R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: red
2008-02-01, 03:24
Czy cieżko z pracą w Wieluniu????
Autor Wiadomość
Kasiulek 
Czytał o Wieluniu
Kasiulka

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2007-09-06, 10:29   

Tzn wlasnie nie ma zbytnio ofert pracy na takie stanowisko jak bym chciala, dlatego tez jak skonczy mi sie tutaj umowa, czyli za tydzien to chce we Wieluniu osobiscie cv poroznosic i miec pozniej cicha nadzieje na jakis kontakt... Jezeli nie znajde pracy to bede zmuszona chyba wrocic na Slask... ale staram sie myslec pozytywnie ze wszystko sie ulozy (p.s. dzięki glizdeczko:))

[ Dodano: 2007-09-06, 11:30 ]
a jeszcze mam prosbe i pytanie, czy znacie solidne Firmy gdzie mogłabym i gdzie warto złożyc cv??

*w Wieluniu !!!!!!!!
Ostatnio zmieniony przez Ferbik 2007-09-06, 18:54, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

waldex 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia

Postawił 6 piw(a)
Wysłany: 2007-09-06, 10:57   

miko 005 napisał/a:
i każdy z „Żaków” zdobył dyplom ukończenia jakichkolwiek studiów.

I tu jest nasz polski błąd!!! Nie myślimy czy znajdziemy pracę w zawodzie tylko biegniemy tłumnie na uczelnie, choćby wyższa szkoła machania łopatą w Gęsiowie Dolnym. U Nas nie jest pogoń za wiedzą, ale za tytułem magistra. Powoli dochodzi do absurdów że wszyscy chcieliby zarządzać, tylko kto będzie pracował? :P Nie mam nic przeciwko studiom zaocznym, ale 30 % szkół, które serwuje ofertę ukończenia studiów zaocznych nie rzyma poziomu nawet dobrego liceum. Pomyslcie: czy do Wielunia jakaś uczelnia wyśle swoich najlepszych wykładowców?
Kontynując. 80 % młodych mysli, że jak zdobędzie mgr przed naziwskiem znajdzie dobrze płatną pracę - i tu tkwi podstawowy błąd!!! Nie wybiera ambitniejszych kierunków tylko zostaje na reklamie, zarządzaniu etc mając potem wielkie roszczenia finansowe wobec swoich pracodawców. Czy nie lepiej iść do technikum i być dobrym w swoim zawodzie niż kończyć jakiekolwiek studia i nie pracować w swoim zawodzie? Znam mnóstwo takich osób i teraz zarabiają mniej niz mogliby gdyby wybrali dobry zawód i byli w nim perfekcjonistami.
Wg mnie takie lajtowe kierunki, którze są fabrykami absolwentów można sobie zostawić na podyplomowe, a nie jako bazowy kierunek.
Ostatnio zmieniony przez waldex 2007-09-06, 12:01, w całości zmieniany 1 raz  

glizda 
Moderator
diablica

Pomogła: 45 razy
Piwa: 24/21
Wysłany: 2007-09-06, 11:55   

Cytat:
a jeszcze mam prosbe i pytanie, czy znacie solidne Firmy gdzie mogłabym i gdzie warto złożyc cv??

Kasiulek, trudno stwierdzić. Jednym dana firma pasuje innym nie. Proponuje składaj podania gdzie się da :grin:

Kasiulek 
Czytał o Wieluniu
Kasiulka

Wysłany: 2007-09-06, 12:18   

no chyba tak zrobie, ale jedynymi Firmami takimi procz jakis bankow i urzedow ktore znam to jest Zugil i Prometeo (Protyl + Wielton). Niestety innych nie znam i w tym jest problem :)

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Piwa: 9/3
Wysłany: 2007-09-06, 13:35   

basteks
Miałem na myśli średnią netto...

Basia

Masz rację gdybym żył na własny rachunek, ale już się przekonałem że nic tylko wyjeżdżać stąd...

jestsuper 
Przyjeżdża na zakupy

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2007-09-06, 16:58   

miko 005 napisał/a:
Zadziałała polska „dzika demokracja”, która wmówiła naszemu społeczeństwu że ludzie po podstawówce, czy tylko zawodówce to niższy gatunek społeczny

Zależy jakie kto ma mniemanie o sobie, oczywiście dobry uczeń, myśli, że tylko ci słabsi idą do zawodówki... ja tak nie uważam. Mając w ręku świadectwo z paskiem zastanawiałam się czy iść do I lo czy IV ZSZ na Krakowskim. Dla mnie ważne jest żeby robić to co się lubi, a praca fizyczna nie hańbi, nawet przy łopacie zarabia się po 5 tys

red 
Moderator

Piwa: 68/22
Wysłany: 2007-09-06, 18:48   

basteks napisał/a:
1. gastronomia - przyjmując (mogę się mylić nie jestem z branży) średnią marżę 50%, wyjdzie nam - że np. na 1 piwie można zarobić np. 2 zł(brutto) minus Vat da nam to ok. 1,60. Dzieląc 4000 przez 1,60 - wychodzi 2500 piw czyli prawie 100 piw dziennie.
W trakcie imprez moment ale w dni pozostałe ?? A kiedy zysk pracodawcy ??
Nad morzem widywałem piwo nawet po 12-14 zł za kufel (Sopot) i tam zwraca się to szybciej.

basteks napisał/a:
Pracodawca może pewnie płacić 10 000 pracownikowi - pod jednym warunkiem - że jego praca przyniesie pracodawcy wzrost dochodów przekraczający wydatki na płacę.

Bardzo dobry przykład. Niestety rzeczywistość jest taka jaka jest. Jakbym miał zapłacić pracownikowi w tej chwili 2600 zł to sory ale chętnie sam bym sie u siebie zatrudnił...

Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2007-09-06, 22:51   

Basteks zdaję sobie sprawę z panujących warunków ekonomicznych. Napisałem tylko że średnia krajowa nie jest kwotą która pozwala na rozpoczęcie w pełni samodzielnego życia.
Dlatego też zrezygnowałem kilka lat temu z pracy u kogokolwiek i dzisiaj żałuję...
że nie zrobiłem tego wcześniej.

Oczywiste jest że dopóki będą chętni do pracy za powiedzmy 1000zł netto to właśnie tyle będą oferować im pracodawcy. I nie można mieć o to do nikogo pretensji. Proste zasady podaży i popytu.

Wracając do przykładu z gastronomią i słów Red'a to przypominają mi się restauracje otwierane przez chińczyków np. w Niemczech czy Hiszpanii. Super wystrój, ekstra żarcie ,bardzo miła obsługa no i rewelacyjne ceny(np 10-12 euro za stół szwedzki - jakieś 10-15 potraw do wyboru w tym masa owoców morza, lody- wszystko bez żadnych ograniczeń, żeby było śmiesznie do godziny 16 cena 6 euro, no i pokrywają koszty parkingu podziemnego - dostajesz od nich opłacony bilecik)

Zastanawiałem się w jaki sposób mogą oferować tak wiele za tak małe pieniądze, dowiedziałem się że pracuje tam właściciel wraz z całą rodziną i może 1 czy 2 pracowników. Poza tym żaden pracownik nie zastąpi czujnego oka właściciela :mrgreen:

Ponawiam pytanie do pracodawców - co myślicie o podawaniu wysokości pensji w ofercie pracy?

Basia 
Wieluniaczek
Dwa oblicza ]:-)

Pomogła: 16 razy
Piwa: 9/1
Wysłany: 2007-09-07, 09:13   

Kasiulek napisał/a:
no chyba tak zrobie, ale jedynymi Firmami takimi procz jakis bankow i urzedow ktore znam to jest Zugil i Prometeo (Protyl + Wielton). Niestety innych nie znam i w tym jest problem

Prometeo przenosi produkcję do miasta oddalonego o ok 200 km wątpię, żeby przyjmowali nowych pracowników. a Wielton, Protyl hmm wiesz jak to jest, możesz przynieść do kadr swoje cv, które trafi do głębokiej szufladki z masą takich dokumentów. Niestety przykre ale prawdziwe :( co do Zugilu to nie wiem, aczkolwiek dużo młodych tam przyjmują, warto spróbować.

Mateusz napisał/a:
Basia

Masz rację gdybym żył na własny rachunek, ale już się przekonałem że nic tylko wyjeżdżać stąd...

w sumie tak, ale za granice? i być polaczkiem-robolem którego nie szanują? Czy do większego miasta, gdzie na utrzymanie wydasz 2 razy więcej :roll: wszędzie jest ciężko, pamiętaj o tym :wink:

Administrator napisał/a:
Ponawiam pytanie do pracodawców - co myślicie o podawaniu wysokości pensji w ofercie pracy?

nie jestem pracodawcą, ale jestem za podawaniem wysokości wynagrodzenia w ofercie pracy, przynajmniej przybliżonej. To zaoszczędzenie czasu obu stron, poza tym pracownik za swoją sumienna prace powinien wymagać odpowiedniego wynagrodzenia. Więc nie bójmy się na pytanie pracodawcy "Ila Pan/Pani chciałaby zarabiac? odpowiadać wprost :!:

Kasiulek 
Czytał o Wieluniu
Kasiulka

Wysłany: 2007-09-07, 09:21   

Też jestem za tym aby nie bać sie odpowiadac na zapytanie o wymagane zarobki. To jest wazne aby wiedziec czego sie chce w zyciu i dążyć do wyznaczonego celu. Obecnie kazdy pracodawca zadaje te pytanie.
Basia napisał/a:
Prometeo przenosi produkcję do miasta oddalonego o ok 200 km wątpię, żeby przyjmowali nowych pracowników. a Wielton, Protyl hmm wiesz jak to jest, możesz przynieść do kadr swoje cv, które trafi do głębokiej szufladki z masą takich dokumentów. Niestety przykre ale prawdziwe co do Zugilu to nie wiem, aczkolwiek dużo młodych tam przyjmują, warto spróbować.

A czy są inne większe Firmy godne "uwagi" we Wieluniu??

*w Wieluniu!!!!!!!!!!
Nie razi Cię to????
Ferbik
Ostatnio zmieniony przez Ferbik 2007-09-07, 09:35, w całości zmieniany 1 raz  

glizda 
Moderator
diablica

Pomogła: 45 razy
Piwa: 24/21
Wysłany: 2007-09-07, 09:51   

Kasiulek, spróbuj też w "Elektrycznym Handlowym Centrum Elektrycznym Ania" na ulicy Traugutta, firma wciąż się rozwija, więc może będą potrzebować pracowników.

red 
Moderator

Piwa: 68/22
Wysłany: 2007-09-07, 10:32   

Basia napisał/a:
co do Zugilu to nie wiem, aczkolwiek dużo młodych tam przyjmują, warto spróbować

Spróbować możesz ale na kokosy nie licz. A o średniej krajowej zapomnij, przynajmniej przez pierwsze 5 lat pracy. Raczej przygotuj sie na zarobki na poziomie 1000-1500 zł netto... Więc jak widać raczej sie za to nie usamodzielnisz. Ale na początek może to komus odpowiadać.

Administrator napisał/a:

Jak ktos sie mnie pyta o zarobki to mu mówie żeby przyniósł najpierw CV to pogadamy. To tylko kartka papieru ale niestety dla wielu kandydatów na pracowników napisanie , wydrukowanie i przyniesienie CV to zbyt duże wymagania... :evil:

Kasiulek 
Czytał o Wieluniu
Kasiulka

Wysłany: 2007-09-07, 10:36   

glizda napisał/a:
Kasiulek, spróbuj też w "Elektrycznym Handlowym Centrum Elektrycznym Ania" na ulicy Traugutta, firma wciąż się rozwija, więc może będą potrzebować pracowników.

Dziekuje Glizdeczko za pomoc.

Kasiulek napisał/a:
*w Wieluniu!!!!!!!!!!
Nie razi Cię to????
Ferbik

Chyba nie przepadasz za mna...wybacz- mój bład z tym Wieluniem...

5 razy poprawiałem Ci ten sam błąd. Nie przepadam za tym, jak ktoś ignoruje zasady polskiej pisowni i nie stosuje się do regulaminu.
Ferbik
Ostatnio zmieniony przez Ferbik 2007-09-07, 10:37, w całości zmieniany 1 raz  

Basia 
Wieluniaczek
Dwa oblicza ]:-)

Pomogła: 16 razy
Piwa: 9/1
Wysłany: 2007-09-07, 11:48   

Kasiulek napisał/a:
Basia napisał/a:
Prometeo przenosi produkcję do miasta oddalonego o ok 200 km wątpię, żeby przyjmowali nowych pracowników. a Wielton, Protyl hmm wiesz jak to jest, możesz przynieść do kadr swoje cv, które trafi do głębokiej szufladki z masą takich dokumentów. Niestety przykre ale prawdziwe co do Zugilu to nie wiem, aczkolwiek dużo młodych tam przyjmują, warto spróbować.

A czy są inne większe Firmy godne "uwagi" we Wieluniu??

*w Wieluniu!!!!!!!!!!
Nie razi Cię to????
Ferbik

no cóż, Neotech ciągle szukają pracowników, ale o tej firmie poczytasz w innym temacie i sama zdecydujesz czy tam złożysz papiery.
hmm Korona, Patrol, Posto, Galaxia to mi przychodzi do głowy, warto sie wybrać do kadr, a nóż widelec :P jeżeli będziesz miała zamiar się tu zameldować to możesz również zgłosić sie do Urzędu Pracy, jak dopiero skończyłaś studia to może dostaniesz się na staż. Jak nie będziesz próbować to nic nie zdziałasz. jeszcze raz życzę powodzenia

waldex 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia

Postawił 6 piw(a)
Wysłany: 2007-09-07, 11:50   

Na dzień dobry temat powinnien się zacząć od podania zawodu w którym chcesz pracować, jakie masz wykształcenie, a tak robimy kulomiotową akcję wpisywania ofert, nie wiem w co mamy celować i jakim kalibrem :P

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi