Pomógł: 22 razy Wiek: 38 Dołączył: 03 Maj 2006 Posty: 2051 Piwa: 9/14 Skąd: Chotów
Wysłany: 2008-01-13, 14:38
Krool50 napisał/a:
To wg. Was w jakich warunkach powinno się odbywac karę pozbawienia wolności?
W takich, w których nie mieliby nawet czasu i ochoty na pierdoły i co gorsza jakieś uciechy cielesno - duchowe...
Myślę, że odpowiednia byłaby praca w kamieniołomach, kopalniach... Tam na pewno nie miliby powodów na dochodzenie w sądzie roszczeń z tego powodu, że mają
cytat napisał/a:
zbyt ciasną celę
Krool50 napisał/a:
A może wogóle kazdego przestępcę pod topór? Bez względu na to co zrobił - ukradł kurę czy zabił.
I po sprawie.
Nie... Ja już wiele razy podkreślałem na tym forum, że dla mnie pozbawienie wolności to ostateczność, w momencie gdy środek karny nie jest dokładnie oznaczony (kodeks pozostawia wybór sądowi) w przeważającej liczbie wypadków należy stosować inne środki karne... katalog jest różnoraki W więzieniu znaleźć się winni osobnicy, dla których inne środki nie spełniają swoich celów... (Na pewno złodziej kury wykazuje jakieś prognozy poprawy )
natash napisał/a:
miko 005, a co z niewinnymi którzy trafiają do więzienia? To też się zdarza.
Z tego co wiem, to ten osobnik jest winny...
natash napisał/a:
W więzieniu człowiek powinien być zresocjalizowany, a nie wychodzić jeszcze gorszy niż przed pobytem.
No tak, a więc TV, ciepły kąt, siłownia, oprane i nakarmione siedzenie --> mają nad wyraz charakter resocjalizacyjny...
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-01-13, 19:19
Krool50 napisał/a:
A może wogóle kazdego przestępcę pod topór? Bez względu na to co zrobił - ukradł kurę czy zabił.
Oczywiście że nie, bo kara musi być współmierna do czynu. Poza tym kara śmierci dla złodzieja zwiększyłaby najprawdopodobniej dość znacznie odsetek napadów w których ginęliby ludzie (w końcu złodziej niczym by nie ryzykował - i tak większej kary nie mógłby dostać). Zresztą temat kary śmierci był już wielokrotnie poruszany na forum przy okazji różnych wydarzeń - a obecnie mamy nawet specjalny wątek poświęcony temu zagadnieniu - http://wielun.biz/viewtopic.php?t=5241
Cytat:
To wg. Was w jakich warunkach powinno się odbywac karę pozbawienia wolności?
wg mnie więzienie powinno być uciążliwe dla więźnia. I to nie tylko z powodu izolacji. Jestem przeciwny takiej organizacji więziennictwa. Naprawdę nie może być tak, żeby więzienia oferowały wyższy standard życia niż ma całkiem spora grupa uczciwych obywateli (którzy płacą podatki składają się na ten luksus dla więźniów). A dla mnie siłownia czy TV w więzieniu to absolutnie zbędny luksus.
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Pomógł: 22 razy Wiek: 38 Dołączył: 03 Maj 2006 Posty: 2051 Piwa: 9/14 Skąd: Chotów
Wysłany: 2008-01-13, 19:56
ourson napisał/a:
więzienie powinno być uciążliwe dla więźnia. I to nie tylko z powodu izolacji. Jestem przeciwny takiej organizacji więziennictwa. Naprawdę nie może być tak, żeby więzienia oferowały wyższy standard życia niż ma całkiem spora grupa uczciwych obywateli (którzy płacą podatki składają się na ten luksus dla więźniów). A dla mnie siłownia czy TV w więzieniu to absolutnie zbędny luksus.
Ot wszystko w tym temacie... Krool50 nie wydaje Ci się, że coś jest nie halo w momencie jak standard życia więźnia jest wyższy od części obywateli, którym nawet przez myśl nie przeszło popełnienie czynu zabronionego
W więzieniu człowiek powinien być zresocjalizowany
całymi dniami nic nie robiąć, oglądając TV albo siedząc na siłowni??
Raczej pwinni mieć jakieś zajęcie, po pierwsze aby bezczynnie nie siedzieć i zjadać pieniądze podatników (np praca na rzecz społeczeństwa),a po drugie aby się faktycznie resocjalizować. Myślę tu o zajęciach i warsztatach z psychologami itp
_________________ Co za czasy! Lot w kosmos trwa coraz krócej, jazda do pracy coraz dłużej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum