Wysłany: 2008-02-02, 18:05 Od 1 Lutego więcej za prąd
Cytat:
Nowe stawki to efekt m. in. uwolnienia cen energii elektrycznej. Niektórzy specjaliści uważają, że była to decyzja przedwczesna, zabrakło jej przejrzystości i odpowiedzialności. Tak czy inaczej podwyżka będzie. O ile? Zapytaliśmy dyrektora Rejonu Energetycznego Wieluń.
W dniu 17 stycznia 2008 r. Prezes URE zatwierdził i opublikował decyzje w sprawie taryf dla energii elektrycznej dla dwunastu przedsiębiorstw obrotu powstałych w wyniku wyodrębnienia Operatorów Systemów Dystrybucyjnych, jakie będą obowiązywały odbiorców w grupach „G”, przyłączonych do sieci tych Operatorów (dawnych Zakładów Energetycznych).
Bronisław Łakota- szef Rejonu Energetycznego Wieluń zapowiada, ze w naszym regionie możemy spodziewać się podwyżki prądu o około 12%. To i tak mniej, niż w innych regionach kraju.
Tymczasem w siedzibie rejonu próżno już szukać kas w których jeszcze do niedawna za energię elektryczną można było zapłacić bez prowizji. Indywidualnym odbiorcom pozostały już tylko banki, lub poczta. Ale rzecz jasna nic za darmo: do rachunku musimy dodać jeszcze koszt przelewu: przynajmniej 2 złote. Rejon Energetyczny mówiąc w skrócie, nie ma już obowiązku świadczenia takich usług. A szkoda- dla niektórych ważna jest każda złotówka.
Bez prowizji za prąd możemy zapłacić już jedynie u inkasenta przynoszącego nam do domu rachunek za energię. Sęk w tym, że większość z nas w godzinach pracy inkasentów też jest w pracy. Dyrektor Łakota uspokaja. W tym roku nie powinno już być kolejnej podwyżki prądu, choć docelowo w ciągu najbliższych 2 lat wzrośnie on nawet do 30%. A zatem póki co decyzja o uwolnieniu cen energii skutkuje tylko i wyłącznie podwyżkami.
oszczędzam odkąd pamietam i ciągle brakuje, szkoda, że wraz z pozwyżkami wszeliego rodzaju nikt nie pomyślał, że jakoś pensje się nie podnoszą o te kilka procent co roku,
skąd na to brać??
Cytat:
siedzibie rejonu próżno już szukać kas w których jeszcze do niedawna za energię elektryczną można było zapłacić bez prowizji
a właśnie sama się na to natknęłam i dopiero przy płaceniu sie okazało, że mam o 2,50 wiecej, a nigdzie nie zauwżyłam tabliczki informacyjnej, że pobierana jest prowizja i szczerze mówiąc maiłam ochote cofnąć przelew
_________________ Co za czasy! Lot w kosmos trwa coraz krócej, jazda do pracy coraz dłużej.
Pomógł: 4 razy Wiek: 34 Dołączył: 05 Maj 2007 Posty: 743 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-02-04, 16:38
Ferbik napisał/a:
To ja też koło 100zł
Kurka, chyba muszę rzadziej włączać PC. Rachunek średnio zawsze ok. 170 zł.
Tak btw które urządzenie domowe "ciągnie" najwięcej prądu, czyli w domyśle ograniczenie korzystania z czego spowoduje największe oszczędności? Orientuje się ktoś tak ogólnie, żeby nie wdawać sie za bardzo w szczegóły? Mój taki stary sposób to było zawsze unikanie częstego włączania i wyłączania światła, trochę zużycie jest chyba wtedy mniejsze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum