Proszę podać gdzie ja napisałem, że nie korzystam z CB. A i owszem, korzystam. Co do ciężkiej nogi to znamy się z reala, że wiesz jak jeżdżę? Jeżdżę umiarkowanie szybko. Staram się jeździć po prostu oszczędnie. Ot co.
Sorki, już poprawiłem
Ostatnio zmieniony przez OgioN 2008-02-18, 21:27, w całości zmieniany 1 raz
Ale Ogion ma rację, więc nie wiem dlaczego go atakujecie. Skoro w przepisach jest napisane:
Cytat:
Art. 45.2. Kierującemu pojazdem zabrania się:
1. korzystania podczas jazdy z telefonu wymagającego trzymania słuchawki lub mikrofonu w ręku;
(...)
To nie można interpretować przepisów dwuznacznie.
CB Radio to także telefon - radiotelefon.
Mamy w danym momencie zajętą jedną rękę, a chodzi głównie o to, że mamy w tym momencie mniejszą koncentrację podczas jazdy, bo koncentrujemy się na rozmowie, przy okazji ograniczając sobie pole manewru i czas reakcji na powrót drugiej ręki do prowadzenia pojazdu. Miałem kilka takich sytuacji i wiem, jak rozmowa podczas jazdy rozprasza. Dlatego unikam odbierania telefonów kiedy prowadzę, jak tylko mogę.
Pomógł: 22 razy Wiek: 38 Dołączył: 03 Maj 2006 Posty: 2051 Piwa: 9/14 Skąd: Chotów
Wysłany: 2008-02-18, 21:33
Ferbik napisał/a:
więc nie wiem dlaczego go atakujecie
Ja nikogo nie atakuje
Ferbik napisał/a:
Mamy w danym momencie zajętą jedną rękę, a chodzi głównie o to, że mamy w tym momencie mniejszą koncentrację podczas jazdy, bo koncentrujemy się na rozmowie, przy okazji ograniczając sobie pole manewru i czas reakcji na powrót drugiej ręki do prowadzenia pojazdu. Miałem kilka takich sytuacji i wiem, jak rozmowa podczas jazdy rozprasza. Dlatego unikam odbierania telefonów kiedy prowadzę, jak tylko mogę.
Ferbik, Ja się zgadzam w 100% z tym co napisałeś... Jak jadę nie rozmawiam w ogóle przez tel, w ostateczności, jeśli jest to ważny telefon, to przez głośnomówiący...
W całej sytuacji chodzi o to, że CB nie jest zdefiniowane jako telefon więc przepisy nie są jasne... Jest to tzw luka w prawie
Tak dla pana władzy, gdyż to on interpretuje ten przepis. Fakt faktem nie ma nic o CB ale jest, że nie wolno używać mikrofonu. Nic więcej. Ja osobiście nie chciałbym dyskutować i tłumaczyć kto ma racje. Skutkowałoby to sadem grodzkim. A tego wolę uniknąć
W całej sytuacji chodzi o to, że CB nie jest zdefiniowane jako telefon więc przepisy nie są jasne...
Właśnie miałem to napisać, że interpretację musiałbyś zostawić panu policjantowi, chyba że masz gruby portfel, wtedy możesz interpretować jak Ci się tylko podoba
Uprzedził mnie Ogion
Pomógł: 22 razy Wiek: 38 Dołączył: 03 Maj 2006 Posty: 2051 Piwa: 9/14 Skąd: Chotów
Wysłany: 2008-02-18, 21:51
Ja w takim razie chciałbym, żeby wypowiedział się policjant, a z tego co wiem to jest tutaj co najmniej jeden na forum Jeśli potwierdzi, nie ma sprawy przyznam się do błędu, ale do tego czasu będę obstawał przy swoim
Pomógł: 15 razy Dołączył: 19 Lip 2005 Posty: 1562 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: zewsząd
Wysłany: 2008-02-18, 22:09
Ferbik napisał/a:
Ale Ogion ma rację, więc nie wiem dlaczego go atakujecie. Skoro w przepisach jest napisane:
Cytat:
Art. 45.2. Kierującemu pojazdem zabrania się:
1. korzystania podczas jazdy z telefonu wymagającego trzymania słuchawki lub mikrofonu w ręku;
(...)
Ja też nikogo nie atakuje. Przepisy przepisami. Ja dodamy tylko od siebie, ze CB nie robi tyle zamieszania co dzwoniący podczas wyprzedzania w kieszeni telefon.
twiggy [Usunięty]
Wysłany: 2008-02-18, 22:09
O, temat "sibi" się rozwinął, o to chodziło
Interpretacje mogą być dwojakie: radiotelefon CB to też telefon, szczególnie jeśli trzyma się mikrofon w ręku. Druga - to NIE telefon, więc przepis użytkowników radyjka nie dotyczy.
Nie byłbym zdziwiony, gdyby przy najbliższej noweli Kodeksu Drogowego wprowadzono małą korektę art. 45.2.1 - np.
Cytat:
2. Kierującemu pojazdem zabrania się:
1. korzystania podczas jazdy z telefonu lub radiotelefonu* wymagającego trzymania słuchawki lub mikrofonu w ręku;
*) przykładowa korekta
Ale i na to byłby dość prosty sposób: mikrofon umieszczony np w okolicy słupka, lusterka o odpowiedniej charakterystyce a przycisk PTT umieszczony w kierownicy. Układ prymitywny, trudniej tylko ładnie to wkomponować.
Wydaje mi się też, że CB znacznie mniej rozprasza: słuchając nie musisz trzymać głośnika przy uchu; poza tym łatwiej zrozumieć nawet zaszumiony sygnał z CB niż okrutnie skompresowany głos rozmówcy z GSM. I sądzę, że to nawet jest bardziej istotne - skupiasz uwagę na zrozumieniu zniekształconej mowy; to, że masz zajęte ręce ma drugorzędne znacznenie. Ale to tylko moje nieśmiałe zdanie; przez telefon w samochodzie rozmawiam sporadycznie a CB mam od niedawna.
Wydaje mi się też, że CB znacznie mniej rozprasza: słuchając nie musisz trzymać głośnika przy uchu; poza tym łatwiej zrozumieć nawet zaszumiony sygnał z CB niż okrutnie skompresowany głos rozmówcy z GSM. I sądzę, że to nawet jest bardziej istotne - skupiasz uwagę na zrozumieniu zniekształconej mowy; to, że masz zajęte ręce ma drugorzędne znacznenie. Ale to tylko moje nieśmiałe zdanie; przez telefon w samochodzie rozmawiam sporadycznie a CB mam od niedawna.
Racja. Ja też się z tym zgadzam. Jednakże kłócić się ze stróżami prawa nie ma sensu. Prawda?
A ja nie mam problemu bo mam w samochodzie takie coś i w telefonie też takie coś co się te oba coś lączą ze sobą i jak ktoś dzwoni to radio sie wyłącza i słyszę z głosników sygnał/nie w kieszeni/,przyciskam guzik na kierownicy i rozmawiam słysząc rozmówcę jakby siedział obok mnie.
[ Dodano: 2008-02-19, 14:17 ]
I policję w tym temacie mam z głowy.
[ Dodano: 2008-02-20, 10:44 ]
A tak na poważnie.Czy jest ktoś w stanie uruchomić mi w samochodzie opcję wywoływania głosowo kogoś.Np.,,Ferbik proszę,, i uzyskuję połaczenie z Ferbikiem.Jak narazie nikogo nie znalazłem.
Proponuję zapoznać się z nowymi informacjami na temat używania CB. Podobnie jak na tym forum rozgorzała dyskusja czy można rozmawiać przez CB czy też nie.
http://uwaga.onet.pl/15e-47cc48ef
A tak na poważnie.Czy jest ktoś w stanie uruchomić mi w samochodzie opcję wywoływania głosowo kogoś.Np.,,Ferbik proszę,, i uzyskuję połaczenie z Ferbikiem.Jak narazie nikogo nie znalazłem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum