Wysłany: 2007-08-03, 13:28 94-latka została magistrem
94-letnia Phyllis Turner z Australii, która pierwszą szkołę skończyła w wieku 12 lat, została magistrem - poinformowała komisja rekordów Guinnessa.
Będąca już prababcią pani Turner tytuł magistra nauk medycznych uzyskała w tym tygodniu na uniwersytecie w Adelaide, w Australii Południowej.
Rzeczniczka komisji Guinnessa w Londynie Amarilis Espinoza powiedziała, że istnieje taka kategoria rekordów, jak najstarsza osoba zdobywająca tytuł naukowy, jednak dotychczas nie było tam żadnego wpisu. Zauważyła też, że jeśli Turner wypełni aplikacje, będzie pierwsza. "Zachęcamy ją do tego" - dodała. Promotor pani Turner prof. Maciej Henneberg zaznaczył, że namawiał Turner, by kontynuowała studia i napisała doktorat, jednak świeżo upieczona pani magister odmówiła.
- Ludzie dożywają 101 lat, ale rzadko kiedy mają tak młody umysł - powiedział Henneberg. - Jej intelekt jest w stanie obronić doktorat, lecz mniej pewne jest jej zdrowie - dodał, przypominając, że praca nad doktoratem zajęłaby około trzech lat.
źródło: onet.pl
Przykład tej pani pokazuje nam, że na naukę nigdy nie jest za późno
Studiować medyceyne w tym wieku? Mnie już by się nie chciało pracowac w tym wieku to po co takie trudne studia Każdy ma swojego fisia, którego pielęgnuje Mieć taką babcię.... fajnie, fajnie tylko pogratulować wytrwałości
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 03 Maj 2006 Posty: 2461 Piwa: 25/43 Skąd: w-ń
Wysłany: 2007-08-06, 07:58
Gratuluję samozaparcia,mi w tym wieku co jestem nie chciałoby sie uczyć ,nauka angielskiego i niderlandzkiego idzie mi strasznie wolno,a co dopiero mieć tyle lat co ta pani,super
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum