Pomogła: 9 razy Wiek: 43 Dołączyła: 15 Mar 2007 Posty: 239 Piwa: 1/5 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-08-18, 18:04
Powiem tak: jeśli wybierze się dobry hotel i nie wybiera się na żadne wycieczki fakultatywne to rezydent nie jest do niczego potrzebny. Jeśli nie zna się języka, a chce się pojechać na wycieczkę to rezydent potrzebny jest tylko do roli pośrednika. Z tego co zauważyłam to turyści (zwłaszcza polscy) są tylko po to żeby uprzykrzyć życie rezydentom. Pytania typu: czemu w restauracji nie podawają herbaty tylko kawę, lub czemu sejf jest w lodówce rozkładają mnie na łopatki. 2 godzinny bezsensownego siedzenia i słuchania ciągle o tym samym. Przestaliśmy chodzić na spotkania z rezydentami, a jeśli w ogóle idziemy to tylko zapytać czy godziny wylotu się nie zmieniły. Nie stwarzamy problemów, mamy wakacje i cieszymy się nimi Wycieczek fakultatywnych szukamy na miejscu, są polskie biura, dość duża konkurencja w niektórych biurach i przystępniejsze ceny.
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-08-18, 19:20
Opowiem Ci w takim razie po co jest rezydent i jak może skutecznie Cię zdenerwować. Po wylądowaniu dowiedzieliśmy się, że w hotelu który wybraliśmy mieszkamy tylko my z całej wycieczki,więc pojedziemy na miejsce taksówką - ok. 40km. Rezydentka zapakowała nas w taxi i dojechaliśmy szczęśliwie na miejsce. W hotelu podczas pobytu, tak jak piszesz, Pani rezydent praktycznie nie widziałem - bo i po co. Dzień przed odlotem zadzwoniłem i pytam się o której mamy być gotowi. Otrzymałem informację że o 19 odbierze nas taksówka. OK mija godzina 19 czekamy, 19.15 czekamy - dzwonię. Dowiaduję się że zaraz dojedzie. OK. 19.30 dzwonię kolejny raz - tym razem ściema że zepsuła się taksówka i wysłali inną. 19.45 tym razem już mocno wk... telefonuję i mówię ze wracam do pokoju i będą musieli pokryć kolejny dzień mojego pobytu. Pani rezydent do mnie żebym sobie zamówił taxówkę w recepcji i dojechał na lotnisko bo był wypadek i taksówka nie może dojechać. (kolejne kłamstwo jak się później okazało) Pytam jej : Kto za nią zapłaci? Ona do mnie, że ja i po przyjeździe zwrócę się do biura o zwrot kosztów. Odpowiedziałem jej, że ja już raz płaciłem za wycieczkę i nie będę robił tego drugi raz i kolejny raz tłumaczę, że jeśli ona ma problem to ja mogę zostać kolejny dzień za darmo. Po kilku minutach takiego dialogu uległa i powiedziała, że pokryje koszty taksówki którą mam zamówić w recepcji. Na lotnisku rzeczywiście czekała z pieniędzmi, na samolot zdążyliśmy w ostatniej chwili. Reszta wycieczki która jechała autokarem, też miała jakieś dodatkowe atrakcje dzięki pani rezydent. Podczas rozmowy w cztery oczy już nie była taka pewna siebie, a cała ta sytuacja to była próba wyłudzenia pieniędzy.
Renoma biura ważna rzecz, ale czynnik ludzki jest równie ważny, a na dodatek nigdy nie jest przewidywalny.
Jestem w UK i faktycznie wycieczki są tanie. Niestety jestem ograniczona przede wszystkim czasowo, bo niestety, ale muszę wrócić do Polski na 2 dni, a później zaczynam szkołę, także nie da rady z UK.
Wycieczka właściwie gdziekolwiek, tylko żeby było ciepło. i najwcześniej od 26 września. Słyszałam, że w Egipcie od każdej gwiazdki w opisie hotelu należy odjąć 1.
Za wszelkie wskazówki- dziękuję.
Pomogła: 9 razy Wiek: 43 Dołączyła: 15 Mar 2007 Posty: 239 Piwa: 1/5 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-08-18, 20:06
Dominika w Egipcie to nie schodź poniżej 4 gwiazdek, a nawet przy tej ich ilości czasem możesz się naciąć. Polecam naprawdę te strony z opiniami o hotelach które Ci podałam. Szukam teraz znajomym wczasów na podróż poślubną po 20 września, jeśli chcesz coś też mogę przy okazji dla Ciebie wyszperać. Na jak długo chcesz lecieć?
Administratorze, takie przypadki jak Twój zdarzają się naprawdę rzadko, albo to my mamy takie szczęście że nigdy na nie nie trafiamy. Teraz lecieliśmy z Niemiec na Dominikanę, oboje nie znamy niemieckiego, nie wyobrażam sobie takiej sytuacji tam. Ale niemieckie biura mają tę zaletę, że mają wszystko zorganizowane w najdrobniejszych szczegółach. Polskie biura... hmm tylko te drogie mają taki luksus. A swoją drogą, co to za kraj że z całej wycieczki tylko jeden hotel był w waszą stronę???
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-08-19, 11:13
Hiszpania - Costa del Sol. Samolot lądował w Maladze a mieszkaliśmy w miejscowości Marbella. Do biura nie mam żadnych zastrzeżeń i bez zastanowienia pojechałbym z niego na kolejną wycieczkę. Pretensje mam tylko do rezydentki.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 1504 Piwa: 17/150 Skąd: z północy
Wysłany: 2008-08-19, 14:01
Administrator napisał/a:
(...)Do biura nie mam żadnych zastrzeżeń i bez zastanowienia pojechałbym z niego na kolejną wycieczkę. Pretensje mam tylko do rezydentki.
Drogi Administratorze, moim zdaniem powinienes miec jednak pretensje przede wszystkim do biura podrozy z ktorego oferty skorzystales, gdyz to wlasnie w nim zatrudniona jest rezydentka z ktora miales stycznosc i to wlasnie na konto tego biura wplaciles swoje pieniazki, majac nadzieje ze Twoje wakacje beda przebiegaly bezproblemowo. Zachowanie pracownikow danej firmy, swiadczy o niej jako calosci. Chyba sie ze mna zgodzisz
Dominika napisał/a:
Czy możecie polecić sprawdzone biura turystyczne zajmujące się organizowaniem wycieczek zagranicznych?
Pozdrawiam
Mimo, ze nie jestem doswiadczonym wczasowiczem to byc moze Ci sie na cos przydam
Szczerze polecam biuro podrozy RAINBOW. Z moja narzeczona bylismy za posrednictwem tego biura na Majorce (w lipcu br). Nie mielismy zadnych problemow, wrecz odwrotnie. Nasze wakacyjna "przygoda" zaczely sie kilka dni przed wylotem do Hiszpanii, w Wielunskim oddziale biura podrozy KOLUMB. Tutaj za posrednictwem i z pomoca bardzo milej Pani wybralismy oraz pozniej zakupilismy prawa do naszej wycieczki. Juz na miejscu, w Hiszpanii, poznalismy swoja Pania rezydent, ktora wydawala sie byc osoba bardzo mila, otwarta i pomocna. Cala procedura transportu lotnisko-hotel-lotnisko przebiegala bardzo sprawnie. Wycieczki fakultatywne byly rowniez organizowane profesjonalnie i nikt z turystow nie tracil nawet minuty na bezczynnosc, czyli np. czekanie na transport itp. Podczas naszego wakacyjnego pobytu na Majorce poznalismy malzenstwo, ktore juz od dluzszego czasu korzysta z uslug RAINBOW i mialo o tym biurze podrozy bardzo dobre zdanie.
Jesli w przyszlym roku rowniez zdecydujemy sie na wakacje za granica organizowane przez Polskie biura podrozy, to na pewno oferty RAINBOW bedziemy przedkladac przed inne.
Mam nadzieje, ze choc troszke pomoglem
Czy możecie polecić sprawdzone biura turystyczne zajmujące się organizowaniem wycieczek zagranicznych?
Pozdrawiam
Ja leciałam z Exim Tours na Kretę, w pełni jestem zadowolona, świetna opieka rezydentów, wszystko tak jak na zdjęciach w katalogu. Mogę polecić również Orbis Travel, odradzam za to Triadę, kompletna olewka klienta. Wiadomo, że zdania są rózne, i każdy ma swoje doświadczenia. Na portalach typu www.wakacje.pl masz rózne biura, ale trzeba się wczytać w ogłoszenia, co jest w cenie a co nie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum