wiem że to może to jedno z najmniej lubianych pytań, ale mam taką prośbe. Chce złożyć coś nowego i potrzebuję rady co do płyty głównej. płyta potrzebna pod proca Intela Core 2 duo. Nie musi mieć sieciówki, zintegrowanej grafy, muzyki ani Wi Fi. Cena do 400 zł. To jak pomożecie ??
Wysłany: 2007-12-13, 21:04 Re: Jaka płyta główna???
Kamol napisał/a:
Nie musi mieć sieciówki, [...], muzyki
Chyba nawet takiej nie ma pod C2D
Osobiście poleciłbym Gigabyte GA-P35C-DS3R IP35. Do dostania za nieco mniej niż te 400zł a chyba nie zamierzasz robić SLI
http://proline.pl/shop.ph...ABYTE+P35C-DS3R (w tym sklepie akurat nie ma obecnie na stanie)
---
Oczywiście jeśli niekoniecznie chcesz wydawać aż tyle kasy, możesz równie dobrze sprawdzić Gigabyte P31-DS3L.
Z firm polecić mogę: Asus, GigaByte, Microstar Takie wg mnie 3 wiodące marki, na których osobiście się nie zawiodłem. I jeszcze poczciwy Abit, ale nie wiem jak oni teraz stoją Oczywiście dla mnie tylko chipset Intela. Jak dotąd (12 lat) żadnych problemów.
Konkretnych modeli wg ww firm możesz szukać na własną rękę, ewentualnie ktoś coś może wrzuci, bo przestałem siedzieć w sprzęcie jakiś czas temu
Pomógł: 10 razy Wiek: 44 Dołączył: 21 Lip 2005 Posty: 1397 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-12-13, 22:29
Osobiście polecam płyty z serii Intel Desktop - niezawodne. Microstar kiedyś był dobry, teraz trochę nie za bardzo. Gigabyte, całkiem dobra firma.
_________________ Art. 146, ust. 1: "Rada Ministrów prowadzi politykę wewnętrzną i zagraniczną
Rzeczypospolitej Polskiej."
Art. 133, ust. 3: "Prezydent Rzeczypospolitej w zakresie polityki
zagranicznej współdziała z Prezesem Rady Ministrów i właściwym ministrem."
Mam poczciwego MSi 845PE na Intelu już parę ładnych latek i naprawdę niezawodna
Na Abita też narzekali, że tranzystory puchną itp. Miałem chyba z 5 lat i również nie było problemów.
http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/Asus/Socket_775/chipsety_z_rodziny_Intel_P35/Asus_P5K_Intel_P35/pelny,id,39571/
chodzi mi o te płytę.
Płyta dobra, choć osobiście wolałbym tamtego Gigabyte'a ze względu na ddr3 (bo różnica w ilości sata jest pomijalna dla rozwiązań bez raida). Crossfire raczej Ci się nie przyda
@kamol
Przede wszystkim zastanów się jakie urządzenia chcesz do płyty dołączyć i do czego ma służyć zbudowany na niej komputer. Płyta nie posiada portów LPT i COM więc np. starszej drukarki możesz nie podłączyć.
Pod opisem masz trochę komentarzy. Nie wyglądają źle
Cytat:
Crossfire raczej Ci się nie przyda
Pomimo dwóch złacz PCI-E x 16 nigdzie nie jest napisane, że ta płyta obsługuje Crossfire ..
Przede wszystkim zastanów się jakie urządzenia chcesz do płyty dołączyć i do czego ma służyć zbudowany na niej komputer. Płyta nie posiada portów LPT i COM więc np. starszej drukarki możesz nie podłączyć.
Fakt, nie zauważyłem również i tej wyższości podanego wcześniej Gigabyte'a nad tym Asusem
acei napisał/a:
Pomimo dwóch złacz PCI-E x 16 nigdzie nie jest napisane, że ta płyta obsługuje Crossfire ..
Spójrz lepiej jeszcze raz na link podany przez Kamola poniżej informacji o chipsecie
Dzięki za pomoc. Nad Gigabitem sie poważnie zastanowię żadne crossfire ani sli nie planuje (grafikiem nie jestem) a drukarki po prostu nie posiadam. Zależy mi na dobrej jakościowo płycie takiej żeby nie mieć z nią problemów ani problemów z kompatybilnością z innymi podzespołami, a co do pamięci to pewnie skończy sie na 2 giga 800 mhz Geila
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum