Problem tkwi w obrotach silnika na biegu jałowym (tzn. zdecydowanie za wysokie i duże wahania) a w czasie jazdy „szarpie”. Byłem u elektromechanika i nawet w salonie Peugeota i nie potrafią odnaleśc usterki. Czy ktoś z Was może mi cos doradzic??
_________________ To właśnie lęk przed porażką nie pozwolił mi podjąć wielkiego działania.
Dopiero dzisiaj stawiłem pierwsze kroki tam, gdzie powinienem je postawić przed 10 laty.
Ale jestem szczęśliwy, że nie czekałem kolejnych 20
Gregg Sparrow [Usunięty]
Wysłany: 2007-10-23, 19:16
W moim seicento takie objawy były jak poszedł regulator napięcia. Zrobił mi to facet na ul. Częstochowskiej.
Najpierw zmierzył napięcie ładowania akumulatora (w trakcie pracy silnika) i wyszły skoki od 11 do 19 voltów. Z tego co twierdził ładowanie powinno miec około 15V. Po wymianie regulatora wszystko wróciło do normy.
Nie wiem czy w Twoim przypadku nie bedzie to bardziej skomplikowane bo nie wierze żeby w serwisie tego nie sprawdzili...
W 106-stce mojego ojca też był problem z obrotami. Na jałowym biegu silnik strasznie nierówno chodził - potrafił nawet zgasnąć. Podczas jazdy to samo - strasznie szarpało, momentami zero mocy dosłownie. Okazało się że przyczyną była sonda lambda.
Bylem u tego elektromechanika, podlaczyl autko pod komputer, wykasowal bledy i sprawdzil kilka czujnikow. stwierdzil ze silnik lapie lewe powietrze
w salonie PEUGEOTa podlaczyli pod kompa i nic. koles powiedzial ze to poczatek jakies awarji i mam czekac az cos wiecej sie zacznie dziac.
Karzełek napisał/a:
Okazało się że przyczyną była sonda lambda.
elektromechanik wykluczyl sonde
[ Dodano: 2007-10-25, 09:07 ]
Administrator napisał/a:
W pierwszej kolejności sprawdź silniczek krokowy.
sprawdzony i dziala poprawnie
_________________ To właśnie lęk przed porażką nie pozwolił mi podjąć wielkiego działania.
Dopiero dzisiaj stawiłem pierwsze kroki tam, gdzie powinienem je postawić przed 10 laty.
Ale jestem szczęśliwy, że nie czekałem kolejnych 20
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum