Wysłany: 2007-11-26, 13:45 Potrzebuję adresu firmy zajmującej się odzysk.danych-pilnie!
Tak jak w temacie, ale do rzeczy.
Coś mi się zepsuło w komputerze-ale dokładnie nie wiem co...Tzn.podejrzewamy płytę głowną, ale sprawdzałam dzisiaj dysk w innym komputerze i nie działał. Być może dlatego, że zworki są źle ustawione, a jest sporo kombinacji, już nie mam siły się w to bawić...:/
Kiedy włączam komputer, jest napisane, że nie ma dysku, żeby włączyć dysk. Nie znam się za bardzo na komputerach, więc napiszę tylko co zauważyłam-wszedzie jest napisane none none i none . Potem wyświetla się jakaś niebieska strona, ale tak szybko,że nie można nic przeczytać.
Na innym forum doradzali mi co może być nie tak, głownie chodziło im o procesor. Więc ok, zrestartowałam biosa i w ogóle jakieś tam rzeczy (nie pytajcie co, bo ja już sama nie pamiętam.:/).
Wiem, że pewnie będziecie mi teraz coś doradzać, ale proszę-chciałabym żeby sprawdził to już specjalista w jakiejś firmie. Mam tam tyle danych - tzn miałam, jeśli utraciłam to koniec.
Mogę się nie pokazywać na zajęciach
Myślę o tej firmie na ul. Warszawskiej, ale nie pamiętam adresu, nie znam nr telefonu (w necie znalazłam różne i kiedy dzwonię na pierwszy, odzywa się jakiś pan mówiąc coś o inwalidach,a w drugim jakaś pani informuje mnie o kredytach.
Aha. Może wiecie ile kosztuje odzyskiwanie danych?
Hmm, ile zapłaciliście?No tak, ale jak Ferbik napisał, pewnie mi się to nie opłaca.
Ferbik napisał/a:
Nie pytaj nawet, pojedyńczemu użytkownikowi się to nie opłaca w firmach, które zajmują się tym profesjonalnie. Od paruset złotych w górę.
Od paruset zł... OMG W takim razie zapytam-co zainstalować, żeby w razie czego można było bez problemu samemu odtworzyć pliki?Są takie programy?
Ale teraz będę musiała sprawdzić czy płyta głowna nie siadła-aż się boję przenosić tam inny dysk, żeby znowu coś się nie stało. Fajnie, jak cały komputer mi poszedł...Rewelka.
Kiedy włączam komputer, jest napisane, że nie ma dysku, żeby włączyć dysk. Nie znam się za bardzo na komputerach, więc napiszę tylko co zauważyłam-wszedzie jest napisane none none i none . Potem wyświetla się jakaś niebieska strona, ale tak szybko,że nie można nic przeczytać.
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 13 Sie 2007 Posty: 91 Skąd: z bliska ;)
Wysłany: 2007-11-26, 19:56
Leveile Soleile napisał/a:
ciskając np.tryb normalny widac było, że Windows się ładuje, ale za chwile znowu wróciło czarne tło i tamte dane,które wymieniłam powyżej.:/
Czasem, aby system sie "pozbierał" trzeba najpierw uruchomić tryb awaryjny. Jeżeli system w tym trybie się uruchomi, to wtedy uruchom jeszcze raz. Powinien już uruchomić sie w trybie normalnym, zakładając, ze wszystko jest w porządku....
Ale po tym:
"ciężko" to widzę. Ewidentnie nie znajduje dysku twardego. Być może, jak napisałaś, jest to wina zworków.
Jeżeli, to problem np. z płyta główną, to może podłącz ten dysk pod innego kompa. Tylko pamiętaj o ustawieniu zworków (na każdym dysku jest karteczka/naklejka z grafiką i opisem jak ustawiać zworki).
Czasem, aby system sie "pozbierał" trzeba najpierw uruchomić tryb awaryjny. Jeżeli system w tym trybie się uruchomi, to wtedy uruchom jeszcze raz. Powinien już uruchomić sie w trybie normalnym, zakładając, ze wszystko jest w porządku....
Ale po tym:
"ciężko" to widzę. Ewidentnie nie znajduje dysku twardego. Być może, jak napisałaś, jest to wina zworków.
Jeżeli, to problem np. z płyta główną, to może podłącz ten dysk pod innego kompa. Tylko pamiętaj o ustawieniu zworków (na każdym dysku jest karteczka/naklejka z grafiką i opisem jak ustawiać zworki).
PRI.MASTER DISK:NONE
PRI.SLAVE DISK:NONE
SEC.MASTER DISK:NONE
SEC.SLAVE DISK:NONE
Tryb awaryjny też nie działa...
Hmm, zworki były zawsze dobrze włączone, nikt nie przełączał ich, nagle się coś zpesuło,jakieś zwarcie być musiało czy co?
Sprawdzałam dysk w innym komputerze, wydaje mi się, że dobrze włożyłam zworki ,ale może nie...w każdym razie znowu wyświetlały się te tryby, co mogłoby oznaczać, że jednak dysk działa?
Ja już nie wiem.:(
[ Dodano: 2007-11-26, 21:35 ]
Przypomniało mi się coś!
Miałam jeszcze jeden dobry dysk, które nie podłączałam, bo brakowało mi taśm-miałam oprócz dysku 2 cd-romy. Podłączałam go wczoraj i też komputer go nie wykrywał....
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 13 Sie 2007 Posty: 91 Skąd: z bliska ;)
Wysłany: 2007-11-26, 20:49
Tryb awaryjny też nie działa...
Domyśliłam się, że teraz już nie działa. Pisałam tak na przyszłość.
Sprawdzałam dysk w innym komputerze, wydaje mi się, że dobrze włożyłam zworki ,ale może nie...
A dysk z systemem z tego komputera wyciągałaś czy zostawiłaś?
W BIOS musisz jeszcze ustawić drugi dysk, aby był widoczny.
[ Dodano: 2007-11-26, 20:53 ]
Słuchaj, zanieś ten dysk do firmy serwisowej. Jeżeli dysk jest w porządku, to sami podłączą go do swojego sprzętu i przerzucą dane np. na pendrive. To tak na szybko.
Potem mogą sprawdzić Twój komputer i zaproponować np. wymianę podzespołów, aby go reaktywować.
A dysk z systemem z tego komputera wyciągałaś czy zostawiłaś?
W BIOS musisz jeszcze ustawić drugi dysk, aby był widoczny.
Słuchaj, zanieś ten dysk do firmy serwisowej. Jeżeli dysk jest w porządku, to sami podłączą go do swojego sprzętu i przerzucą dane np. na pendrive. To tak na szybko.
Potem mogą sprawdzić Twój komputer i zaproponować np. wymianę podzespołów, aby go reaktywować.
Podłączałam z jego dyskiem, ale również i bez jego dysku-niestety bez efektów.
Nic w Biosie nie ustawiałam, bo się nie znam na tym. Już w moim za bardzo kombinowałam, sama już nie wiem co, ale było mi obojętne, i tak nic nie działało.
Myslę, że chyba tak zrobię z tym serwisem...Nie wiem jeszcze. Dzięki za rady.
Ogólnie-dziekuję wszystkim za rady, a zwłaszcza Archdevilowi dodatkowko za jego wielką cierpliwość. Szacun.
Ostatnio zmieniony przez Leveile Soleile 2007-11-26, 21:27, w całości zmieniany 1 raz
Leveile Soleile, poleciłem Ci dobre i tanie rozwiązanie - Archdevil. Nie wiem po co jeszcze drążysz ten temat, skoro zależy Ci na tanim odzyskaniu danych.
No chyba, że lubisz wydawać pieniądze i narzekać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum