Wysłany: 2008-01-29, 18:49 ASTRA 1.7 DTI czy moze 2.0 DTI
WItam.
MOże ktoś m pomoże przy wyborze astry z silnikami 1.7 dti; 2.0 DTI; 1.7 TD 2.0 DI. Interesuje mnie astraII od 1998 z tymi silnikami. Może ktoś jest posiadaczem tego auta z takimi silnikami i powie mi jak sie sprawuja ile pali itp.
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-01-29, 19:12
Znajomy miał Vectrę 1999 - 2.0 DTI albo DI. Po tym jak padła mu dwa razy pompa wtryskowa w ciągu pół roku sprzedał. W silnikach 2.0 DI i 2.0 DTI bolączką są właśnie pompy wtryskowe. Padają bardzo często. Po prostu 200,000km to dla nich max. Koszt używanej to koło 2000 zł, nowa 5000-6000. Co do innych silników to nie miałem styczności.
Kumpel ma Astrę II z 1998 roku z silnikiem 1.7 DTL i ostatnio też miał problem z pompa która odmówiła posłuszeństwa, a wraz z nią musiał wymienić tez pompę wodną. Drugi znajomy jest w posiadaniu Vectry z silnikiem 1,7 ale jak wersja tego nie wiem - jednostka z tego co pamiętam Isuzu i jak na razie nie miał z nią żadnych problemów.
Co do 1.7 TD to Kamol ma rację. Silnik na licencji Isuzu. Zero awaryjności, tylko spalanie większe trochę od DTI. DTI - silnik ok, dynamika, ale wymaga czystych paliw, czuły na zanieczyszczenia. Dobrze się sprawuje ale warunek podstawowy - tankujesz jedynie na stacjach Statoil, Shell, BP. Orlenu - niestety w starszych stacjach bywa problem z jakością.
ja kiedyś miałam astre 2 diesel, jeśli chodzi o jakiekolwiek szczegóły to mogę dopytać i napisać na czwartek/ piątek teraz mogę tylko udzielić informacji najważniejszej- była czarna
Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Lip 2005 Posty: 407 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-01-30, 11:54
Jeżdże na codzień 1.7dti 75km w budzie Combo i powiem że na miasto jest w sam raz... spalanie na trasie coś kolo 6l a w mieście około litr więcej. Generalnie polecam chociaż z silników diesla nic nie przebije VAGowskiego pancernika 1.9tdi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum