R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: glizda
2008-06-17, 07:09
Płatne studia - kontrowersyjny pomysł rektorów
Autor Wiadomość
bob_mistrz 
WIELUNIAK
Skowyrny

Piwa: 9/14
Wysłany: 2007-11-28, 19:03   

basteks znowu zaczynasz polemikę, której meritum wychodzi poza ramy tematu, dlatego nie będę odpowiadał na twoje zaczepki... Na koniec powiem tylko tyle, że racja jest jak kuper, każdy ma swoją...

joner 
Przejeżdżał przez Wieluń

Wysłany: 2007-11-28, 20:22   

Cytat:
A kto płaci tyle obecnie za studenta dziennego??? Obecnie płacą to rodzice. Jeżeli stać ich na płacenie za studia dzienne. Więc jednak raczej obecny system bardziej obciąża ich budżet domowy.
tak a dodatkowe min. 200zl ucieszy ich wyjątkowo :oops:
Zresztą nie zawsze rodzice ponoszą koszty studiów , znam osoby które praktyczne same się utrzymują, dzięki pracy w wakacje i weekend
A co do rozważań na temat wyższości dziennych nad zaocznymi to przytoczę przykład mojej koleżanki, która przeniosła się na zaoczne właśnie i przyznała że jest tam łatwiej i w ogóle mniej materiału.
EOT
Postaw piwo autorowi tego posta

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Piwa: 9/3
Wysłany: 2007-12-01, 21:19   

joner napisał/a:
Płatne studia to jakieś nieporozumienie. Spowoduje to że uprzywilejowane będą osoby zamożne oraz z dużych miast, a jakiś tam kredyt sytuacji osób z biednych rodzin które chcą studiować na pewno nie poprawi, choćby dlatego że skończenie jakiegokolwiek kierunku nie daje pewności znalezienia pracy a kredyt zwrócić trzeba. Zresztą miesięczna kwota kredytu, która pozwoliłaby na opłacenie lokum, wydatki na jedzenie, jakieś książki,ksero, plus opłata studiów np. 200 zł miesiecznie, musiałaby wynosić co najmniej ok 1200 co przez 6 lat da sume 60tys plus odsetki

Za komuny mówili że jak się uwolni ceny bułek, to bogacze wykupią wszystkie a biedni poumierają z głodu...

jestsuper 
Przyjeżdża na zakupy

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2007-12-02, 21:35   

Mateusz napisał/a:
Za komuny mówili że jak się uwolni ceny bułek, to bogacze wykupią wszystkie a biedni poumierają z głodu...

Tego nie słyszałam i Ty chyba też za młody jesteś, żeby to pamiętać. Za to za komuny były państwowe bezpłatne studia wieczorowe :)

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Wysłany: 2007-12-05, 20:16   

jetsuper

Od czegóż są historia i rodzice ;)

Taaaa wszystko "bezpłatne". Płacisz w postaci wszelakich podatków oraz kosztów związanymi z tym(podatek na pensję piekarza zwiększa dodatkowo cenę bułki, nie licząc kosztów transportu, akcyzy, rejestracji pojazdu, cła od auta, mógłbym wyliczać w nieskończoność ;) )

NIC NIE MA ZA DARMO

Obawy co do studiów są uzasadnione, ale jeśli by doszło do prywatyzacji uczelni publicznych, to po prostu zasada wolnego rynku.

Pamiętasz może jak parę lat temu neostrada kosztowała ok. 100zł/ miesiąc - wersja 128 ??
Z czasem w wyniku dużego popytu na usługę, oraz co najważniejsze stopniowemu wchodzeniu na rynek internetu ADSL innych operatorów np. Netii, po części dzięki działaniom pani Sterzyńskiej, mamy obecnie dość niskie ceny internetu. Choć wcale nie mamy tu prawdziwego wolnego rynku jaki bym chciał widzieć.
---------------------------------------------
Tak samo będzie z innymi obszarami, także uczelniami wyższymi. A płatne powinny być, ponieważ nie jest to usługa powszechna (bez której można by było się obyć i która jest jednolita dla każdego obywatela) jak np. Policja, Straż, drogi publiczne czy też Wojsko. Więc niby dlaczego każdy obywatel ma za to płacić ?? :roll:

[ Dodano: 2007-12-05, 20:18 ]
Możesz się pochwalić na jakie studia poszłaś i gdzie ?? Sam za pół roku piszę maturę :wink:

jestsuper 
Przyjeżdża na zakupy

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2007-12-05, 20:45   

Mateusz napisał/a:

Taaaa wszystko "bezpłatne". Płacisz w postaci wszelakich podatków oraz kosztów związanymi z tym(

Podatki od tego nie zmaleją, że będziemy płacić za studia :) Nie studiuje jeszcze dlatego tak interesuje mnie ten temat. Mogę powiedzieć, że co do kosztów studiowania itp wiem sporo ponieważ dwoje moich domowników studiuje :) poza tym połowa mojego kuzynostwa :) Już teraz widze jak pieniążki na studia dzienne strumieniem wypływają z portfeli moich rodziców, a za parę lat trzeba będzie jeszcze doliczyć opłatę czesnego

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Wysłany: 2007-12-07, 20:21   

jetsuper

Cytat:
Podatki od tego nie zmaleją, że będziemy płacić za studia :)

To już zależy od rządzących przez 18 lat socjalistów. Niby wszystko darmowe a i tak na każdym kroku obdzierają Cię.

Generalnie ja tam zamierzam iść na studia zaoczne na Akademii Ekonomicznej, bo tylko tam jest porządna ekonomia. A w Wieluniu już dostałem pewien czas temu propozycję pracy i nie w firmie typu Korona. Patrząc na ogłoszenia forumowe też jest coś ciekawego...

Zatem kwestia finansowa leży na moich plecach a nie na rodzicach. ;)
A cały ten harmider związany z płaceniem za studia wydaje mi się dość dziwny. Tak jak już wspomniałem, nie wszyscy młodzi studiują, więc po co mają wszyscy za to płacić.

Ostatnio PO chciała wprowadzić formę pośrednią - Bon edukacyjny, ale jak widać propaganda typu "że biedni dostaną się do słabych szkół", że "wiele szkół upadnie" i takie bajeczki, które można usłyszeć od telewizyjnych i radiowych "ekspertów", doprowadziła do tego że PO chyba się ugieło pod presją głupiego gadania i zostawi wszystko tak jak było...

Co za ludzie, co za kraj :shock:

siwy_ 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2007-12-07, 23:16   

Mateusz napisał/a:
Generalnie ja tam zamierzam iść na studia zaoczne na Akademii Ekonomicznej
no Mateusz, jak tam z ocenami z matematyki stoisz? :wink:

ourson 
Moderator

Piwa: 79/18
Wysłany: 2007-12-07, 23:59   

Mateusz napisał/a:
Generalnie ja tam zamierzam iść na studia zaoczne na Akademii Ekonomicznej, bo tylko tam jest porządna ekonomia.

Żebyś się nie zdziwił :twisted:

siwy_ 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2007-12-08, 18:46   

ourson napisał/a:
Żebyś się nie zdziwił
żebyś tylko się dostał :wink:

bob_mistrz 
WIELUNIAK
Skowyrny

Piwa: 9/14
Wysłany: 2007-12-08, 19:28   

siwy_ napisał/a:
żebyś tylko się dostał

Z tego co Mateusz napisał to chce iść na zaoczne... Czyli żeby się dostać musi zapłacić i wystać swoje w kolejce, w dniu przyjmowania studentów... Niewielka filozofia...

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Wysłany: 2007-12-08, 20:50   

siwy_ napisał/a:
Mateusz napisał/a:
Generalnie ja tam zamierzam iść na studia zaoczne na Akademii Ekonomicznej
no Mateusz, jak tam z ocenami z matematyki stoisz? :wink:

Cicho bo z matmy już 2 banie ze sprawdzianu poprawiłem na 4 :p

Ale i tak nie ma co się łudzić, zamierzam iść na kierunek Finanse i Rachunkowość a tam próg jest najwyższy, co oznacza że z matmy i angielskiego rozszerzonego musiałbym mieć pewnie 80%.
Więc ten kierunek koniecznie, niezależnie czy miałbym płacić... A o pracę w Wieluniu czy też w Wrocławiu nietrudno i wcale tu nie mam na myśli pracy fizycznej ani też bycia kasjerem w sklepie :p

Mogę się łudzić, że niż demograficzny jaki miał miejsce w 1989 doprowadzi do tego, że łatwiej będzie się można dostać na dzienne, ale najlepiej liczyć na swoje możliwości.

[ Dodano: 2007-12-08, 20:55 ]
ourson

Sugerujesz że na akademii ekonomicznej słabo uczą ?? Nie sądze...
Wolę iść już nawet na te zaoczne niż studiować na Uniwersytecie Wrocławskim czy też Łodzkim.

ourson 
Moderator

Piwa: 79/18
Wysłany: 2007-12-08, 21:14   

Mateusz napisał/a:

Skończyłem tą uczelnię i znam jej poziom :-)

Panterka 
Moderator
żona admina :)

Pomogła: 25 razy
Wysłany: 2007-12-09, 16:18   

Mateusz napisał/a:
Wolę iść już nawet na te zaoczne niż studiować na Uniwersytecie Wrocławskim czy też Łodzkim.

Przepraszam bardzo, a co masz do Uniwesytetu Wrocławskiego??? Oprocz tego ze nie za bardzo rozumiem o co Ci chodzi to czy byles chociazby na jednych zajeciach na ktoreś z wymienionych przez Ciebie uczelni?? Podejrzewam ze nie, wiec na jakiej podstawie wystawiasz taka ocene??

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Wysłany: 2007-12-09, 20:07   

ourson napisał/a:
Mateusz napisał/a:

Skończyłem tą uczelnię i znam jej poziom :-)

Są jeszcze w pobliżu 2 uczelnie - AE Katowice i AE Kraków, do Poznania za daleko...

Cóż raulmanka poszła do AE Wrocław więc wydaje mi się że to z pewnością porządna szkoła...

panterka

Chodzi o to że najlepiej to ekonomii uczą ale na Akademiach Ekonomicznych a właściwie Uniwersytetach Ekonomicznych.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi