Owszem jest takie konto: eKONTO osobiste
Cytat:
eKONTO to indywidualny rachunek oszczędnościowo-rozliczeniowy dla wszystkich, którzy akceptując nowoczesną technologię, cenią swój czas i pieniądze.
Najwygodniej zasilać eKONTO regularnie - przelewem pensji z rachunku pracodawcy.
eKONTO w skrócie:
*
bezpłatny dostęp do konta przez Internet, telefon, SMS, mSIM oraz WAP,
*
bez opłat za założenie i prowadzenie rachunku,
*
bezpłatna karta debetowa do transakcji bezgotówkowych i bezprowizyjnych wypłat z bankomatów Sieci Euronet, BZ WBK oraz Cash4You,
*
bezpłatne przelewy internetowe w ramach mBanku, przelewy internetowe do innych banków za 0,5 zł
*
przelewy zagraniczne - opłata: 0,25% kwoty przelewu min 20 zł, max 200 zł
*
polecenia zapłaty i zlecenia stałe,
*
przelewy do ZUS i US,
*
bez konieczności stałych wpłat i obowiązku utrzymywania minimalnej kwoty,
*
możliwość ustanowienia współposiadacza i pełnomocników.
_________________ Wszystko o czym marze jest albo nielegalne, albo nieetyczne, albo strasznie tuczące...
To lepsze eKonto, ale że ja nie jestem pełnoletni to namówię rodziców do tego...
Opłaty za przelew się uzbierają - ZUS, Allegro, Prąd, Telefon VoIP, prenumerata czasopism. Niby tylko ok 2zł róźnicy, a jak się takich przelewów robi kilkanaście w miesiącu to już jest spora oszczędność. A czekanie w poczcie w kolejce jest wkurzające, a nie po to ludzie mam internet, żeby opłacać rachunki i przelewy na poczcie.
mBank jest bankiem typowo internetowym i o ile mi wiadomo to nie ma oddziałów. Jest to część BRE Banku i myśle że wszelkie problemy związane z kontem w mBanku mozna tez tam rozwiązać. Zresztą ten bank ogólnie unika kontaktów osobistych - jak pisałem to typowo internetowy bank.
Podobnie ma sie z inteligo. Tylko kilka lat temu ten internetowy bank przejęło PKO BP. Ma to sowje plusy (głównie największa w Polsce sieć placówek oraz co za tym idzie dostępność do bankomatów), jednak ja stwierdziłem, że nie będe wspierać państwowego molocha jakim jest w moich oczach PKO BP. Dlatego polecam mBank.
Też mam zamiar założyć sobie konto w banku i czytając wasze wypowiedzi najbardziej spodobał mi się Mbank, ale mam pytanko : Jaka jest opłata za wypłacenie pieniędzy w innym bankomacie?
To zależy od kwoty jaką wypłacasz. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby mieć 2 konta bankowe. 1 netowe, 2gie w stacjonarnym banku typu pko sa, pko bp ... .
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-08-26, 12:47
Mbank ma oddziały już od dość dawna - np przy ulicy Piłsudskiego w łodzi. Początkowo był to rzeczywiście typowy bank internetowy ale w tej chwili ma też palcówki.
Mateusz co do przelewów za granicę to w mbanku są 2 możliwości.
1. Można dokonywać zwykłych przelewów zagranicznych
"W celu wykonania przelewu walutowego należy zalogować się do serwisu transakcyjnego i wypełnić zlecenie "Przelew zagraniczny", umieszczone w dziale "Przelewy" dla rachunków złotówkowych eKONTO, mBIZNES konto oraz dla rachunków walutowych eMAX, mBIZNES MAX. Przelew można zlecić również za pomocą mLinii."
2. Lub płacić tzw ekartą.
To takie dodatkowe subkonto które zasilasz sobie dowolną kwotą i możesz płacić z niego tak samo jak kartą. Jest to o tyle bezpieczne że nikt nie wypłaci sobie z tego subkonta więcej niż masz na nim gotówki.
Nie wiem tylko jak z bankomatami mbanku w Wieluniu - darmowe wypłaty są z bankomatów sieci Euronet a nie wiem ile jest ich w Wieluniu i czy w ogóle są.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum