Wysłany: 2008-02-18, 09:46 Drogówka kontra komórki
Blady strach pada na kierowców w województwie łódzkim. Wszystkich, bo niemal każdemu zdarza się odbierać telefon w czasie jazdy. Policja drogowa w naszym regionie, po głośnych akcjach łapania kierowców bez świateł i bez zapiętych pasów bezpieczeństwa, będzie teraz zatrzymywać rozmawiających przez komórki.
Takie zalecenie wydał swoim podwładnym komendant wojewódzki policji w Łodzi. Jednostki powiatowe będą rozliczane z liczby mandatów wlepionych "gadającym za kółkiem". Policjanci w komendach powiatowych już wiedzą, że szczególną uwagę będą musieli zwracać na kierowców z telefonami przy uchu. Nie mają innego wyjścia, bo będą musieli wykazać się w miesięcznych sprawozdaniach, składanych zwierzchnikom.
Pomógł: 15 razy Dołączył: 19 Lip 2005 Posty: 1562 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: zewsząd
Wysłany: 2008-02-18, 20:18
Wydaje mi sie, ze CB nie jest urządzeniem do pogawędek , wiec chyba jest wykluczone z tego typu działan policji
[ Dodano: 2008-02-18, 20:21 ]
bob_mistrz napisał/a:
dobrze, że tylko po uchu a nie czymś innym
haha, no tak teraz na studiach widzialem sytuacje, jak kolega odebral telefon na zajeciach i jak go pani profesor przyuwazyla, to sie zaczal drapac telefonem po uchu i zadnych konsekwencji nie było
"Chociaż CB-Radio jest bardzo popularne, to jednak korzystanie z niego przez kierowcę w trakcie prowadzenia samochodu jest niezgodne z prawem (Kodeks Ruchu Drogowego art. 45. § 2, pkt 1)." więcej na http://uwaga.onet.pl/1470292,archiwum.html
Pomógł: 22 razy Wiek: 38 Dołączył: 03 Maj 2006 Posty: 2051 Piwa: 9/14 Skąd: Chotów
Wysłany: 2008-02-18, 20:38
No to w takim wypadku używanie telefonu poprzez tryb głośnomówiący, nie mając uchwytu na ten telefon (a więc trzymając go w ręku) również jest niezgodne z KRD...
A tak na marginesie... gdzie jest napisane słowem o CB w w/w Ustawie
"korzystania podczas jazdy z telefonu wymagającego trzymania słuchawki lub mikrofonu w ręku," Tak brzmi dokładnie ten pkt.
NIe nie ma CB. Ale wykręć sobie CB i trzymaj go w ręce zamiast mikrofonu, ciekaw jestem jak CI się będzie jeździć
Ciekaw jestem czy będziesz taki hardy jak cię miśki przyfilują.
A czy możesz rozmawiać bez gruchy to ja nie wiem. Chyba, że masz jakieś chamerykańskie radio. Ale czy ci będzie wygodnie? I do twarzy? Phi wątpię
Pomógł: 15 razy Dołączył: 19 Lip 2005 Posty: 1562 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: zewsząd
Wysłany: 2008-02-18, 21:06
OgioN, z tego co piszesz, to nie korzystasz z CB ani telefonu więc masz spokój. Uważaj tylko podczas cięzkiej nogi bo mozesz zapłacic nie koniecznie za telefon.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum