.
Mnie chodziło bardziej o to, czy CB radio ułatwia podróż po drogach (szczególnie polskich), czy jest może typowym narzędziem do uniknięcia kary w postaci mandatu, a co za tym idzie to, to że stajemy się automatycznie zagrożeniem na drodze, bo przecież można szarżować, bo jest …… „czysto”, a może jest po prostu sposobem na anonimowe chamstwo na drodze, można przecież powiedzieć wszystko, będąc jednocześnie nierozpoznawalną jednostką na szlaku.
To zależy od "kierownika". Myślę, że dla większości użytkowników (szczególnie tych kupujących w ciągu ostatnich kilku lat) to głównie antyradar.
Mnie chodziło bardziej o to, czy CB radio ułatwia podróż po drogach (szczególnie polskich), czy jest może typowym narzędziem do uniknięcia kary w postaci mandatu, a co za tym idzie to, to że stajemy się automatycznie zagrożeniem na drodze, bo przecież można szarżować, bo jest …… „czysto”, a może jest po prostu sposobem na anonimowe chamstwo na drodze, można przecież powiedzieć wszystko, będąc jednocześnie nierozpoznawalną jednostką na szlaku.
Szarżować można - to fakt. Ale znam też wielu takich co szarżują i bez CB.
A co do anonimowego chamstwa - wierz mi że posiadacz CB nie jest anonimowy. Mam kilku kolegów którzy ledwo umkneli nerwowym kierowcom użytkownikom CB, przed karą wymierzoną za chamskie odzywki...
DOKłADNIE - nie trzeba CB żeby szybko przemieszczać się z punktu A do B
A co do samego CB - jest bardzo pomocne, szczególnie w dotarciu do celu, a co do informowania czy jest ''czysto'' , to zdarzyło się usłyszeć kilka razy błędne informacje
Ale nie ma jak intuicja i doświadczenie
stanmarc, proponuje Ci allegro, a dostroisz u goscia na sw. Barbary za okolo 10zl.
Roznica miedzy wielunskimi cenami a cenami z allegro jesli chodzi o radia wyglada przykladowo nastepujaco: radio alan 78+ w Wieluniu kosztowal 420zl, na allegro 320zl.
Jesli w miare dobre radio to polecam wlasnie alana 78+ i jakiegos bata ponad 1,5m.
Jesli chcesz bardzo dobre radyjko (niestety trzeba zabulic) to z serii jakiegos presidenta. Nie mam w tej chwili czasu, zeby rozejrzec sie bardziej, ale postaram sie cos doradzic... troche sie w tym siedzialo jakies 10 lat temu... to byly czasy...
Wysłany: 2008-04-08, 16:50
ourson napisał/a:
A w takim razie jakie radio/antene polecacie?
Polecam Uniden PRO 520 XL. Na allegro cena ok 230zł + jakaś antena 1,2m za 100zł i wszystko ładnie hula.
Z tego co mi wiadomo to firma ta, bardzo konkuruje na rynku z radyjkami President, ponieważ 70% podzespołów użytych do ich produkcji pochodzi od tego samego producenta, a ceny są bardzo różne( na korzysć Uniden-a)
_________________ Potrzebujesz DSL-a, Neostradę? Call me 502-408-902
twiggy [Usunięty]
Wysłany: 2008-04-08, 19:18
U520 o ile wiem ciągle ma zakaz wprowadzania do obrotu (sieje za mocno po sąsiednich kanałach); można go kupić nawet w Wieluniu (ale na wystawie go nie ma, pytaj sprzedawcy). Jednak radzę przemyśleć, lepiej coś co ma papiery w porządku.
Sprzęt CB można kupić też w budzie na ul. Młodzieżowej (obok piekarni).
A to pierwsze słysze że Uniden jest zakazany. Kilku znajomych ma to radio (ja zresztą też) i sprawuje sie bez zarzutu.
Co do długości anteny to bym nie przesadzał. Wydaje mi sie że do osobówek nie ma co zakładać anten po 1,5 metra bo tylko szpecą auto. A nawet na antenie która ma pół metra można swobodnie zapytać o droge. Powiem więcej - raz zdarzyło mi sie nawet rozmawiać z innym "autem" przez CB bez podłączonej anteny
twiggy [Usunięty]
Wysłany: 2008-04-09, 14:31
red napisał/a:
A to pierwsze słysze że Uniden jest zakazany. Kilku znajomych ma to radio (ja zresztą też) i sprawuje sie bez zarzutu.
Pomógł: 15 razy Wiek: 71 Dołączył: 24 Sie 2006 Posty: 626 Otrzymał 10 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-04-09, 20:22
Co do Unidena to zakazana została cała seria 510 i 520 wyprodukowana w Chinach. Użytkownik nie narzekał, słyszał przyzwoicie, za to inni użytkownicy słyszeli go trzy kanały wyżej i dwa niżej. Tak to jest gdy schemat doprojektuje księgowy. Dodam, że zjawisk to nie dotyczyło sprzętu wyprodukowanego u makaroniarzy.
Osobiście tej serii bym nie kupił bo seria 510 i 520 to raczej sprzęt z niższej półki. Co do homologacji to nasza policja też go już sprawdza. Wczoraj sprawdzano mi Inteka 101.
W domu używam Presidenta Granta z anteną dipolową ustawioną na kierunku W-E, ale ten sprzęt to inny świat i tak naprawdę tylko znawcy wiedzą w czym rzecz.
Antena ważny temat. Każda jest projektowana do umieszczenia na środku dachu, pracuje wtedy optymalnie i zapewnia, że słychać nas daleko a i my z daleka też słyszymy. Każde inne umiejscowienie zniekształca charakterystykę, my słyszymy mniej i nas kiepsko słychać. Totalnym nieporozumieniem jest umieszczenie anteny na klapie bagażnika z tyłu samochodu.
Długość anteny! Im dłuższa antena tym większa jej sprawność, czyli wylata z anteny prawie tyle ile wlata z radia. Różnica gubi się w indukcyjnościach i pojemnościach anteny, innymi słowy zamienia się w ciepło. inny parametr związany z długością to kąt promieniowania anteny. Anteny długie promieniują nisko, czyli słychać nas daleko, krótkie wysoko czyli do Pana Boga, a ten nas raczej słuchać nie chce. Na falę odbitą od jonosfery przy obecnej propagacji nie ma co liczyć, a jeśli już taka spadnie z nieba to 1,5 tys. km dalej. (5 lat temu porozmawiałem sobie z naszym kierowcą który był pod Dreznem)
Tak więc długość anteny i miejsce jej ustawienia to kompromis pomiędzy zasięgiem, modą i naszymi możliwościami finansowymi. Ten kompromis najlepiej ustawi nam Wojtek z ulicy Barbary.
A tak naprawdę jak będziecie kupować radio CB kupcie takie które ma przełącznik "zera i piątki" Kupno radia się naprawdę opłaca, unikniecie mandatów (radio z montażem kosztuje tyle co średni mandat), poznacie sytuację na drodze (objazdy), czasami poplotkujecie, ktoś wam pomoże, wy pomożecie komuś i przekonacie się, że cham (pysia pysia)to coś więcej niż sobie do tej pory wyobrażaliście.
dawid W trakcie przeprowadzki do Wielunia się gra, się ma
Pomógł: 14 razy Wiek: 44 Dołączył: 27 Sie 2006 Posty: 1173 Piwa: 14/19 Skąd: znienacka
Wysłany: 2008-04-09, 21:00
alef napisał/a:
inni użytkownicy słyszeli go trzy kanały wyżej i dwa niżej
muszę to jutro sprawdzić
alef napisał/a:
Co do homologacji to nasza policja też go już sprawdza
czy jest jakis przepis, który pozwala Policji na sprawdzenie homologacji mojego cb radia w razie kontroli gdzieś na drodze ?
_________________ Potrzebujesz DSL-a, Neostradę? Call me 502-408-902
Antena ważny temat. Każda jest projektowana do umieszczenia na środku dachu, pracuje wtedy optymalnie i zapewnia, że słychać nas daleko a i my z daleka też słyszymy. Każde inne umiejscowienie zniekształca charakterystykę, my słyszymy mniej i nas kiepsko słychać. Totalnym nieporozumieniem jest umieszczenie anteny na klapie bagażnika z tyłu samochodu.
W 100% racja.
alef napisał/a:
Długość anteny! Im dłuższa antena tym większa jej sprawność, czyli wylata z anteny prawie tyle ile wlata z radia. Różnica gubi się w indukcyjnościach i pojemnościach anteny, innymi słowy zamienia się w ciepło. inny parametr związany z długością to kąt promieniowania anteny. Anteny długie promieniują nisko, czyli słychać nas daleko, krótkie wysoko czyli do Pana Boga, a ten nas raczej słuchać nie chce. Na falę odbitą od jonosfery przy obecnej propagacji nie ma co liczyć, a jeśli już taka spadnie z nieba to 1,5 tys. km dalej.
Święte słowa Alef ale nie pisz o propagacji, bo taki kierowca z cb nawet nie zna znaczenia tego słowa Starzy weterani na stacjonarkach owszem
alef napisał/a:
A tak naprawdę jak będziecie kupować radio CB kupcie takie które ma przełącznik "zera i piątki" Kupno radia się naprawdę opłaca, unikniecie mandatów (radio z montażem kosztuje tyle co średni mandat), poznacie sytuację na drodze (objazdy), czasami poplotkujecie, ktoś wam pomoże, wy pomożecie komuś i przekonacie się, że cham (pysia pysia)to coś więcej niż sobie do tej pory wyobrażaliście.
Wytłumacz tutaj laikom co znaczy termin zera/piątki, bo nie wszyscy są tak oblatani w terminologii cb jak Ty
Obecne uregulowania prawne nie nakładają na użytkowników urządzeń typu CB Radio obowiązku posiadania przy sobie i okazywania na żądanie organu kontroli ruchu drogowego świadectwa homologacji czy deklaracji zgodności użytkowanego urządzenia.
dawid napisał/a:
czy jest jakis przepis, który pozwala Policji na sprawdzenie homologacji mojego cb radia w razie kontroli gdzieś na drodze ?
Nie ma, ale:
e.strefa.pl napisał/a:
Istnieje jednak możliwość, że urządzenie typu CB radio znajdujące się w pojeździe może nasunąć podejrzenie policjantowi, iż znajduje się ono w obrocie, choć nie spełnia wymogów formalnych. Zdarzają się przypadki modyfikacji konstrukcji urządzenia oraz dopuszczalnych parametrów pracy. Zdarzają się także przypadki sprowadzania urządzeń spoza granicy Polski, których parametry pracy nie zawsze są zgodne z polskimi przepisami.
Jak policmajster będzie Ci chciał sprawdzić to wiesz, że pokaże swoją wyższość.
Znajomy kiedyś miał na wyjściu 40W, gdzie normalnie w aucie dopuszczalne w Polsce jest 4W Przy wciskaniu gruszki na skrzyżowaniu ze światłami trochę sygnalizacja głupiała
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum