R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: red
2008-02-01, 03:24
Kierunki na WSHiE
Autor Wiadomość
borsuk 
Dojeżdża PKSem

Wysłany: 2007-08-08, 19:33   

Ferbik - masz rację! jest wiele szkół prywatnych,które wyrobiły sobie świetną markę - przykładem może być SWPS(Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej - chyba tak się tłumaczy ten skrót) w Warszawie,we Wrocławiu istnieje filia,do której chodzi kilku znajomych i słyszałem same superlatywy o kadrach,programie,itp.
Postaw piwo autorowi tego posta

raulmanka 
Ma stragan na targu

Pomogła: 8 razy
Wysłany: 2007-08-08, 19:48   

rankingi to w zależności od gazety są różne. Dla mnie ważniejsze, jest co mówią ludzie, którzy pracują w branży, która mnie interesuje...w której ja np chcę pracować.
a jeśli osoba z Koźmińskiego (czyli najlepszej prywatnej uczelni ekonomicznej prawda?) mówi znajomemu żeby szedl za niego na egzamin bo mu się nie chce.. i ta osoba idzie na egzamin, zdaje go i wszystko jest ok... to ja dziękuję za taką szkołę.
może i dają perspektywy, stypendia zagraniczne, praktyki itp...ale co z tego? skoro pozwalają na takie przekręty, skoro nie jest ważna praktycznie matura...
każdego wybór indywidualny, być może dla jednych trudniejszy dla drugich łatwiejszy, dla mnie oczywisty ;)

majk-el 
Wieluniaczek
garnki lepi

Wysłany: 2007-08-08, 20:02   

Kiedyś pewien profesor na studiach opowiadał jak wykłada w niepublicznej uczelni. Rektor tej że szkoły "wyższej" dał mu jasno do zrozumienia, że ma egzaminować studentów "do skutku" - o oblewaniu nie było mowy. Niepubliczne szkoły to firmy które muszą przynosić zyski właścicielom.

Panterka 
Moderator
żona admina :)

Pomogła: 25 razy
Wysłany: 2007-08-08, 20:31   

Ja studiowałam w prywatnej szkole, a obecnie jestem studentką UWr i nie widzę jakiejś ogromnej różnicy. Wydaje mi sie ze jest to kwestia przede wszystkim wykładowcy a nie samej uczelni. Fakt ze w niektórych prywatnych szkołach płaci się i tylko czeka na dyplom ale nie wszędzie.

Ferbik 
Administrator

Piwa: 107/205
Wysłany: 2007-08-08, 20:37   

raulmanka, widzisz nie chciałbym tu mówić że młoda jesteś i jeszcze nawet studiów nie liznęłaś ale podałem przykład szkoły, której właścicielem jest prof. Rocławski (notabene pisałem już o nim kiedyś) - gość, którego Ministerstwo Edukacji ma głęboko w d..., bo nie podpisał się pod paroma projektami jeśli chodzi o nauczanie - gość, który ma łeb na karku i wie jak uczyć dzieci, gdzie na wielu wyższych uczelniach od dziesiątek lat jest cały czas ten sam archaiczny program. Jeśli wiesz o czym piszę, to znana Ci jest pewnie strona www.glottispol.gda.pl
Nie chcę się kłócić, ale jeśli tak uparcie wierzycie w państwowe uczelnie, to tylko rankingi mogą Wam zamydlić oczy.
Dlaczego ja zrezygnowałem z PŁ kierunek Budownictwo? Ano dlatego, że archaicznie nie było informatyki ani nawet słowa o programach jakimi są Archicad czy Autocad. Ale za to ołówek... w XXI wieku... no sorry, ale raczej idzie się z postępem a nie z sentymentem.

Jeśli chodzi o uczelnię WSHE, to w tym roku wg WPROST w kategorii Niepaństwowe szkoły niebiznesowe zajmuje 4 miejsce, gdzie WSInf (którą ja kończyłem) stoi na 2.

raulmanka 
Ma stragan na targu

Pomogła: 8 razy
Wysłany: 2007-08-08, 21:24   

tak wiedziałam, młoda jestem studiów nie liznełam to się nie znam;)
jak już mówiłam, rankingi mnie nie interesują, interesuje mnie zdanie ludzi... wiem jedno, ja bym w życiu nie zrezygnowała z państwowej na rzecz prywatnej, a każdy wybiera to co wg niego jest lepsze i tyle.

waldex 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia

Postawił 6 piw(a)
Wysłany: 2007-08-08, 21:26   

Rankingi to porażka, totalna. Są trzy kłamstwa: kłamstwo, duże kłamstwo i statystyka :D

kampos 
Czytał o Wieluniu

Wysłany: 2007-08-08, 21:39   

Ferbik: nie chciałem podnosić dyskusji na temat wyższości uczelni państwowych nad prywatnymi, bo mało mnie taki spór iteresuje. Jednak studia matematyczne, a o nich był mój post, są domeną uczelni państwowych i taki właśnie jest stan rzeczy.

Ferbik 
Administrator

Wysłany: 2007-08-08, 22:05   

kampos, racja. Odnośnie matmy na państwowych to faktycznie jest naprawdę na wysokim poziomie, ale po prostu chciałem zdementować to, że uczelnie państwowe są lepsze od prywatnych. Wracając do tematu: mając do wyboru WSHE i WSInf wybrałem WSInf. Ale każdy patrzy na to, co jemu odpowiada.

Zastanawia mnie jednak to, co napisał basteks: dlaczego nie ma nigdzie wzmianki, że filia WSHE jest w Wieluniu?

Rybak 
Przyjeżdża na zakupy
ornitolog

Piwa: 12/1
Wysłany: 2007-08-08, 23:05   

Ferbik napisał/a:

Zastanawia mnie jednak to, co napisał basteks: dlaczego nie ma nigdzie wzmianki, że filia WSHE jest w Wieluniu?

Wyjaśnię tu troszkę może. Otóż w Wieluniu nie ma filli WSHE bo szkoła ta nie
posiada odpowiednich pozwoleń i czegoś tam jeszcze.
W Wieluniu jest tylko "punkt informacyjno - rekrutacynjy" i zgodnie z "literą prawa"
wszystkie zajęcia powinny odbywać się w filli w Sieradzu.
To, że zajęcia te odbywają sie w Wieluniu jest w tym przypadku naginaniem prawa
przez uczelnię dla dobra studentów, bo jeśli zamiast kilkunastu wykładowców, którzy tu
dojeżdżają dojeżdżać miało by kilkuset studentów do Sieradza na pewno nie było by
tylu chętnych do studiowania.

basteks 
Ma stragan na targu

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2007-08-09, 08:38   

Cytat:
To, że zajęcia te odbywają sie w Wieluniu jest w tym przypadku naginaniem prawa
przez uczelnię dla dobra studentów, bo jeśli zamiast kilkunastu wykładowców, którzy tu
dojeżdżają dojeżdżać miało by kilkuset studentów do Sieradza na pewno nie było by
tylu chętnych do studiowania.

To raczej jest dla dobra kasy uczelni. :D

Zastanawia mnie, że takie rzeczy są dopuszczalne. W papierach pewnie jest, że wszystko odbywa się w Łodzi lub Sieradzu. Taka sytuacja swiadczy właśnie o poziomie uczelni - jeśli tylko dla kasy oszukują to co myśleć o innych sprawach uczelni ?? Co mają sądzić studenci o szkole, która w zasadzie działa nielegalnie na terenie Wielunia ??

No chyba, że chodzi o nauczanie w tym kierunku i to na terenie katolickiej szkoły :D :D

glizda 
Moderator
diablica

Pomogła: 45 razy
Piwa: 24/21
Wysłany: 2007-08-09, 08:50   

Zastanawiałam się, czy na tej uczelni magisterki nie zrobić, ale nie podobały mi się system płatności: płacisz co miesiąc przez cały rok!
Zdecydowałam się na Wyższą Szkołę Zarządzania w Opolu. Także prywatna uczelnia.

jenusia 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia

Pomogła: 18 razy
Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2007-08-09, 10:09   

Dokładnie płacisz za cały rok. I tak pomimo tego ze są wakacje za lipiec, sierpień i wrzesień musisz płacić :/ No ale z czegoś muszą się utrzymywać

glizda 
Moderator
diablica

Pomogła: 45 razy
Piwa: 24/21
Wysłany: 2007-08-09, 10:14   

jenusia napisał/a:
No ale z czegoś muszą się utrzymywać

No niby tak, ale nie na wszystkich uczelniach tak jest. A mnie się to płacenie przez cały rok nie podoba. chciałabym odsapnąć od kosztów przez te kilka miesięcy chociaż.

Ferbik 
Administrator

Wysłany: 2007-08-09, 12:00   

glizda, ale jak masz przykładowo płacić 3600 za rok szkoły, co semestr po 1800 to wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem jest płacenie co miesiąc po 300zł. Finansowo wychodzi tak samo i wiesz, że 300zł nie Twoje co miesiąc, a może się zdarzyć, że przyjdzie Ci do zapłaty jedna rata z dwóch i nie będziesz miała z czego zapłacić pełnej kwoty. Ja miałem właśnie u siebie na uczelni system miesięczny i mi się to bardziej widziało niż system płacenia za semestr.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi