Pankracy, Serwacy i Bonifacy udali się w towarzystwie swych żon Pelagii, Kornelii i Leokadii (oczywiście kolejność imion żon nie odpowiada kolejności imion mężów) na jarmark do miasta.
Bonifacy prowadził dwa razy więcej prosiąt niż żona Pankracego kaczek, kaczek zaś, które niosła żona Pankracego, było dwa razy więcej niż prosiąt prowadzonych przez męża Kornelii.
Kornelia nie miała kaczek, natomiast niosła ze sobą dwa razy tyle gęsi co Leokadia. Leokadia miała dwa razy więcej gęsi niż Bonifacy prosiąt. Żona Bonifacego miała dwa razy mniej gęsi niż żona Pankracego kaczek.
Pytanie: Czyją żoną była Pelagia, czyją Kornelia i czyją Leokadia?
Ja ustaliłam, że było Pankracy - Pelagia
Serwacy - Kornelia
Bonifacy - Leokadia
a tak na marginesie, nie wydaje mi się, żeby ilość niesionych zwierząt była podpowiedziom w rozwiązaniu.
A ja uważam podobnie jak glizda, że Kornelia była żoną Serwacego, Pelagia Bonifacego, a Leokadia Pankracego. I ilość zwierząt oraz ich rodzaj jest napewno podpowiedzią.
A teraz ja mam zagadkę:P
Trzech gości w hotelu zadzwoniło po room servis i zamówiło dwie duże pizze. Dostawca wkrótce je dostarczył razem z rachunkiem na 30$. Każdy z gości dał mu po 10$ i chłopak wyszedł. Kiedy dostawca daje kasjerowi te 30$, ten mówi, że zaszła pomyłka. Rachunek powinien być na 25$, a nie na 30$. Kasjer daje chłopakowi 5 banknotów jednodolarowych i mówi, żeby zaniósł je tym trzem gościom, którzy zamówili pizze. W drodze do ich pokoju chłopak wpada na pewną myśl. Przecież oni nie dali mu napiwku, więc kalkulując iż i tak nie da podzielić się tych 5$ na trzy równe części, on zatrzyma sobie 2$ jako napiwek, a im zwróci 3$. Chłopak puka w drzwi i otwiera mu jeden z gości. Tłumaczy mu jaka zaszła pomyłka i daje mu 3$, po czym odchodzi ze swoimi 2$ napiwku.
A więc:
Wiemy, że 30$-25$=5$
5$-3$=2$
Wszystko się zgadza?
Niezupełnie. Odpowiedzcie na to:
Każdy z trójki gości dał 10$.
Każdy dostał z powrotem 1$ reszty. To oznacza, że każdy zapłacił 9$, co pomnożone przez 3 daje 27$.
Dostawca zatrzymał sobie 2$ napiwku.
27$ plus 2$ równa się 29$.
Pytanie: Gdzie jest jeszcze jeden dolar?
_________________ Odi profanum vulgus et arceo
Ostatnio zmieniony przez Panterka 2008-08-04, 12:49, w całości zmieniany 1 raz
A teraz dosyć pokręcona zagadka podobno ta zagadkę stworzył jakiś psycholog jak ktoś odpowie poprawnie to znaczy że jest psychopatą
Historia pewnej dziewczyny. Na pogrzebie swojej matki spotyka chłopaka którego nigdy
wcześniej nie widziała. Nieoczekiwanie dostrzega w nim mężczyznę swojego życia i
zakochuje się w nim. Kilka dni później dziewczyna zabija swoją siostrę.
Jaki jest powód zabicia siostry?
_________________ Wszystko o czym marze jest albo nielegalne, albo nieetyczne, albo strasznie tuczące...
Widzę że bob_mistrz, nie chce skorzystać z nagrody to może wrzucę następną zagadkę
Dzień przed zakończeniem zawodów kolarskich pięciu kolarzy - Aleks, Ja, Henryk, Jacek i Olaf - walczy o pierwsze miejsce w wyścigu. Ich ekipy finansowane są przez sponsorów, którzy przybyli, by im kibicować na ostatnim odcinku trasy. Reprezentują oni następujące firmy: komputerową, odzieży sportowej, kosmetyczną, samochodową i telefoniczną. Każdy zawodnik ma koszulkę w innym kolorze - niebieską, brązową, pomarańczową, czerwoną lub zieloną.
* Ani Henryk, ani zwycięzca nie są sponsorowani przez firmę komputerową; Henryk zakończył wyścig tuż przed zawodnikiem w zielonej koszulce, ale był bezsilny wobec zawodnika firmy produkującej odzież sportową, którego koszulka nie jest niebieska.
* Zawodnik w czerwonej koszulce uplasował się zaraz za Jackiem, a tuż przed kolarzem ubranym w pomarańczową koszulkę. Jeśli chodzi o zawodnika firmy telefonicznej, zakończył on wyścig tuż przed Olafem.
* Jan nie stanął na podium; zdołał on wprawdzie wyprzedzić na mecie zawodnika ubranego w brązową koszulkę, ale przyjechał na metę za zawodnikiem sponsorowanym przez firmę samochodową; zawodnikiem, którego koszulka nie jest pomarańczowa.
Na podstawie trzech podanych wskazówek należy odpowiedzieć...
Kto był sponsorem Olafa, jaką miał koszulkę i które zajął miejsce?
_________________ Wszystko o czym marze jest albo nielegalne, albo nieetyczne, albo strasznie tuczące...
Pomógł: 22 razy Wiek: 38 Dołączył: 03 Maj 2006 Posty: 2051 Piwa: 9/14 Skąd: Chotów
Wysłany: 2008-08-05, 12:03
niezłe, niezłe... Musiałem trochę pogłówkować, ale wyszło mi, że sponsorem Olafa była firma komputerowa, sam miał brązową koszulkę i zajął ostatnie miejsce...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum