R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Akcyza od 19 lipca 2008
Autor Wiadomość
Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2008-08-07, 10:23   Akcyza od 19 lipca 2008

Jeżeli ktoś przywiózł niedawno samochód lub ma taki zamiar chciałem podzielić się własnym doświadczenie w sprawie obliczania akcyzy za samochód. Do 19 lipca wyglądało to taż że płaciło się 3,1% od zadeklarowanej kwoty dla aut do 2000 cm3 oraz 13,6% za auta powyżej.

Obecnie progi jak i stawki się nie zmieniły, ale zmianie uległy zasady wyznaczania wartości pojazdu. Celnik sprawdza wartość naszego samochodu uwzględniając wyposażenie, model , rocznik w tabelach Eurotaxu (ceny są tam absurdalnie wysokie) i porównuje z naszą umową kupna/sprzedaży czy też fakturą VAT. Jeśli ta kwota różni się o więcej niż 20-33%(zależy od humoru celnika) to akcyza jest obliczana od wartości z tabel.

U mnie podważono fakturę VAT wystawioną przez Salon BMW w Niemczech i policzono akcyzę od kwoty wyższej o prawie 10,000 zł niż na fakturze. Jedyną metodą na dochodzenie swojej racji jest powołanie własnego rzeczoznawcy.
Postaw piwo autorowi tego posta

vvivvo
[Usunięty]

Wysłany: 2008-08-07, 17:59   

bardzo mnie ta wiadomość ucieszyła, bardzo się cieszę. :)

miko 005 
WIELUNIAK

Piwa: 76/53
Wysłany: 2008-08-07, 18:06   

Administrator, ale bądźmy szczerzy i odpowiedzmy sobie na pytanie, dlaczego w ogóle powstał taki, państwowo - celniczy taryfikator? Myślę że gdyby na fakturach od samego początku były podawane prawidłowe ceny zakupu auta, a nie przysłowiowe „jedno euro”, to dzisiaj uczciwi kupujący nie musieliby cierpieć za dawne grzechy spekulantów :shock: .

OgioN 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 2/7
Wysłany: 2008-08-07, 18:33   

a co się dziwić tym spekulantom, kiedy państwo nasze zdziera z nas jak może i kiedy może. Podatek w wypłacie, podatek w żywności, a na dodatek jak nie podatek, gdyż niekiedy Unia nie pozwala to walą akcyzę, cło i inne takie. Istne zdzierstwo.
Dodam, że za powietrze w niektórych częściach państwa trzeba płacić. :shock:

Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2008-08-07, 18:42   

Problem powstał bo samo istnienie akcyzy nie ma żadnego uzasadnienia. Przecież jeśli Niemiec kupi samochód w Polsce to nie będzie płacił żadnej akcyzy u siebie !

Mylicie pojęcie faktury VAT i umowy kupna sprzedaży. Umowę z prywatną osobą możesz sobie spreparować i to jest praktycznie nie do sprawdzenia ale nikt nigdy nie fałszował faktur VAT ! Przecież ja mam kwotę z faktury udokumentowaną wpłatą na ich konto z mojego firmowego rachunku w banku. To kwestia czasu kiedy oddadzą mi zawyżoną kwotę akcyzy razem z odsetkami i to z waszych kieszeni (zresztą nie tylko mnie).

W sumie doszło do takiego absurdu, że gdybym zawyżył wartość pojazdu (a na fakturze miałem dokładnie tyle co dałem za samochód) to zapłaciłbym mniejszą akcyzę, bo załapałbym się w różnicy 20-33% wartości podanej w tabeli i uznaliby moją fakturę.

Jak się to będzie kończyć w praktyce? Wynajęciem rzeczoznawcy który wyceni samochód na 1/5 wartości rynkowej a tego już żaden celnik nie może podważyć....

Vvivvo najwyraźniej lubisz jak ktoś Cię dyma ...
Wyobraź sobie że przychodzi do Ciebie Pan z US i mówi - zgodnie z umową o pracę i wyciągami z konta w banku zarabia pan 2000zł miesięcznie. Niestety średnia płaca w Polsce wynosi ponad 3000zł. W związku z tym musi Pan dopłacić różnicę podatku....

vvivvo
[Usunięty]

Wysłany: 2008-08-07, 18:44   

Administrator napisał/a:
Vvivvo najwyraźniej lubisz jak ktoś Cię dyma ...

Mnie? Po prostu lubię zarobić więcej. :)

Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2008-08-07, 18:46   

vvivvo napisał/a:

Mnie? Po prostu lubię zarobić więcej. :)

Mylisz się, po prostu masz taką bardzo charakterystyczną polską cechę - lubisz się cieszyć...

P.S. Wiecie jakie koszty poniesie Niemiec sprowadzając samochód z Polski? Około 150 Euro i załatwi wszystko w 1 dzień....

vvivvo
[Usunięty]

Wysłany: 2008-08-07, 18:54   

Administrator napisał/a:
Mylisz się, po prostu masz taką bardzo charakterystyczną polską cechę...

Kupuj auta w Polsce. Tyle tylko, nie dziaduj.

Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2008-08-07, 18:57   

Wolałem w Niemczech kupić 3 letnie z gwarancją. Gdybyś chociaż raz kupował auto w polskim salonie to byś zrozumiał dlaczego wolałem jechać do Niemiec.

vvivvo
[Usunięty]

Wysłany: 2008-08-07, 19:02   

gdybyś kupił choć raz w salonie, nie jechałbyś do niemiec.

Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2008-08-07, 19:25   

Właśnie kupiłem auto o którym piszę w salonie w ten poniedziałek.
Nawet wręczyli mi oficjalnie kluczyk, zrobili pełną inspekcję a następnie wstawili samochód do salonu abym mógł sobie z niego osobiście wyjechać.

Ludzie jeżdżą teraz kupować nawet nówki do Niemiec. No chyba że dla Ciebie różnica kilkunastu tysięcy zł i naprawdę kompetentna obsługa nie ma znaczenia.

vvivvo
[Usunięty]

Wysłany: 2008-08-07, 19:40   

Administrator napisał/a:
Właśnie kupiłem auto o którym piszę w salonie w ten poniedziałek

to nowe, czy używane? zdecyduj się w końcu. :)
transfer nowych przez salony ma miejsce, również w polsce, również w bmw. Ale fakt, nie kupujesz aut w polskich salonach. Więc dziaduj dalej, Twój czas, Twoje pieniądze, tylko nie narzekaj, że podrożało.
Dodam tylko, że nawet po Wieluniu jeździ parę samochodów z transferu. Nie pisżę celowo o marce, ale obecna cena rynkowa rocznego, używanego samochodu przewyższa cenę zakupu. Samochody kupione rok temu nowe, w polskich salonach, lecz z transferu.
Pozdrawiam.

Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2008-08-07, 20:04   

Kupiłem w salonie BMW w Berlinie - konkretnie "Reier BMW"
Samochód używany z programu BMW Premium Selection.

Cytat:
BMW Premium Selection

Nowy standard szybkiego i bezproblemowego zakupu samochodów używanych BMW: BMW Premium Selection oferuje ekskluzywny wybór pojazdów i usług serwisowych BMW. W celu zagwarantowania satysfakcji klientów każdy samochód z certyfikatem BMW Premium Selection spełnia wysokie standardy jakościowe. Pojazdy BMW Premium Selection objęte są ponadto programami serwisowymi i gwarancyjnymi BMW.

natash 
Dojeżdża PKSem

Wysłany: 2008-08-07, 20:14   

vvivvo napisał/a:
Więc dziaduj dalej, Twój czas, Twoje pieniądze, tylko nie narzekaj, że podrożało.

Dziaduj? Skoro za granicą jest taniej to dlaczego przepłacać? To że przepisy w Polsce są chore i podważa się faktury to taka nasza paranoja. Skoro auto jest kupione z salonu to jak można podważać jego wartość? I co za różnica czy jest nowe czy używane, salony sprzedają i takie i takie, także u nas. A nowe auta w salonach w Niemczech są tańsze, na przykład Mercedes klasy E 220CDI jest tańszy o 30 000 złotych NETTO (taki przykład akurat ostatnio sprawdziłem) inne auta także są tańsze. Tu nie chodzi o dziadowanie, ale o rozsądne wydawanie pieniędzy. Kto ma ich za dużo?

Podobnie jest z ubezpieczeniem - jeśli w katalogu wartość auta jest wyższa niż na fakturze to trzeba płacić wyższą składkę na ubezpieczenie, ale nie wypłacą większego odszkodowania niż wartość na fakturze bo na szkodzie nie można zarobić. Następna paranoja.

vvivvo
[Usunięty]

Wysłany: 2008-08-07, 20:21   

natash napisał/a:
Dziaduj? Skoro za granicą jest taniej to dlaczego przepłacać?

zacytuję:
Administrator napisał/a:
Obecnie progi jak i stawki się nie zmieniły, ale zmianie uległy zasady wyznaczania wartości pojazdu. Celnik sprawdza wartość naszego samochodu uwzględniając wyposażenie, model , rocznik w tabelach Eurotaxu (ceny są tam absurdalnie wysokie) i porównuje z naszą umową kupna/sprzedaży czy też fakturą VAT. Jeśli ta kwota różni się o więcej niż 20-33%(zależy od humoru celnika) to akcyza jest obliczana od wartości z tabel.

a dziaduj:
Administrator napisał/a:
W sumie doszło do takiego absurdu, że gdybym zawyżył wartość pojazdu (a na fakturze miałem dokładnie tyle co dałem za samochód) to zapłaciłbym mniejszą akcyzę, bo załapałbym się w różnicy 20-33% wartości podanej w tabeli i uznaliby moją fakturę.

tylko tyle, w kwesti wyjaśnienia.

Odpowiedz do tematu