Wreszcie jest druga generacja C5-ki. Radykalnie inna od pierwszej. Wyraźna, zwarta, wychuchana, wypolerowana i w ogóle. Od razu w dwóch karoseriach. Mamy oficjalne fotografie. Madam, Mesieur - zapraszamy do środka!
Nowy citroen C5 w stu procentach pomiesza szyki lagunie, mondeo i innym w podobnych rozmiarach. Choćby przez swój wygląd - wreszcie udało się Francuzom zbudować naprawdę ciekawy samochód klasy średniej.
Największą rewolucją jest "wymiana" pięciodrzwiowej limuzyny na klasycznego sedana. Kombi ma harmonijny, modny kształt. Oba auta prezentują się atrakcyjnie - od początku do końca. Brawo!
Poza urodą, można być pewnym bogatego wyposażenia. Na pokładzie nie zabraknie przestrzeni, wygód i poduszek powietrznych (od 7 do 9 airbagów). Druga generacja "ce piątki" urosła w porównaniu do pierwszej. Wymiary - 4.78 m długości (+3.5 cm) i 1.86 m (+8cm) szerokości. Rozstaw osi rozciągnięto o 7 cm do 2.82 m - pasażerowie tylnej kanapy będą zadowoleni z miejsca na nogi.
Patent z kierownicą pożyczono od C4 - ruchomy wieniec i nieruchomy środek z którego będzie można sterować funkcjami auta. Lista gadżetów zawiera np. elektryczny hamulec postojowy, automatyczną skrzynię z trybem sportowej zmiany biegów.
Skąd moc? Silniki benzynowe - 1.8/127 KM, 2.0/143 KM lub najmocniejszy 3.0 V6 215 KM. Turbodiesle HDi - 1.6 /110 KM, 2.0/138 KM, 2.2/173 KM albo z 2.7 V6/208KM. Na życzenie o komfort podróżowania zadba trzecia generacja hydropneumatycznego zawieszenia (tak jak we flagowej limuzynie C6) - układ seryjnie będzie zakładany do modeli z V-szóstkami.
Kiedy na drodze? Obiecują przyszły rok. Trzymamy za słowo.
Źródło: dziennik.pl
Bardzo ładna sylwetka i przekonujące wnętrze.
Generalnie jestem pod wrażeniem nowej C5-ki.
Kiedyś myślałem że Europa ma swój styl...
Patrząc na to auto widzę Koreańczyka nie Francuza...
Poprzedni C5 był ładniejszy, choć i tak pewnie trzeba będzie spisać na starty Citroena pod względem awaryjności, im nowszy model tym większa porażka serwisowa.
_________________ To właśnie lęk przed porażką nie pozwolił mi podjąć wielkiego działania.
Dopiero dzisiaj stawiłem pierwsze kroki tam, gdzie powinienem je postawić przed 10 laty.
Ale jestem szczęśliwy, że nie czekałem kolejnych 20
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum