R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
CB radio - usypiacz rozumu
Autor Wiadomość
miko 005 
WIELUNIAK

Piwa: 76/53
Wysłany: 2008-04-26, 09:20   

red napisał/a:
Dla każdego kto chociaz troche liznął prawa sprawa jest oczywista - norma szczegółowa uchyla normę ogólną (bodajże lex speciali derogat legi generali). Uczą tego na pierwszym roku prawa. I wbrew pozorom nie jest to takie zakęcone jak sie może wydawać.

Ciekaw jestem ilu, z pośród posiadaczy prawa jazdy, liznęło choć trochę prawa? Jak myślisz red? Formułka powinna byś zdefiniowana jasno i przejrzyście, dla wszystkich, a nie dla małego ułamka kierowców ze środowiska palestry.
I skoro;
Cytat:
32. pojazd silnikowy - pojazd wyposażony w silnik, z wyjątkiem
motoroweru i pojazdu szynowego
, a kierującemu takim pojazdem coś się zabrania, by następnie w tym samym punkcie bez dodatkowych informacji zwalniać z tego zakazu kierowców aut ciężarowych i osobowych, to musisz przyznać że to wszystko, to…….. masło maślane zawinięte w celofanek ;) :shock:

red 
Moderator

Piwa: 68/22
Wysłany: 2008-04-27, 19:05   

miko 005, przeczytaj cały artykuł 63 kodeksu. Jasno z niego wynika, że dotyczy sie on w całości przewozu osób - tak jak pisal Administrator. Nie można poznawać prawa czytając jedynie wycinek ustawy. Czasami takie wyłaczenia moga sie nawet pojawić w odrębnej ustawie. Dlatego trzeba zapoznać się z całością przepisów w tej mierze. Dla zwykłego czowieka wystarczy informacja, że może jeść i pić jadąć samochodem. A jak ktos będzie robił papiery na taksówkarza albo kierowce autobusu to wtedy sie dowie, że nie wolno mu pić i jeść w czasie jazdy.

miko 005 napisał/a:
Ciekaw jestem ilu, z pośród posiadaczy prawa jazdy, liznęło choć trochę prawa? Jak myślisz red? Formułka powinna byś zdefiniowana jasno i przejrzyście, dla wszystkich, a nie dla małego ułamka kierowców ze środowiska palestry.

Ciekawy jestem ilu posiadaczy prawa jazdy przeczytało kodeks drogowy? Nie łudźmy sie - nawet gdyby przepis brzmiał "kierowcom taksówek i autobusów zabrania sie jedzenia i picia w czasie jazdy" to i tak mało kto by go przeczytał.

Odbiegamy od tematu :!:
Postaw piwo autorowi tego posta

dawid 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia
się gra, się ma

Piwa: 14/19
Wysłany: 2008-06-26, 20:54   

Pytanie:

Legalność zakupu i używania CB radia Uniden Pro 510 XL i Uniden Pro 520 XL.

Odpowiedź:

Radia CB marki Uniden model 510 XL i 520 XL nie spełniają wymagań normy zharmonizowanej w zakresie mocy na kanale sąsiednim i emisji niepożądanych nadajnika, dlatego znalazły się na liście wyrobów niezgodnych z wymaganiami zasadniczymi w stosunku, do których Prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej wydał decyzje administracyjne zakazujące dalszego przekazywania tych wyrobów: użytkownikom, konsumentom lub sprzedawcom.

Informacje te zostały także przekazane do Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Zakwestionowane urządzenia były wprowadzane do obrotu przez firmy DAK Electronics i CANEX. Badania przeprowadzone w Centralnym Laboratorium Badań Technicznych UKE wykazały niezgodność konkretnych wyrobów pobranych od w/w dostawców.

W przypadku kiedy wymienione CB radia znajdują się w ciągłej sprzedaży prosimy o podanie danych adresowych tych punktów sprzedaży celem podjęcia działań kontrolnych.

W odniesieniu do użytkowników, podczas kontroli, CB radio może zostać zabrane do depozytu celem przeprowadzenia badań i dalszego postępowania (wydanie decyzji o zakazie użytkowania w przypadku niespełnienia wymagań).

Zgodnie z artykułem 41c ust.4 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. z póź. zm. o systemie oceny zgodności (Dz.U. Nr 204 poz. 2087 z 2004 r.) organ prowadzący postępowanie (UKE) może nakazać stronie postępowania odkupienie wyrobu na żądanie osób, które faktycznie nim władają. Zastosowanie mają tu także przepisy o rękojmi za wady sprzedanego wyrobu.

źródło

http://www.uke.gov.pl/uke...out=1&page=text

no to będzie jazda podczas kontroli drogowej :shock:

OgioN 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 2/7
Wysłany: 2008-06-29, 20:50   

Teraz można te radyjka kupić na allegro.
BTW też mam takie i w takim razie muszę to radio zareklamować????

Kamol 
Przyjeżdża na zakupy

Piwa: 5/2
Wysłany: 2008-07-08, 20:59   

Skoro taki temat już jest to nie będę tworzył odrębnego. Zamierzam kupić jakieś radyjko do swojego auta. Co sądzicie o takim zestawie Alan 78 plus multi + Wilson Little Wil ?? Ma ktoś taki sprzęt? Jak się to sprawdza?

Ferbik 
Administrator

Piwa: 107/205
Wysłany: 2008-07-08, 21:17   

alana 78+ miałem osobiście w dwóch wersjach: 400 i 40 kanałowej. Obydwa radyjka sprawowały się bez zarzutu. Dobry bat do tego i naprawdę można pogadać :) Powiem, że z anteny samochodowej zamontowanej na drewnianej tyczce przy dobrej propagacji rozmawiałem ze Złoczewem :) Jakby nie było to 20km, a rzadko komu udaje się nawiązać taką łączność :)

MAR-COM 
Wieluniaczek

Piwa: 7/1
Wysłany: 2008-07-09, 10:56   

Ja mam Alana 78 plus i antene 145 cm i działa bardzo dobrze

www.destylarka.com
Urządzenia do produkcji wody destylowanej.

alef 
Ma stragan na targu

Otrzymał 10 piw(a)
Wysłany: 2008-07-09, 13:19   

Kamol napisał/a:
Skoro taki temat już jest to nie będę tworzył odrębnego. Zamierzam kupić jakieś radyjko do swojego auta. Co sądzicie o takim zestawie Alan 78 plus multi + Wilson Little Wil ?? Ma ktoś taki sprzęt? Jak się to sprawdza?

Dobry wybór zwłaszcza ten model Alana, antena też niezła. Dodam, że przy umieszczeniu anteny na środku dachu samochodu osobowego zestaw ten w zasadzie nie wymaga strojenia anteny. W przypadku przesunięcia anteny w inne miejsce parametr SWR też jest do przyjęcia bez strojenia. Ogólnie polecam.

Odpowiedz do tematu