R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Administrator
2007-11-23, 19:22
W Polsce żyje kilkadziesiąt tysięcy analfabetów
Autor Wiadomość
bob_mistrz 
WIELUNIAK
Skowyrny

Piwa: 9/14
Wysłany: 2007-11-20, 23:21   

miko twój tok myślenia powala mnie z nóg... naprawdę jestem pod ogromnym wrażeniem twojej dedukcji...

Ferbik 
Administrator

Piwa: 107/205
Wysłany: 2007-11-20, 23:46   

Reszta forumowiczów boi się chyba wypowiadać w tym temacie, żeby byków w poście nie narobić :DDD

Izabela 
Przyjeżdża na zakupy
Izabela

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2007-11-21, 12:01   

Mało czytamy i z tego to się bierze...

[ Dodano: 2007-11-21, 12:03 ]
Ferbik napisał/a:
Reszta forumowiczów boi się chyba wypowiadać w tym temacie, żeby byków w poście nie narobić
Ja robię jak wiesz zresztą ale poprawiam i staram się nie powielać..

Karzełek 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia

Piwa: 1/7
Wysłany: 2007-11-22, 10:36   

Ferbik napisał/a:
Nie mówię tu o ludziach, którym zdarza się popełniać błędy od czasu do czasu, tylko o tych, którzy to robią nagminnie! I dla mnie tacy są analfabetami!

Cytat:
Analfabetyzm - brak umiejętności pisania i czytania oraz wykonywania czterech podstawowych działań matematycznych u osób dorosłych, tj. wg kryteriów UNESCO - powyżej 15. roku życia. Osoby nie posiadające takiej umiejętności nazywane są analfabetami.

Nie zapominajmy jeszcze o takim "zjawisku" jak:
Cytat:
Dysortografia - jest zaburzeniem psychicznym, w pisaniu polegającym na nieświadomym popełnianiu błędów ortograficznych, pomimo znajomości zasad pisowni i odpowiedniej motywacji do poprawnego pisania. Może być korygowana.

Jakby nie było, brak umiejętności poprawnego pisania (ortograficznie i gramatycznie) nie jest pwodem, żeby o kimś mówić "tak czy inaczej".

Ferbik 
Administrator

Wysłany: 2007-11-22, 11:23   

Karzełek, widzę że nie słuchasz co mówią na ten temat eksperci. Nie ma takiego pojęcia - jest to wymyślone sztucznie celem usprawiedliwienia każdego lenia.
Podstawą poprawnego pisania jest czytanie książek chociażby. Im wcześniej zaczyna się czytać i się to kontynuuje, to uwierz mi ale z czasem popłaca w postaci właśnie bezbłędnego pisania.

waldensjo 
Słyszał o Wieluniu

Wysłany: 2007-11-22, 17:46   

Na tym forum nie zabieram zbyt często głosu ;) , ale temu wątkowi przypatruję się z dosyć dużym zainteresowaniem. I dostrzegam coś, co lekko mnie dziwi, a mianowicie. Ferbik, inicjator tego tematu, porusza problem; analfabetyzmu, a przede wszystkim skupia się na fakcie czytania, bez rozumienia tego co się czyta. Padło też słowo troglodyta, które też zrozumiałem że tyczy się do jakiejś tam grupy forumowiczów tu piszących. I teraz o tym, co mnie tak zdziwiło;

miko 005, w jednym ze swoich postów napisał

Cytat:
I nawet, jeśli ktoś żle pojął, czy odczytał post poprzednika, poprzedników i pisze bzdury, to nie powód żeby publicznie mówić o troglodytach, notabene troglodyta niewiele ma wspólnego z analfabetyzmem.

Zrozumiałem z tego, że nie zgadza się z twierdzeniem, iż troglodyta to nie analfabeta, a tu nagle Ferbik komentuje to w sposób taki;

Cytat:
Nie mam więcej pytań, skoro sam uważasz, że jednak troglodytyzm ma coś wspólnego z analfabetyzmem.

Ktoś tu czyta, i nie rozumie tego co czyta, widocznie trudny dzień musiał być :twisted:
Postaw piwo autorowi tego posta

Ferbik 
Administrator

Wysłany: 2007-11-22, 21:23   

waldensjo, to Ty nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Nie wiem, czy miałeś do czynienia z logiką, gdzie jeśli coś ma niewiele wspólnego z czymś, to nie znaczy, że nie ma wspólnego wcale. Słowo niewiele nie oznacza nic, prawda? Coś wspólnego = niewiele. Nic wspólnego = nic. Dalej tłumaczyć mi się nie chce, bo to co napisałem jest dla większości oczywiste. Próbowaliście się uczepić, ale trochę Wam nie wyszło, bo napisałem to celowo i z premedytacją.

mareks 
Mieszka pod Wieluniem

Wysłany: 2007-11-23, 12:44   

W imieniu Berberów zamieszkujących Tunezję stanowczo protestuję utożsamianiu Troglodytów z analfabetyzmem.Widziałem w okolicach Matmaty piękne szkoły a poziom nauki w Tunezji jak mi wiadomo jest b. wysoki.Ich znajomośc języków obcych jest dla nas nieosiągalna.A że mieszkają tak jak mieszkają to można im czasami pozazdrościc.

Ferbik 
Administrator

Wysłany: 2007-11-23, 12:48   

mareks, chyba nie zrozumiałeś jako kolejny pojęcia troglodytyzm.
Po pierwsze nikogo nie nazwałem troglodytą, tylko zaistniałe zjawisko troglodytyzmem,
po drugie jeśli już to troglodyta znaczy: jaskiniowiec, człowiek pierwotny; przen. nieokrzesaniec, grubianin, brutal.
Etymologia słowa: łac. (l.mn.) Troglodytae 'jaskiniowcy (etiopscy)' z gr. trōglodýtēs 'jaskiniowiec'; trōglē 'pieczara'; -dytēs 'wchodzący' od dýēin 'wchodzić; wczołgiwać się'.
Umiejętność czytania między wierszami też byłaby wskazana.

mareks 
Mieszka pod Wieluniem

Wysłany: 2007-11-23, 13:25   

No to chyba Ty mnie ferbik nie zrozumiałeś.Berberowie to Troglodyci i mogli by się na Ciebie obrazić. :) :)

bob_mistrz 
WIELUNIAK
Skowyrny

Wysłany: 2007-11-23, 13:48   

mareks napisał/a:
mogli by

mogliby :D :D :D

Ferbik nie używa pojecia TROGLODYTA tylko TROGLODYTYZM :!: :!: I tu faktycznie wychodzi umiejętność czytania ze zrozumieniem...

mareks 
Mieszka pod Wieluniem

Wysłany: 2007-11-23, 14:11   

Mistrzu tym apsurdem mnie powaliłeś.
Nie rób za przydu... ferbika bo On sam się umie obronić.

*absurdem

To, że nie masz do mnie szacunku i piszesz chociażby mojego nicka z małej litery mam gdzieś, ale dałem Ci szansę usuwając poprzedni Twój post o niskim poziomie intelektualnym i z celowo zrobionym błędem. Zmarnowałeś ją. Pierwsze ostrzeżenie za celowe łamanie regulaminu. Obrażanie boba również mogę podciągnąć pod to ostrzeżenie. Nie przekręcaj nicków celowo jeśli ktoś Ci raz zwraca na to uwagę. Nie toleruję trollowania.
Ferbik

[ Dodano: 2007-11-23, 14:24 ]
A jak to się stało że w wątku mistrza apsurd stał się absurdem?
A propos małej litery to Cię przepraszam ale w zaimkach zawsze używam dużej a o nickach czytam na tym forum że powinny być pisane z małej.
Ostatnio zmieniony przez Ferbik 2007-11-23, 14:17, w całości zmieniany 2 razy  

bob_mistrz 
WIELUNIAK
Skowyrny

Wysłany: 2007-11-23, 14:27   

mareks napisał/a:
Mistrzu tym apsurdem mnie powaliłeś.
Nie rób za przydu... ferbika bo On sam się umie obronić.

Wiesz chłopie odpisałbym Ci ale nie będę się zniżać do twojego poziomu... Sorry za OT z mojej strony

Ferbik 
Administrator

Wysłany: 2007-11-23, 14:32   

mareks napisał/a:
o nickach czytam na tym forum że powinny być pisane z małej.

Przepraszam, gdzie tak jest napisane???

bob_mistrz 
WIELUNIAK
Skowyrny

Wysłany: 2007-11-23, 14:37   

mareks napisał/a:
A jak to się stało że w wątku mistrza apsurd stał się absurdem?
A propos małej litery to Cię przepraszam ale w zaimkach zawsze używam dużej a o nickach czytam na tym forum że powinny być pisane z małej.

Istnieje coś takiego jak zmień... Jak robiłeś w szkole byki to ich nie poprawiałeś :?:
Kolejny raz proszę o pisanie pełnego nicka... patrz, napiszę jeszcze raz: bob_mistrz. Zwracanie się mistrzu odbieram jako szydercze w stosunku do mojej osoby...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi