R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Administrator
2007-11-23, 19:22
W Polsce żyje kilkadziesiąt tysięcy analfabetów
Autor Wiadomość
Ferbik 
Administrator

Piwa: 107/205
Wysłany: 2007-11-19, 09:08   W Polsce żyje kilkadziesiąt tysięcy analfabetów

onet napisał/a:
"Metro": W Polsce żyje kilkadziesiąt tysięcy analfabetów, a prawie połowa naszych rodaków nie rozumie tego, co czyta.
Dokładnych danych nie ma ani Ministerstwo Edukacji Narodowej ani też Główny Urząd Statystyczny. Obie instytucje ostrożnie szacują jednak, że po odliczeniu skrajnych przypadków, takich jak upośledzenia umysłowe czy np. socjopatów, ludzi dorosłych nie potrafiących czytać ani pisać może być w naszym kraju nawet kilkadziesiąt tysięcy.

Taką średnią analfabetów przyjmuje się także w pozostałych krajach UE. Niestety, coraz powszechniejszym zjawiskiem jest obecność pośród nas analfabetów wtórnych, czyli osób, które zatraciły umiejętność czytania i pisania. Z badań przeprowadzonych przez socjologów w ubiegłym roku wynika, że 42 proc. Polaków nie rozumie niemal nic z tego, co czyta, a 35 proc. rozumie niewiele.

Niestety taka prawda, wierzcie statystykom lub nie. Nawet u nas na forum da się zauważyć, że część forumowiczów nie rozumie tego co czyta :P Nie jest to może 42%, bo kontrolujemy troglodytyzm, ale przykro czytać takie rzeczy, że nasz naród jest strasznie leniwy jeśli chodzi o dbałość o wysławianie się i czytanie ze zrozumieniem...

bob_mistrz 
WIELUNIAK
Skowyrny

Piwa: 9/14
Wysłany: 2007-11-19, 11:51   

smutne ale prawdziwe... Niesety bardzo często różne instytucje wykorzystują to nie zawaham się użyć słowa upośledzenie, pisząc w sposób jeszcze bardziej skomplikowany i niezrozumiały...

*zawaham :P
Ostatnio zmieniony przez Ferbik 2007-11-19, 21:27, w całości zmieniany 2 razy  
Postaw piwo autorowi tego posta

miko 005 
WIELUNIAK

Piwa: 76/53
Wysłany: 2007-11-19, 20:22   

Ferbik napisał/a:
...... Nawet u nas na forum da się zauważyć, że część forumowiczów nie rozumie tego co czyta Nie jest to może 42%, bo kontrolujemy troglodytyzm......

Ferbik, chciałem to skomentować, ale musiałbym, ( tak jak Ty „swoich” forumowiczów ) obrazić Cię. U mnie jednak, może i wiedza mniejsza, ale kultura inna.
Jestem tylko ciekaw, ilu ludzi będzie miało publiczną odwagę, powiedzieć Ci, że tego typu uwagi w stosunku do forumowiczów, jako administratora, są…… delikatnie mówiąc, nie na miejscu.
W każdym razie ,ja jestem pierwszy. A jeśli by się miało okazać, że będę pierwszym i ostatnim, to możesz sobie pogratulować, bo stworzyłeś całkiem sporą grupę „adoracji poczynań Ferbika”. Na mnie nie licz.

Przepraszam, ale na takie słowa musiałem tylko tak zareagować.

Ferbik 
Administrator

Wysłany: 2007-11-19, 20:40   

miko 005, widzisz przyznajesz się do tego, że nie rozumiesz tego co czytasz - z całym szacunkiem dla Ciebie - ale napisałem wyraźnie: część forumowiczów.
Rozumiem, że Ty jak i wiele osób nie potrafi przyjąć prawdy prosto w oczy, nie jestem z tego typu osób, które mówią co innego niż myślą. Nie chce mi się przytaczać dowodów na to, że mam rację, ale przesadzasz i niestety przykro mi, ale właśnie dajesz dowód na to, że niestety nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Część to nie całość. Jeśli nadal nie rozumiesz, co mam na myśli, podam przykład: część stada krów padło. Reszta daje mleko. Wg Twojego rozumowania: część stada padło, koniec z oddawaniem mleka.

Poza tym, moje ruchy określa regulamin - odnośnie pisania z błędami na przykład, więc kogo wg Ciebie obrażam uważając go za nieuka, który nie potrafi posługiwać się naszym ojczystym językiem, robiąc rażące błędy na forum ale wcześniej akceptując regulamin?

miko 005 
WIELUNIAK

Wysłany: 2007-11-19, 21:01   

Ferbik napisał/a:
miko 005, widzisz przyznajesz się do tego, że nie rozumiesz tego co czytasz

Zanim zacząłem pisać tamtego posta, to z góry wiedziałem że Twoja odpowiedź będzie tego pokroju. Dlatego b/o.

Ferbik 
Administrator

Wysłany: 2007-11-19, 21:10   

miko 005, pokazujesz właśnie jakim Ty podobno szacunkiem darzysz swojego rozmówcę. Pełna klasa. I dodatkowo jeszcze jakieś urojenia o towarzystwie wzajemnej adoracji... rozumiem, że Ty oczywiście byłbyś doskonałym administratorem i tolerowałbyś wszelkie błędy na swoim forum :) Już teraz proponuję Ci założenie własnego, oby również poczytalnego :) Tylko, że jak już wcześniej napisałem: po pierwsze: akceptacja regulaminu wiąże się z jego przestrzeganiem, po drugie: pisanie z błędami, to brak akceptacji regulaminu, co skreśla punkt pierwszy, po trzecie: pisanie z błędami to brak szacunku dla innych czytających.
I to co Twym zdaniem jest grupą adoracji poczynań Ferbika dla mnie jak i dla tej grupy, którą tak nazywasz jest po prostu trzeźwym i logicznym myśleniem. REGULAMIN akceptujemy przed rejestracją!!!!!!! A jeśli go akceptujemy a nie stosujemy się do niego, jest to nic innego jak analfabetyzm wtórny, czyli brak czytania ze zrozumieniem tekstu, a co za tym idzie - troglodytyzm jak ja to ująłem w pierwszym poście. Kto z kogo robi debila?

bob_mistrz 
WIELUNIAK
Skowyrny

Wysłany: 2007-11-19, 21:33   

na wstępie chcę przeprosić za mojego wielbłąda :( ale wtopa...

miko 005 napisał/a:
Ferbik, chciałem to skomentować, ale musiałbym, ( tak jak Ty „swoich” forumowiczów ) obrazić Cię. U mnie jednak, może i wiedza mniejsza, ale kultura inna.
Jestem tylko ciekaw, ilu ludzi będzie miało publiczną odwagę, powiedzieć Ci, że tego typu uwagi w stosunku do forumowiczów, jako administratora, są…… delikatnie mówiąc, nie na miejscu.

Ja akurat mam publiczną odwagę zgodzić się z Ferbikiem nie pierwszy zresztą raz w 100%... a ty miko nie wiem czemu przyjąłeś to tak do siebie... czyżbyś uważał, że mieścisz się w tej części forumowiczów o których pisał Feribk :?:

jestsuper 
Przyjeżdża na zakupy

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2007-11-19, 21:40   

Ferbik napisał/a:
po pierwsze: akceptacja regulaminu wiąże się z jego przestrzeganiem, po drugie: pisanie z błędami, to brak akceptacji regulaminu, co skreśla punkt pierwszy, po trzecie: pisanie z błędami to brak szacunku dla innych czytających.

Jeśli chodzi o błędy ortograficzne to mało jest osób piszących wszystko bezbłędnie, a tzw słownik też ma swoje słabe punkty więc nie rozumiem dlaczego pomyłka ortograficzna jest brakiem akceptacji regulaminu...

Co do analfabetyzmu u Polaków, z czytaniem i ortografią jest ciężko u niektórych, ale nikt nie jest idealny. Trochę te statystyki wydają mi się zawyżone. Oczywiście niekoniecznie musi tak być :)

Ferbik 
Administrator

Wysłany: 2007-11-19, 21:44   

jestsuper napisał/a:
Jeśli chodzi o błędy ortograficzne to mało jest osób piszących wszystko bezbłędnie, a tzw słownik też ma swoje słabe punkty więc nie rozumiem dlaczego pomyłka ortograficzna jest brakiem akceptacji regulaminu...

Masz rację, przyznaję się tu publicznie, że na moich prawie 7000 postów zdarzyło mi się popełnić kilka byków, ale kto nie robi błędów, ten nic nie robi. Ale do cholery nie w co drugim poście! :P

jestsuper napisał/a:
Co do analfabetyzmu u Polaków, z czytaniem i ortografią jest ciężko u niektórych, ale nikt nie jest idealny. Trochę te statystyki wydają mi się zawyżone. Oczywiście niekoniecznie musi tak być

Uwierz mi, że to wcale nie są zawyżone statystyki. W Niemczech utarło się hasło: "ponad 4 miliony Niemców nie potrafi czytać". Przeniosłem je na realia polskie, bo u nas jest podobnie :)

Archdevil 
Administrator
pan piekła

Piwa: 15/45
Wysłany: 2007-11-19, 23:53   

Ferbik napisał/a:
Niestety taka prawda, wierzcie statystykom lub nie. Nawet u nas na forum da się zauważyć, że część forumowiczów nie rozumie tego co czyta Nie jest to może 42%, bo kontrolujemy troglodytyzm, ale przykro czytać takie rzeczy, że nasz naród jest strasznie leniwy jeśli chodzi o dbałość o wysławianie się i czytanie ze zrozumieniem...

Hmm popraw pogrubione słowa na staramy się zwalczać troglodytyzm i myślę, że miko_005 zgodzi się ze mną, że wtedy nie będzie to obrażać nikogo...

Przyznam się szczerze, że czytając te słowa nie zwróciłem szczególnej uwagi na nie.

Ferbik 
Administrator

Wysłany: 2007-11-20, 08:46   

Archdevil, myślę że większość wie o co mi chodzi. Ja jestem strasznie cięty na robienie błędów, w mojej branży nie wyobrażam sobie robienia byków, chociaż jak widzę reklamy z błędami to mnie odrzuca. Np. ostatnio widziałem na dużym banerze reklamę firmy budowlanej, gdzie było napisane fundamęty... rozumiem, że komuś może zdarzyć się zrobić błąd w wyrazie rzadko używanym, ale jak ktoś pisze np. "z kąd" no to ja przepraszam, ale to czasy podstawówki i trzeba wrócić do czytania książek, żeby utrwalić sobie zasady pisowni.

miko 005 
WIELUNIAK

Wysłany: 2007-11-20, 17:15   

Ferbik, żeby nie ciągnąć tematu w nieskończoność, krótkie sprecyzowanie. Rozpoczynający temat post, nakreślał przede wszystkim kwestię czytania i odpowiedniego rozumienia tego co się czyta. A jeśli dobrze rozumiem tekst tegoż regulaminu (WIELUŃ BIZ), nie wyklucza on użytkowników, u których IQ w/w problemie nie przekracza średniej krajowej.
I nawet, jeśli ktoś żle pojął, czy odczytał post poprzednika, poprzedników i pisze bzdury, to nie powód żeby publicznie mówić o troglodytach, notabene troglodyta niewiele ma wspólnego z analfabetyzmem. Takie kwestie można załatwić poprzez PW. To po pierwsze, po wtóre, sprytnie wywinąłeś się tematem zastępczym, czyli robieniem „byków”, który nawet dla mnie nie podlega dyskusji.
I o ile się nie mylę i dobrze pojąłem to co przeczytałem, jest też w regulaminie coś, o nie używaniu słów obelżywych. Ale może teraz nastają takie czasy, gdzie administrator spokojnie do swoich „podopiecznych” napisze; troglodyci, i jest wszystko OK.

bob_mistrz 
WIELUNIAK
Skowyrny

Wysłany: 2007-11-20, 17:59   

miko 005 napisał/a:
I o ile się nie mylę i dobrze pojąłem to co przeczytałem, jest też w regulaminie coś, o nie używaniu słów obelżywych. Ale może teraz nastają takie czasy, gdzie administrator spokojnie do swoich „podopiecznych” napisze; troglodyci, i jest wszystko OK.

Nie będę tutaj znowu bronił Ferbika bo on wybroni się sam... ale znajdź mi miejsce w jego pierwszym poście, w którym kogokolwiek nazwał troglodytą... Troglodytyzm to zjawisko, a troglodyta to określenie konkretnej perzony... A drugą kwestią jest to czy samo słowo troglodytyzm jest obelżywym...

miko 005 
WIELUNIAK

Wysłany: 2007-11-20, 18:57   

To już naprawdę ostatni post w temacie, bob_mistrz w kwestii Twojej adwokatury;

Cytat:
Nawet u nas na forum da się zauważyć, że część forumowiczów nie rozumie tego co czyta Nie jest to może 42%, bo kontrolujemy troglodytyzm,….

- słowa kluczowe, koloryzowane.

Kontrola troglodytyzmu, czyli tych forumowiczów, którzy mają kłopot w zrozumieniu tego co czytają. Czyli…. troglodytów. Dla mnie to obraza forumowiczów, nawet jeśli kilku, ale zawsze.

bob_mistrz, popełniłeś błąd ortograficzny w jednym ze swoich postów, nawet przeprosiłeś, ale;

Cytat:
Tylko, że jak już wcześniej napisałem: po pierwsze: akceptacja regulaminu wiąże się z jego przestrzeganiem, po drugie: pisanie z błędami, to brak akceptacji regulaminu,…… REGULAMIN akceptujemy przed rejestracją!!!!!!! A jeśli go akceptujemy a nie stosujemy się do niego, jest to nic innego jak analfabetyzm wtórny, czyli brak czytania ze zrozumieniem tekstu, a co za tym idzie - troglodytyzm jak ja to ująłem w pierwszym poście.

bob_mistrz
, czyli według administratora jesteś…….. ;)

Ferbik 
Administrator

Wysłany: 2007-11-20, 21:10   

miko 005 napisał/a:
I nawet, jeśli ktoś żle pojął, czy odczytał post poprzednika, poprzedników i pisze bzdury, to nie powód żeby publicznie mówić o troglodytach, notabene troglodyta niewiele ma wspólnego z analfabetyzmem.

Nie mam więcej pytań, skoro sam uważasz, że jednak troglodytyzm ma coś wspólnego z analfabetyzmem. Troglodytyzm to nic innego jak czasy jaskiniowców a co za tym idzie zacofanie, tu słowo było użyte w połączeniu z głównym wątkiem tematu, więc jeśli sprytnie manipulujesz wybiórczymi definicjami to gratuluję, ale inni też potrafią wyciągać należyte wnioski.
miko 005 napisał/a:
bob_mistrz, popełniłeś błąd ortograficzny w jednym ze swoich postów, nawet przeprosiłeś, (...) czyli według administratora jesteś...

miko chcesz odwrócić kota ogonem? Nie mówię tu o ludziach, którym zdarza się popełniać błędy od czasu do czasu, tylko o tych, którzy to robią nagminnie! I dla mnie tacy są analfabetami! I to nie jest obraza, tylko szczera prawda! Jak ktoś jest alkoholikiem, to rzadko się do tego przyzna, więc nie parafrazuj, bo już mnie to zaczyna irytować.
Obrazą natomiast dla innych jest fakt pisania z błędami - ja to tak odbieram - jest to brak poszanowania dla innego czytającego.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi