Zbrodniarz odpowiednio zabezpieczony do końca życia nie zrobi nikomu krzywdy
Czym się różni Twoje "odpowiednio zabezpieczony", od mojego "w miarę możliwości".
W gruncie rzeczy jest to to samo. Jednak z faktu, że czynimy miłosierdzie, nie wykonując wyroku na zbrodniarzu nie organizujmy "hucpy", ponieważ może zmienić się sytuacja i nie będziemy w stanie "odpowiednio zabezpieczyć" zbrodniarza i wówczas trzeba będzie powrócić do wykonywania kary śmierci.
Zarzucanie mi hybrydy ekonomiczno-etycznej uważam, że jest nie na miejscu.
Etyka poza tym nigdy nie odpowie na wszystkie pytania z zakresu moralności.
Tu i teraz dokonujemy wyborów, kierując się etyką, lecz przede wszystkim nalepiej "jak to możliwe" ukształtowanym ludzkim sumieniem.
[ Dodano: 2007-12-11, 16:22 ]
Tomek napisał/a:
Doszedłeś do tej konkluzji na drodze niemerytorycznych dywagacji.
Bynajmniej. Czynienie z niesprawiedliwości powodu do chwały uważam za moralnie naganne.
Człowiek może i powinien kierować się w życiu nakazem miłosierdzia, ale tego samego człowieka, już jako reprezentanta społeczności, obowiązuje ponad wszystko nakaz sprawiedliwości.
Pomógł: 10 razy Wiek: 43 Dołączył: 21 Lip 2005 Posty: 1397 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-12-12, 07:52
Cytat:
Czym się różni Twoje "odpowiednio zabezpieczony", od mojego "w miarę możliwości"
Tym, że ja wykluczam zabijanie jako odpowiednie zabezpieczenie.
Cytat:
ponieważ może zmienić się sytuacja i nie będziemy w stanie "odpowiednio zabezpieczyć" zbrodniarza i wówczas trzeba będzie powrócić do wykonywania kary śmierci.
Jeśli chodzi o zasady chrześcijańskie to nie przypominam sobie aby były tam jakieś dodatkowe podpunkty zaczynające się od "jeżeli ...".
_________________ Art. 146, ust. 1: "Rada Ministrów prowadzi politykę wewnętrzną i zagraniczną
Rzeczypospolitej Polskiej."
Art. 133, ust. 3: "Prezydent Rzeczypospolitej w zakresie polityki
zagranicznej współdziała z Prezesem Rady Ministrów i właściwym ministrem."
Słusznie Ferbik przypomina nam, że dyskusja n/t kary śmierci toczy się w innych wątkach.
Dlatego w tym wątku potwierdzę tylko swój pogląd (przeciwny zresztą prof. Andrzejowi Szostkowi, znanemu etykowi z KUL), że niesłusznie rząd Platformy Obywatelskiej poparł ustanowienie Dnia przecie Karze Śmierci na forum europejskim.
Osobiście zdecydowanie poparłbym Dzień szacunku dla Życia na forum europejskim, gdyby taka inicjatywa znalazła uznanie.
PS.
Tomek:
Wczytałem się w "Evangelium vitae" i nie ma sprzeczności między tym co pisałem na forum i tym co tam się znajduje. Natomiast dostrzegam sprzeczności względem treści encykliki w Twoich postach.
Pomógł: 10 razy Wiek: 43 Dołączył: 21 Lip 2005 Posty: 1397 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-12-12, 23:26
Zygmunt Stary napisał/a:
Wczytałem się w "Evangelium vitae" i nie ma sprzeczności między tym co pisałem na forum i tym co tam się znajduje. Natomiast dostrzegam sprzeczności względem treści encykliki w Twoich postach.
Dla chrześcijaństwa jedynym wspólnym mianownikiem jest Biblia a nie jakaś encyklika napisana przez zwykłego człowieka.
_________________ Art. 146, ust. 1: "Rada Ministrów prowadzi politykę wewnętrzną i zagraniczną
Rzeczypospolitej Polskiej."
Art. 133, ust. 3: "Prezydent Rzeczypospolitej w zakresie polityki
zagranicznej współdziała z Prezesem Rady Ministrów i właściwym ministrem."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum