Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-10-02, 21:52
RzymskiKatolik, mamy jeszcze jeden komitet zarejestrowany w okręgu - Polską Partię Pracy
Spotkanie przebiegało spokojnie, miło jest się spotkać poza forum Sam Roman Giertych nie powiedział nic szczególnie nowego, ale wiadomo, że było to spotkanie w celu wsparcia Daniela Pawłowca i innych kandydatów LPR, więc nie czuję się rozczarowany. Ja jestem zadowolony, bo Roman Giertych po krótkim romansie z socjalizmem wrócił do liberalnych poglądów na gospodarkę (Roman Giertych startował w 1993r z list UPR do Sejmu). Tym spokojniej mogę oddać głos na listę KW LPR (LPR+UPR+PR)
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Sie 2007 Posty: 427 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: zewsząd
Wysłany: 2007-10-03, 12:02
tak, giertych sympatyczny. i jak pięknie, elokwentnie przemawiał. no normalnie miód na uszy. czy wy naprawde nie słyszeliście jaki on cisnął bzdury? o unii (dla niego postawa pis-u na negocjacjach była prowadzona na kolanach), o systemie opieki zdrowotnej, jedzie na kluzik-rostkowską - jedną z najrozsądniejszych osób w PiS, szczyci sie wywalczeniem ponad 1000 złotych ulgi na dziecko, która to ulga najmniej pomoże naprawde biednym, promowaniem różnorodności w szkołach (sic!). poza tym ten gość chciał wyrugować Gombrowicza (nie tylko jego zresztą) z lektur i wprowadził obowiązek wliczania średniej z religii do szkół. ale nic, ważne że się dobrze prezentował, nie taki diabeł straszny. no chyba ze jesteście jego wyborcami - to nie mam pytań. jeszcze jedna taka uwaga, skoro 2 lata temu rydzyk mówił o nich że są na katafalku jako partia z poparciem na poziomie 7-8 % to biorąc pod uwage ich dzisiejsze poparcie (2%) już leżą w trumnie, zgodnie z logiką i pogrzebową terminologią.
o unii (dla niego postawa pis-u na negocjacjach była prowadzona na kolanach)
Ja pamiętam, że jechaliśmy tam bronić pierwiastka i nie zgodzić się na powstanie superpaństwa. I nie ma pierwiastka w liczeniu głosów a superpaństwo powstaje na naszych oczach, vide eurokonstytucja którą jako Polska popieramy.
I ja nie mam zamiaru mieszkać w wielkim kołchozie zwanym Związkiem Socjalistycznych Republik Europejskich
ryba napisał/a:
o systemie opieki zdrowotnej, jedzie na kluzik-rostkowską - jedną z najrozsądniejszych osób w PiS
jeśli państwowa służba zdrowia jest dla Ciebie idealnym rozwiązaniem to może i masz rację
ryba napisał/a:
szczyci sie wywalczeniem ponad 1000 złotych ulgi na dziecko, która to ulga najmniej pomoże naprawde biednym
oczywiście wielki sukces i nikt kto ma choć odrobinę zdrowego rozsądku nie może tego zanegować.
ryba napisał/a:
promowaniem różnorodności w szkołach (sic!)
z tego co pamiętam chodziło o różnorodność mundurków w szkole
ryba napisał/a:
poza tym ten gość chciał wyrugować Gombrowicza (nie tylko jego zresztą) z lektur
ja też wywalił bym Gombrowicza i kilku innych lewaków z kanonu lektur szkolnych, a poza tym gdzie jest napisane, że ten kanon jest niezmienny
ryba napisał/a:
i wprowadził obowiązek wliczania średniej z religii do szkół
jeszcze 50 lat temu w całej Europie Zachodniej i całym cywilizowanym świecie ocena z religii była liczona do średniej ocen. Dopiero rewolucja kulturowa 68 roku i rozpanoszenie się wszelkiego rodzaju lewactwa po świecie a szczególnie na naszym kontynencie wyrugowało ocenę z religii ze średniej.
ryba napisał/a:
skoro 2 lata temu rydzyk mówił o nich że są na katafalku jako partia z poparciem na poziomie 7-8 % to biorąc pod uwage ich dzisiejsze poparcie (2%) już leżą w trumnie, zgodnie z logiką i pogrzebową terminologią.
akurat o. Tadeusz nie jest dla mnie autorytetem w sprawach polityki i chyba pamiętasz jak to swego czasu popierał Wałęse, AWS, Krzaklewskiego. I jeśli słuchasz RM to zapewne wiesz co teraz o tych ludziach mówi się na antenie rozgłośni o. Rydzyka.
_________________ Tylko ktoś całkowicie oddany sprawie może ją krytykować
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Sie 2007 Posty: 427 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: zewsząd
Wysłany: 2007-10-03, 16:48
niemal każda wizyta zagraniczna polskiego rządu za czasów pis miał charakter blokujący. zablokować to , zablokować tamto, nie wpuśćić tych, nie jechać do tamtych, nie przyjąć zasad karty europejskiej itd. zero incjatywy, czysty negatywizm. i co lpr postuluje jeszcze większy zapał w odrzucaniu wszelkich europejskich inicjatyw? to niech wpiszą na sztandary oficjalnie, że Unia NIE. tylko niech wtedy odmówią przyjmowania funduszy strukturalnych. jak sie odcinać to do końca. dyplomacja polega na NEGOCJOWANIU i osiąganiu KOMPROMISU. taką postawą, jaka postuluje LPR nie uda sie nic zrobić, bo nikt nie ma zamiaru sie oglądać na jakichś zatwardziałych obrońców "polskiej racji stanu", która w wykonaniu polskiej prawicy polega na całkowicie dzisiaj nieaktualnej retoryce nacjonalistycznej. nic sie taką polityką nie osiągnie w Unii. i czyj to jest problem? nasz czy ich?
w wątku o służbie zdrowia Giertych sam mówił, że jego projekt zakładał POWSZECHNY, czyli państwowy dostęp do opieki. bardzo mnie ciekawi, jak na to zareagowałby Korwin-Mikke, któy jest za całkowitą prywatyzacją słuzby zdrowia, co notabene, jest pomysłem wysoce niemądrym.
ulga na dzieci jest absurdalnie wysoka. miała służyć biednym, a nie będzie, bo najbiedniejsi nic nie odliczą, bo nie będą mieli z czego. za to budżet państwa zostanie znacznie obciążony. poza tym jest to pomysł calkowicie lewicowy i wzmacniający socjal, a przecież mister Giertych uważa się za liberała, i to posttchaterystowskiego. to tylko potwierdza, że program LPR jest zbitkiem postulatów, które nie układają się w żadną skończoną calość. nic dziwnego, bo to populiści.
Giertych chwalił się, że w naszych szkołach są różnorodne mundurki i to ma świadczyć o tym, że promuje on różnorodność w szkołach. dał też do zrozumienia, że to niby u nas tak fajnie jest, bo mundurki są rózne, tak jakby gdziekolwiek indziej w europie były takie same. absurd.
w dyskusji o Gombrowiczu zgadzam sie w większości z tym co zostało powiedziane przez przeciwników Giertycha, gdy sprawa była na świeczniku. jest to dla mnie pomysl straszny i nic wiecej do poweidzenia na ten temat nie mam. dodam tylko, że Gombrowicz został wtedy zamasakrowany poprzez spłyceń, których wtedy dokonano. żałosne to było
odnośnie ceny z religii. no właśnie może jeszcze kilkadziesiąt lat temu to było normalne. ale świat jakby poszedł do przodu, i dziś, wprowadzając to rozwiązanie, cofamy się o te kilkadziesiat lat. zaiste, polska prawica prowadzi głównie politykę wstecz.
dla mnie ojciec rydzyk jest wrogiem numer 1. natomiast chciałem tylko przypomnieć, że politycy LPR, jak i inni prawicowi do rydzyka lgnęli jak do zbawcy. a przywołuję tamte słowa, bo mi sie spodobała alegoria do katafalku. tak czy siak LPR jest dzis prawie trupem. na szczęście
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-10-03, 17:40
ryba napisał/a:
to niech wpiszą na sztandary oficjalnie, że Unia NIE.
Problem polega na tym, że z "Unii" nie można wyjść. Przynajmniej na razie nie ma takiej procedury. Więc skoro już tam jesteśmy, to trzeba jakoś się w tym poruszać.
ryba napisał/a:
dyplomacja polega na NEGOCJOWANIU i osiąganiu KOMPROMISU
nb. mnie bardziej odpowiada definicja: dyplomacja to jest coś takiego żeby powiedzieć komuś spier... a on żeby się cieszył na drogę
Zarówno LPR jak i UPR w obecnej sytuacji (tzn braku możliwości wycofania się ze Wspólnot Europejskich) są za tym, aby nie tworzyć superpaństwa europejskiego a jedynie luźno powiązaną grupę państw ze swobodnym przepływem dóbr, pracy, kapitału itd. itp. To powinno być istotą współpracy europejskiej a nie cały ten biurokratyczny bełkot który Bruksela produkuje za niemałe pieniądze podatników.
ryba napisał/a:
w wątku o służbie zdrowia Giertych sam mówił, że jego projekt zakładał POWSZECHNY, czyli państwowy dostęp do opieki. bardzo mnie ciekawi, jak na to zareagowałby Korwin-Mikke, któy jest za całkowitą prywatyzacją słuzby zdrowia, co notabene, jest pomysłem wysoce niemądrym.
w wątku o służbie zdrowia Giertych mówił tylko o zmianie sposobu finansowania ubezpieczeń zdrowotnych jako o elemencie zmiany systemu.
A poza tym - dlaczego prywatyzacja służby zdrowia jest pomysłem "wysoce niemądrym"?
Ulga na dzieci nie jest całkowicie lewicowym wynalazkiem chociażby dlatego że jest realizowana jako zmniejszenie obciążenia podatkowego. Każde zmniejszenie podatków ma w sobie pierwiastek liberalizmu. Zmniejszenie obciążenia podatkowego będzie skutkowało tym, że w rękach Polaków zostanie więcej pieniędzy, które będą mogli oni wydać wg własnych potrzeb - i to jest myślenie jak najbardziej liberalne. Poza tym dziura nie będzie aż taka wielka - te pieniądze wygenerują podatki w innych sferach.
ryba napisał/a:
odnośnie ceny z religii. no właśnie może jeszcze kilkadziesiąt lat temu to było normalne. ale świat jakby poszedł do przodu, i dziś, wprowadzając to rozwiązanie, cofamy się o te kilkadziesiat lat. zaiste, polska prawica prowadzi głównie politykę wstecz.
to może w takim razie jednak komunizm i socjalizm są lepsze od kapitalizmu i demokracji? w końcu datuje się je troszkę później
ryba napisał/a:
natomiast chciałem tylko przypomnieć, że politycy LPR, jak i inni prawicowi do rydzyka lgnęli jak do zbawcy
nie przypominam sobie żeby JKM, J.M. Rokita, Radek Sikorski jakoś szczególnie lgnęli do o. Rydzyka. A z pewnością można ich uznać za polityków prawicowych.
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
ryba:
Przejąłeś się hasłami głoszonymi przez ideologów UE, a nie zauważasz rzeczywistości, która wyraża się w twardej i bezkompromisowej grze o SWOJE interesy w wykonaniu każdego z państw UE.
Czy nie dziwi Cię, ze Niemcy i Francja naginają "zasady" UE "pod siebie", jeżeli chodzi o granice deficytu? Czy nie dziwi Cię, że Dania spokojnie łowi sobie dorsza, podczas, gdy rybacy polscy mają likwidować swoją flotę? Czy nie dziwi Cię wreszcie, że demagogicznie próbuje się ustanowić święto przeciw karze śmierci, gdy w żadnym kraju UE kary śmierci się nie wykonuje, a UE jest przeciwko świętu w obronie życia?
Wszelkiego typu "kołchozy", które grupują naturalne współnoty społeczne, jakimi są państwa narodowe i próbują narzucić im "sztuczne zasady współegzystencji kulturowej", prędzej, czy później przestaną istnieć.
Wspólnota ekonomiczna - TAK. Superpaństwo - kategoryczne NIE!
Pytam się Ciebie, z jakich wychodzisz założeń, że odmawiasz ludziom prawa do ulg rodzinnych, czy świadczeń typu "becikowe", tylko dla tego, że nie są w najniższym przedziale dochodów?
Co niby ma być promowane? Bieda, patologia, jak za rządów SLD, czy normalna rodzina wychowująca gromadkę dzieci, która w przyszłości odwdzięczy się pracą na emerytury rodziców?
Czym wreszcie ujął Cię Gombrowicz? Czy jest to autor, którego młodzież tak chętnie pragnie czytać? Czy wnosi jakieś konstruktywne cechy do naszej mentalności?
Zacznij myśleć samodzielnie, zacznij zastanawiać się co dla Ciebie i Tych, których kochasz jest dobre. Zastanów się też, czy masz osobiste powody by uważać za SWOJEGO wroga Ojca Rydzyka i ludzi, którzy uczą się patriotyzmu w szkole Radia Maryja?
jeszcze jedna taka uwaga, skoro 2 lata temu rydzyk mówił o nich że są na katafalku jako partia z poparciem na poziomie 7-8 % to biorąc pod uwage ich dzisiejsze poparcie (2%) już leżą w trumnie, zgodnie z logiką i pogrzebową terminologią.
Nie trzymaj się żartów. Prawda jest taka że jakieś kilkanaście dni temu TNS OBOP dawał 7-9% poparcia dla koalicji LPR+UPR+PR.
A tymczasem GFK Polonia od kilkunastu lat nie umieszcza UPR i przy okazji reszty w swoich sondażach. Dlaczego, no pomyśl A sondaż Millward Brown SMG/KMC celowo fałszuje poparcie. Skąd to wiem ?? Z dużych rozbieżności oraz tego, że był u mnie ankieter z tej firmy kilka miesięcy temu.
Oczywiście ciemny lud ma wg niektórych polityków uwierzyć w sondaże i zagłosować na największe partie - PO lub PiS.
W ogóle piszesz o rzeczach o których niezbyt dużo wiesz. Wydaje Ci się że prywatna służba zdrowia jest złem, że Unia Europejska to największe dobro. Masz rację wydaje Ci się...
Jak miałem 15 lat to też wierzyłem w te głupoty, które rozgłasza tv albo niektórzy nauczyciele(wielcy sympatycy unii), wydawało mi się że wystarczy więcej pieniążków sypnąć do kasy wspólnej, rozdzielić po równo, a jak zabraknie to dodrukować trochę.
Nie obraź się ale ja od tamtej pory przeczytałem kilkanaście książek o ekonomii, gospodarce i w dodatku mój jedyny kontakt z TV, to czasem Fakty w TVN albo jakiś film na HBO lub na Discovery.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum