Wysłany: 2007-02-22, 20:21 Będzie parking na Podwalu
Cytat:
Brak miejsc parkingowych w centrum Wielunia to bolączka, z którą władze nie mogą sobie poradzić od lat. Na szczęście co roku pojawiają się jakieś jaskółki zwiastujące poprawę sytuacji.
Nowy parking na 29 miejsc powstaje właśnie przy ul. Podwale.
Będzie to parking na 28 miejsc normalnych, o wymiarach 480x230 cm, i jedno stanowisko dla kierowców niepełnosprawnych, o wymiarze 510x360 cm - informuje Romuald Szewczuk, naczelnik Wydziału Inwestycji i Rozwoju Urzędu Miejskiego w Wieluniu.
Choć ostateczny termin zakończenia inwestycji przewidziany jest na sierpień, to wykonawca deklaruje, że parking będzie gotowy już w czerwcu.
Inwestycja będzie kosztować budżet miasta 131 i pół tysiąca złotych.
I jest to powód do zadowolenia nawet wówczas, gdy nowe miejsca nie rozwiążą całkowicie problemu. Jednak to zawsze coś. Tym bardziej, że jak informuje naczelnik Szewczuk, nowy parking na Podwalu nie będzie jedynym, jaki powstanie w tym roku w centrum miasta. Samochodów w mieście przybywa znacznie szybciej niż nowych parkingów, ale staramy się wychodzić na przeciw zmotoryzowanym mieszkańcom regionu. Jesteśmy w trakcie opracowywania projektu parkingu przy ul. Reformackiej. Nie wiemy jeszcze ile dokładnie uda się wygospodarować miejsc, będzie konieczność wpasowania się pomiędzy drzewa, których nie chcemy wycinać.
Budowa tego parkingu jest już uwzględniona w tegorocznym budżecie, więc można się spodziewać, że nawet jeśli fizycznie parking nie powstanie jeszcze w tym roku, to w przyszłym będzie już z pewnością.
Wreszcie bo miałam juz zaczac jeździc rowerem - bo fakt zaparkowac samochód w centrum graniczy z cudem
_________________ Człowiek potrzebuje do szczęścia trzech rzeczy: dobrych przyjaciół do towarzystwa, dobrego wina do picia i dobrych książek do czytania.
_________________ Człowiek potrzebuje do szczęścia trzech rzeczy: dobrych przyjaciół do towarzystwa, dobrego wina do picia i dobrych książek do czytania.
no tak, autko się nabyło to rower poszedł w odstawkę.
oj przeprosisz ty ten rower niedługo jak naprawdę braknie miejsca do parkowania
_________________ „Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada, lecz przez to, kim jest i nie przez to, co ma, lecz przez to, czym dzieli się z innymi.”
1% ze swojego podatku na rehabilitację dziecka http://dzieciom.pl/podopieczni/4355
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 03 Maj 2006 Posty: 2461 Piwa: 25/43 Skąd: w-ń
Wysłany: 2007-02-23, 22:45
Paulina napisał/a:
Wreszcie
a ja się wcale nie cieszę....moje dzieci już raczej wcale nie będą chodziły bawić sie na plac zabaw.Już teraz strach przez,,Metalowca" A co dopiero jak każdy będzie chciał zaparkować no ale Was zmotoryzowanych też rozumię.
Szedł ktoś nowym chodnikiem łączącym Podwale z Krakowskim przedm. ??
Wyprofilowany jak trasa szybkiego ruchu na zakręcie – spadek poprzeczny chyba z 10%.
(ok. 4,5 stopnia).
To nawet na drogach krajowych w celu odwodnienia spadki poprzeczne ok. 2% (niecałe 0,8 stopnia)
Autostrada na podwalu ?? Nawet jak idziesz absolutnie trzeźwy to Cię lekko znosi na trawnik.
Ogólnie nie podoba mi się betonowanie trawników w okolicach Murów Obronnych ale o gustach się nie dyskutuje.
Pomógł: 53 razy Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 3747 Piwa: 39/17 Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2007-03-19, 19:29
Powinniśmy już nierobic nowych parkingów. Więcej parkingu - większa pewnosc ze jest gdzie zaparkować. Jeżeli niebedzie parkingu możliwe ze użyjemy rowera i będzie czysto, ekologicznie, szybko:)
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
Powinniśmy już nierobic nowych parkingów. Więcej parkingu - większa pewnosc ze jest gdzie zaparkować. Jeżeli niebedzie parkingu możliwe ze użyjemy rowera i będzie czysto, ekologicznie, szybko:)
Nie jestem przeciwnikiem budowania parkingów.
Uważam jednak że w pewnych miejscach parkingów nie powinno się budować.
Ten parking przy podwalu to dla mnie szczyt bezguścia. Dla mnie to niemal to samo co budowa parkingu na trójkącie przed Brama Krakowską.
Ale jak pisałem we wcześniejszym poście są tematy o których się nie dyskutuje.
Średniowieczne fortyfikacje, bloki mieszkalne, i paskudny szary parking z 2007 roku – świetna kompozycja.
Psucie przestrzeni publicznej, niemal tego samego kalibru jak „tęcza” przy Placu Legionów.
Wysłany: 2008-03-20, 12:26 Więcej parkingów w Wieluniu
Cytat:
Będzie więcej parkingów w centrum Wielunia. Kierowcy będą mieli do dyspozycji 66 nowych miejsc do parkowania przy ulicy Reformackiej. W opracowaniu jest także projekt parkingu przy ulicy Kopernika.
Rozpoczęła sie budowa nowych miejsc parkingowych przy ulicy Reformackiej w Wieluniu . Do końca czerwca przybędzie 66 nowych miejsc. Wartość inwestycji to ponad 280tyś złotych.
Kolejne 60 miejsc parkingowych powstanie także przy ulicy Kopernika. Stanowi ona fragment drogi krajowej nr 45. Ich budowa będzie więc wymagała zgody Generalnej Dyrekcji Dróg krajowych i Autostrad.
Długo oczekiwane nowe miejsca parkingowe ułatwią życie wszystkim kierowcom.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum