Pomogła: 32 razy Dołączyła: 03 Maj 2006 Posty: 2461 Piwa: 25/43 Skąd: w-ń
Wysłany: 2007-09-01, 12:36 Nie płaćcie na komitet rodzicielski!!!
Koniec wakacji jest trudny dla rodziców, bo znów będzie to samo: trzeba kupić dzieciom książki, zeszyty, mundurki i zapłacić za... komitet rodzicielski. Sięgają do kieszeni, bo myślą, że inaczej się nie da. Otóż nie, uspokaja "Fakt". Ustawa o systemie oświaty mówi wyraźnie, że rada rodziców może gromadzić fundusze z dobrowolnych składek. Nie ma więc obowiązku płacenia.
Tymczasem rodzice boją się wyłamać, bo jeśli nie zapłacą, to będą napiętnowani przez innych rodzicieli. Boją się, że będzie jeszcze gorzej, gdy dowiedzą się o tym uczniowie. Wtedy ich dzieci mogą usłyszeć na przerwie w szkole, że są gorsze, bo ich rodziców nie stać na opłacenie komitetu. Dlatego, choć wydali fortunę na wyprawkę, płacą dalej, by nikt nie wytykał dzieci palcami.
Pieniądze, które zbierają komitety na finansowanie różnych poczynań szkół, nie powinny być wyciągane od rodziców, a pochodzić z budżetów samorządów, pisze "Fakt" i apeluje: koniec z haraczem. Rodzice nie dajcie się naciągać na dodatkowy podatek. Nie musicie nic płacić!
Ja nigdy nie płaciłam i nie płacę,ciekawa jestem, czy ktoś wie ,że po zapłaceniu komitetu nie trzeba płacić ubezpieczenia?Ono jest już zawarte w komitecie i obowiązkiem szkoły jest dziecko ubezpieczyć,zresztą wszystkie dzieci sa ubezpieczone bez wzgledu na to czy rodzic zapłacił czy nie,ubezpieczenia są grupowe i zawsze dochodzi do danej liczby kilka gratis
Ja nigdy nie płaciłam i nie płacę,ciekawa jestem, czy ktoś wie ,że po zapłaceniu komitetu nie trzeba płacić ubezpieczenia?Ono jest już zawarte w komitecie i obowiązkiem szkoły jest dziecko ubezpieczyć,zresztą wszystkie dzieci sa ubezpieczone bez wzgledu na to czy rodzic zapłacił czy nie,ubezpieczenia są grupowe i zawsze dochodzi do danej liczby kilka gratis
U mnie w gimnazjum 2 osoby najuboższe miały ubezpieczenie gratis, co do ubezpieczenia zawartego w komitecie nigdy o tym nie słyszałam, może to zależy od szkoły? W liceum strasznie strasznie przypominają o składce na radę rodziców i wyczytują kto ile dał, jeśli komuś należy się jakaś nagroda, np za wyniki w nauce a nie zapłacił składki nie otrzyma jej... Ja płacę tylko połowę, a ile z tego mam? Pączka w tłusty czwartek i cukierka na mikołajki... Zastanawiam się czy w tym roku w ogóle płacić. Nagrody na koniec roku nie pochłaniaja całego budżetu Rady Rodziców, a innych efektów tych składek nie widzę.
Wysłany: 2007-09-01, 14:42
Nie wolno im robić takich rzeczy!!zmuszać do płacenia,wyczytywać kto dał czy nie,to świństwo,a wszystko z niewiedzy rodziców....u nas w 4 ce nikt nikogo nie zmusza....kto chce to płaci.
Pomógł: 1 raz Wiek: 54 Dołączył: 15 Cze 2006 Posty: 503 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-09-01, 14:59
Składka na radę rodziców jest oczywiście dobrowolna, jak wiele innych składek.
Ale w wielu przypadkach jest to równowartość 1 -2 paczek papierosów.
Z pieniedzy rady rodziców pokrywa się wiele wydatków na rzecz szkoły - i nie na tym polega, żeby w postaci pączków odebrać to co się włożyło. Jak np. rozliczyć zakup pomocy naukowych.
Opłacanie rady rodziców nie ma związku z ubezpieczeniem.
Równie dobrze można napisać, że jeśli ktoś daje na tacę w niedzielę - to ma na emeryturę odkładane.
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2007-09-01, 17:13
Oto wycinek regulaminu, jednej ze szkół podstawowych, gdzieś w Polsce. Oczywiście regulaminu pracy Komitetu Rodzicielskiego. Wydaje mi się że treści zawarte w owych statusach są mniej więcej jednakowe we wszystkich szkołach.
Cytat:
Zasady gromadzenia i wydatkowania funduszy KR.
1. Komitet Rodzicielski gromadzi fundusze na wspieranie działalności szkoły z następujących źródeł :
a. ze składek rodziców,
b. z wpłat osób fizycznych, organizacji, instytucji, fundacji, do których zwróci się prezydium KR,
c. z dochodowych imprez organizowanych przez KR dla rodziców i mieszkańców środowiska szkoły,
d. z działalności gospodarczej,
e. z innych źródeł.
2.Wysokość składki rodziców ustala się na początku każdego roku szkolnego na plenarnym zebraniu rodziców klasy.
Propozycję wysokości składki ustala i przedstawia dla całej szkoły prezydium KR. Ustalona wysokość składki podlega
indywidualnemu zadeklarowaniu jej wnoszenia przez każdego z rodziców.
3.Jeżeli do szkoły uczęszcza więcej dzieci tych samych rodziców KR może wyrazie zgodę na wnoszenie składki tylko na jedno dziecko,
obniżenie składki wnoszonej na wszystkie dzieci lub zwolnić całkowicie od wnoszenia składki tych rodziców, których sytuacja materialna
jest bardzo trudna. Wnioski w tej sprawie składają zainteresowani rodzice lub wychowawca klasy.
4. Wydatkowanie środków KR odbywa się na podstawie "Preliminarza wydatków KR na dany rok szkolny", zatwierdzanego każdorazowo przez
prezydium KR.
Wydatkowanie środków pochodzących ze składki rodziców odbywa się następująco:
1. 50 % środków zebranych przez rodziców danej klasy jest do dyspozycji "trójek klasowych" i wydatkowane na dofinansowanie imprez klasowych,
wycieczek i biwaków, upiększenia izby klasowej. inne wydatki na rzecz całej klasy.
2. Pozostała część jest przekazywana do dyspozycji prezydium KR. Wydatkowana jest na:
- pomoc materialna dla dzieci z najbiedniejszych rodzin (np. dofinansowanie posiłków, podręczników, itp.),
- dofinansowanie konkursów l imprez o charakterze ogólnoszkolnym (np. festyn sportowo-rekreacyjny, finały szkolne olimpiad,
-konkursów przedmiotowych, sportowych, itp.),
- sfinansowanie niektórych zajęć pozalekcyjnych i kół zainteresowań,
-nagrody rzeczowe dla wyróżniających się uczniów i zespołów artystycznych, sportowych,
-sfinansowanie części kosztów reprezentacyjnego zespołu artystycznego szkoły,
-zakup książek, środków dydaktycznych i sprzętu technicznego,
-inne, wynikające z potrzeb.
Wszystkie wydatki i wpływy są księgowane.
Do obsługi księgowo - rachunkowej wyznacza się fachową , kompetentną osobę . Prezydium zakłada w banku bieżący rachunek
oszczędnościowo- rozliczeniowy w celu przechowywania na nim środków oraz dokonywanie bieżących wypłat oraz przelewów.
Jak dobrze rozumie tekst tego regulaminu, to o wszystkich sprawach tam zawartych decydują rodzice, tak? Nie wiem może się mylę. I to rodzice wybrani do tych Komitetów Rodzicielskich, decydują na co te pieniążki są przekazywane, i jak konsumowane. A z tego co czytam w w/w przykładzie, są to wydatki poświęcone przede wszystkim uczniom, czyli własnym dzieciom, które mają przyjemność uczyć się w danej szkole.
Rzeczywiście, nigdzie nie ma mowy o przymusie płacenia, wszystkie te składki są dobrowolne i nie mogą skutkować żadnymi sankcjami, czy to wobec ucznia, czy rodziców nie płacących owych składek. Ale, …….. i tu zacytuję jadną z naszych forumowiczek:
Cytat:
Ja nigdy nie płaciłam i nie płacę
I teraz warto by było zadać tylko jedno pytanie.
Czy niepłacenie składek, spowodowane jest naprawdę trudną sytuacją materialną tych rodzin, które nie płacą, czy tylko czystym cwaniactwem rodziców?
Jeśli rodziny nie płacą składek, z pierwszej przyczyny zawartej w pytaniu, to wszystko jest OK., bo życie jest, jakie jest. Ale jeśli w grę wchodzi drugi aspekt pytania, to ……., takie zachowania rodziców są nieetyczne i wręcz chamskie w stosunku do pozostałych płacących. Bo wszystkie dzieciaki korzystają z dobrodziejstw tych składek, i te których rodzice zapłacili, i te których rodzicom się wydaje że są sprytniejsi od pozostałych.
Sytuacja w ogóle jakaś dziwna, bo najpierw rodzice coś uchwalają, a potem ci sami rodzice są przeciwni temu co uchwalili. No cóż, absurdy są na samej górze, dlaczego ma ich brakować na najniższych szczeblach obywatelskiej drabiny.
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Pomogła: 18 razy Wiek: 36 Dołączyła: 03 Lut 2006 Posty: 1016 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-09-01, 18:32
ja w podstawówce i gimnazjum płaciłam na komitet w pierwszej liceum chyba też. Później przestałam jak zreszta prawie cała moja klasa, bo to nie miało sensu i tak nic z tego nie miałam
_________________ W naturze człowieka leży rozsądne myślenie i nierozsądne działanie.
Wysłany: 2007-09-01, 18:39
Bez żartów ,nie nazywaj cwaniakami osób które nie płacą,nie będe płacić na cos co powinno być finansowane przez państwo...2 lata temu musieliśmy kombinować skad wziac farby i znależć chętnych rodziców do pomalowania klasy.Miała być dla naszych dzieci.Na początku roku dowiedzieliśmy się że nasze dzieci dostały klase po byłym pokoju nauczycielskim,klase w której nie da sie normalnie prowadzić lekcji bo jest bardzo ciasna i brzydka.To co my mamy robić ???Płacić za książki,kupować całą wyprawke ,malować klasy,dopłacać do zakupu kredy czy innych dupereli???Jeśli chodzi o biwaki itp to bez żartów ,cały rok co miesiąc płacimy składki klasowe na ten cel przeznaczone,jeszcze trochę a będą chcieli zebyśmy składali się na premie dla nauczycieli zeby zechcieli nie gnębić naszych dzieci tylko dlatego ze im w domciu coś nie wyszło...
[ Dodano: 2007-09-01, 19:45 ]
To czy ktoś płaci czy nie ,to jego sprawa,nie chcę płacić tylko dlatego ze inni płacą,oni też mogą nie płacić bo ja nie płacę.Jeśli uznałabym ze płacenie naprawdę ma jakiś cel ,napewno bym płaciła i nie nazywaj mnie cwaniakiem !!!!
Pomógł: 1 raz Wiek: 54 Dołączył: 15 Cze 2006 Posty: 503 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-09-01, 19:11
Cytat:
To co my mamy robić ???Płacić za książki,kupować całą wyprawke ,malować klasy,dopłacać do zakupu kredy czy innych dupereli???Jeśli chodzi o biwaki itp to bez żartów ,cały rok co miesiąc płacimy składki klasowe na ten cel przeznaczone,jeszcze trochę a będą chcieli zebyśmy składali się na premie dla nauczycieli zeby zechcieli nie gnębić naszych dzieci tylko dlatego ze im w domciu coś nie wyszło...
Edzia Ty nie przesadzasz ??
Przecież nikt Cię nie zmusza do płacenia na radę rodziców.
Czy wszystko co robimy musi wiazać sie z bezpośrednimi korzyściami ??
Wysłany: 2007-09-02, 08:01
Czyli równowartość paczki papierosów miesięcznie...
Dla własnego dziecka.
Pieniądze z rady rodziców podlegają kontroli rodziców, rodzice decydują na co je wydać. Nie jest tak, że ktoś je sobie przywłaszcza.
Wysłany: 2007-09-02, 09:10
basteks napisał/a:
Pieniądze z rady rodziców podlegają kontroli rodziców, rodzice decydują na co je wydać.
o jakich pieniądzach ty piszesz?na co zostaną wydane pieniądze klasowe zbierane co miesiąc-tak decydują rodzice ,ale na co idą z Komitetu rodzicielskiego nikt nie wie,no może ta trójca szkolna,ale uważam że troje rodziców nie powinno decydować za 100 ki innych.Nie przeliczaj na paczki papierosów,bo tutaj chyba nie chodzi o kwotę ,tylko o to dlaczego rodzice wogóle mają to płacić?JKogos chyba wyręczamy...kto powinien dać na szkołe tyle ile należy.Moze paniusie z Zus-u nie dostaną takich nagród a dzieciaki będą miały to co mieć powinny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum