R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Silnik 1.8T
Autor Wiadomość
Kamol 
Przyjeżdża na zakupy

Piwa: 5/2
Wysłany: 2008-08-03, 11:09   Silnik 1.8T

Pytanie do tych, którzy mieli do czynienia z volkswagenowskim silnikiem 1,8 T. Jakie są wady i zalety tej jednostki? Jak z jego awaryjnością? Jak znosi gaz i ile go spala podczas jazdy?

waldex 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia

Postawił 6 piw(a)
Wysłany: 2008-08-03, 12:25   

Silnik świetny, bardzo dynamiczny, spalanie zależy od stylu jazdy od ok 7,5-8 przy jeździe 100-110 poza zabudowanym i nie wciskaniu do podłogi, przy szaleniu spod świateł i na prostych spalanie potrafi skoczyć do 14l/100 km. Awaryjność zależy od tego jak autem jeździsz, jeśli je bedziesz katował przy 150-200 tys turbina do wymiany, zakłałdając że chcesz kupić auto używane to dolicz do kosztów auta jakieś 2,5-3 tys na ewentualna wymianę turbiny.
Papdło pytanie o gaz, więc przypuszczam, ze chcesz to auto przerobić, jęsli tak to pomyliłeś silniki. Jednostka bardzo dobra, ale nie do przerobienia na gaz, nie wytrzymuje termicznie, na dzień dobry polecą Ci uszczelki, a w niedalekiej przyszłości turbina odmówi posłuszeństwa.
Praca silnikia na benz idealna, ale trzeba się troszczyć o turbinę i nie jeździć na czerwonym polu na obrotomierzu.
Postaw piwo autorowi tego posta

Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2008-08-07, 10:08   

Gaz w Turbo? Jest to możliwe ale pod warunkiem że założysz bardzo dobrą instalacje (PRINS, VIALLE) i zrobisz to u ludzi którzy mają o tym pojęcie i będziesz tankował gaz tylko na firmowych stacjach.

Polecam ten warsztat - mają wieloletnie doświadczenie, własną hamownię itd.
http://www.nagaz.pl/cenniki/

Czyli kosz będzie:
"OMEGAS" - SILNIKI DOŁADOWANE (TURBO):
4 CYL.: od 4 999,00 zł

Turbina czy to na gazie czy na benzynie może paść w każdym momencie, bo największa wadą każdego samochodu używanego jest jego poprzedni właściciel. :mrgreen:

stanmarc 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 6/3
Wysłany: 2008-09-12, 09:39   Re: Silnik 1.8T

Kamol napisał/a:
Pytanie do tych, którzy mieli do czynienia z volkswagenowskim silnikiem 1,8 T. Jakie są wady i zalety tej jednostki? Jak z jego awaryjnością? Jak znosi gaz i ile go spala podczas jazdy?

Czy turbinę można zagazować tego nie wiem ale sądzę, że wszystko można (kosiarkę do trawy pewnie też, jeśli są czterosuwy :D ).
Ja zagazowałem hondowskiego 1.5 Vtec-e i jak narazie - 10.000 km na gazie - i jest ok. Sekwencje zamontował mi Pan Janusz Wojtasik z ul. Wiśniowej 2 w Wieluniu i mogę go uczciwie polecić :-) .
Samochód chodzi dobrze, jeżeli jest jakaś różnica w osiągach pomiędzy benzyną a gazem to niezauważalna dla oka - pewnie trzeba by go "shamować" żeby się dowiedzieć. Odziwo vtec normalnie się załącza, tak samo jak na benzynie. Jedyna różnica na gazie to taka że nie ma "odcinki" :D ... i w cenie paliwa oczywiście :-)
Twierdzenia w stylu "gaz to profanacja" albo "gaz jest do kuchenek" bawią mnie do łez ... zwłaszcza przy dystrybutorze :-)

Banita 
Przejeżdżał przez Wieluń

Wysłany: 2008-09-14, 18:28   

stanmarc napisał/a:
Jedyna różnica na gazie to taka że nie ma "odcinki"

I odcinkę można bez problemu uaktywnić na gazie.
A co do same go silnika to jest poprostu rewelka ale
Administrator napisał/a:
Turbina czy to na gazie czy na benzynie może paść w każdym momencie, bo największa wadą każdego samochodu używanego jest jego poprzedni właściciel.
to niestety prawda.
Sam czasami mam ochtę zrobić sobie takiego swapa.
Popatrzcie co robi ten silnik w Audi 80 oczywiście przed wirusem. http://video.google.pl/vi...092500667637974
Pozdrawiam.

Vertus 
Przejeżdżał przez Wieluń
DJ VERTUS

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2008-09-15, 12:04   

Banita napisał/a:
Popatrzcie co robi ten silnik w Audi 80 oczywiście przed wirusem. http://video.google.pl/vi...092500667637974
Popatrz sobie dobrze na liczniki a zobaczysz ze to sciema ....pozdro

Ferbik 
Administrator

Piwa: 107/205
Wysłany: 2008-09-15, 12:20   

Oglądałem ten filmik parokrotnie i nic podejrzanego się nie dopatrzyłem.

mike 
Przyjeżdża na zakupy

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2008-09-15, 12:30   

Faktycznie dziwna sprawa że liczniki zostały stare... z drugiej strony słychać syk dump valva/blow offa więć powinno być tjurbo :wink:

Banita 
Przejeżdżał przez Wieluń

Wysłany: 2008-09-15, 17:55   

Vertus napisał/a:
Banita napisał/a:
Popatrz sobie dobrze na liczniki a zobaczysz ze to sciema ....pozdro

Człowieku jaka ściem :571: Ja to auto widziałem na własne oczy ba nawet nim jechałem :evil:

Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2008-09-16, 08:53   

Małe prawdopodobieństwo aby ten licznik wskazywał prawidłowe wartości jeżeli zmieniono silnik. Z drugiej strony to przyspieszenie pokazane na filmie nie są jakieś powalające (około 7s do 100km/h) Więcej można powiedzieć po czasie 0-200km/h.

Odpowiedz do tematu