Na osiedlu Wyszyńskiego w Wieluniu dobiega końca budowa nowego bloku. We własnym M już we wrześniu zamieszka 17 rodzin. "Jeszcze tylko małe zabiegi kosmetyczne i lokale będą do odbioru - zapewnia Marian Ogiela - wiceprezes Wieluńskiej Spółdzielni Mieszkaniowej.
"Budynek 21 b już jest na ukończeniu. Pozostały do wykonania chodniki, podjazdy i parkingi wokół bloku. Te prace aktualnie trwają".
Natomiast już rozpoczęto przygotowania do budowy kolejnego bloku mieszkalnego, w którym własne M znajdzie 14 rodzin. Będzie to budynek podobny do tego, który zostanie oddany we wrześniu, z tą tylko różnicą, że w piwnicach na parterze usytuowane zostaną garaże.
W planach jest także budowa kolejnych mieszkań przy ulicy Sadowej, między blokami 8, 19 i 36. "Ten teren jest przygotowany, mogą stanąć tutaj 4 budynki. Podań jest dość sporo, część osób składała je właśnie z lokalizacją na Stare Sady. Jeżeli będzie komplet na dany budynek to będziemy rozpoczynać projekt przetargowy i od wiosny może ruszyć kolejna budowa nowego budynku" - dodaje prezes Ogiela.
Wieluńska Spółdzielnia Mieszkaniowa buduje nowe mieszkania na zasadach własnościowych, więc ilość i tempo budowy zależy od zasobności portfela osób, które oczekują na nowe lokum. A takich rodzin jest obecnie 90.
Źródło: RZW
To o czym wiele młodych małżeństw marzy to własne M, lecz z tym coraz trudniej niestety.
Ograniczone do minimum budownictwo nowych mieszkań w tym ich bardzo wysokie ceny to skutek tego, że coraz więcej małżeństw decyduje się jedynie na wynajem mieszania, z którym i tak są nie lada kłopoty aby je znaleźć.
Taka jest niestety rzeczywistość...
Pomógł: 4 razy Wiek: 34 Dołączył: 05 Maj 2007 Posty: 743 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-08-30, 14:34
Jaro napisał/a:
Wieluńska Spółdzielnia Mieszkaniowa buduje nowe mieszkania na zasadach własnościowych, więc ilość i tempo budowy zależy od zasobności portfela osób, które oczekują na nowe lokum.
No właśnie się zastanawiałem, dlaczego tak się grzebali z budową tego bloku (z 21a z resztą tak samo)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Lip 2005 Posty: 407 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-08-30, 15:25
Kiepsko jest z mieszkaniami bo w Wieluniu prawie w ogóle się nie buduje bloków. Nie ma firm developerskich jak w dużych miastach tylko spółdzielnie próbuja coś spłodzić a to tez im słabo wychodzi
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-08-30, 21:57
Kiepsko jest z budową nowych mieszkań z powodów cenowych. Myślę że ciężko będzie znaleźć w Wieluniu chętnych na kilkadziesiąt mieszkań w cenie powiedzmy 4,000 zł za metr.
To jak mam zaplacic za mieszkanie 50 metrowe ponad 100 tys zl to wole sie przemeczyc i wybudowac dom. Materialy stanialy (Max spadl z 6,50 na 4,70 a u producenta do 3,80). Nie wszyscy jednak marza o wlasnym domu, wiele osob woli mieszkanie bo o nic sie nie martwi, tylko tyle ze do konca zycia bedzie placic glupi czynsz za mieszkanie wlasnosciowe!!
To jak mam zaplacic za mieszkanie 50 metrowe ponad 100 tys zl to wole sie przemeczyc i wybudowac dom
Jak zapłacisz tyle za takie mieszkanie to albo udało Ci się trafić albo mieszkanie jest do kompletnego remontu. Za 50 metrów trzeba zapłacić grubo ponad 100 tys - ok. 120-130 tys zł.
A domu za 150 tys nawet nie postawisz...
A może zna ktoś dokładną cenę za metr kwadratowy takiego nowego mieszkania w Wieluniu?
jakiś tydzień temu dowiedziałam się o cenie mieszkania na Wyszyńskiego - 2800m2
ale cena jest zmienna
w spółdzielni w bloku który ma być dopiero budowany to nawet "krzyczeli" 3000 tys
_________________ „Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada, lecz przez to, kim jest i nie przez to, co ma, lecz przez to, czym dzieli się z innymi.”
1% ze swojego podatku na rehabilitację dziecka http://dzieciom.pl/podopieczni/4355
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-09-02, 00:37
Ja uważam że to bardzo dobra cena, ale wolałbym relację kogoś kto kupił niedawno nowe mieszkanie w Wieluniu, bo wiem że kiedy rozmawia się o konkretach to okazuje się, że w umowie jest punkt o tym że cena może ulec zmianie, lub cena podana w folderach to cena netto.... Inne niespodziewane dodatki to np garaż który w takim bloku w Łodzi potrafi kosztować 50,000 a miejsce parkingowe na ogrodzonym terenie wokół bloku 10,000 ...
red, dlatego napisalem ze takie mieszkanie kosztuje ponad 100 tys zl. 120-130 to ponad 100 Masz racje ze domu nie postawisz za 150 tys. Ale za 200 tak! I nie placisz juz czynszu do usranej smierci, a takze masz wlasny ogrodek, podworko itp
I nie placisz juz czynszu do usranej smierci, a takze masz wlasny ogrodek, podworko itp
I płacisz podatek od każdego metra działki, budynku, garażu, pomieszczenia gospodarczego (co najciekawsze z tego wszystkiego najdroższe) itd... Więc nie ma tak do końca dobrze
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-09-03, 20:25
Silvo napisał/a:
I nie placisz juz czynszu do usranej smierci, a takze masz wlasny ogrodek, podworko itp
zap napisał/a:
I płacisz podatek od każdego metra działki, budynku, garażu, pomieszczenia gospodarczego (co najciekawsze z tego wszystkiego najdroższe) itd... Więc nie ma tak do końca dobrze
A poza tym czynsz to również w dużej mierze koszty utrzymania głównie ogrzewanie i woda. Fakt ogrzewanie w Wieluniu jest strasznie drogie. I stąd koszty utrzymania domu który nie jest podłączony do miejskiej ciepłowni są dużo, dużo niższe.
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
zap, podatki od dzialki czy domu to groszowe sprawy, placone raz w roku. Za dzialke o pow. 16 arów zapłaciłem 10 zł na rok (rozlozone na 4 raty) Za dom wychodzi kilkadziesiat zlotych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum