Wysłany: 2008-09-02, 22:43
Może nie w temacie (jeśli tak to proszę usunąć lub przenieść). Większość wypadków, które pokazaliście działy się na dużych szerokich drogach. Otóż dzisiaj sam wpadłbym pod tira, tylko w życiu bym się go w tym miejscu nie spodziewał. Jechałem ulicą Struga od ul.Częstochowskiej, nie jechałem szybko zobaczyłem światła na budynku spółdzielni - byłem jeszcze przed zakrętem ( pomyślałem, że ktoś będzie wyjeżdżał z ul.szkolnej) zwolniłem i będąc na wysokości znaku zobaczyłem przed sobą tira z naczepą na całej drodze. Jedyne co zrobiłem to hamulec i do prawej. Niestety tamten kierowca nie był zbyt wspaniałomyślny i jechał dalej. Przed oczami miałem tylko wielką naczepę kilka centymetrów od mojego samochodu. Gdybym nie zatrąbił to pewnie miałbym po autku. Chciałem trochę wycofać, ale podczas cofania naczepa nadal zbliżała się do mnie. Kolejny klakson, trochę do tyłu i na chodnik jedyne co mi zostało.
Ku przestrodze TIRa można spodziewać się wszędzie.
Pomógł: 22 razy Wiek: 38 Dołączył: 03 Maj 2006 Posty: 2051 Piwa: 9/14 Skąd: Chotów
Wysłany: 2008-09-05, 09:44
Cytat:
Czemu też nie pokażą przypadków, gdzie człowiek podczas zderzenia dzięki niezapięciu pasów wylatuje z auta i nie zostaje zmiażdżony w środku?
Dokładnie. Nie ma złotego środka niestety. W niektórych wypadkach pasy ratują życie, w innych wręcz przeciwnie, przyczyniają się do śmierci. Ja sam zapinam pasy, już raz uratowały mi życie i oby tylko ten raz musiały
zapinam pasy, już raz uratowały mi życie i oby tylko ten raz musiały
Oj wiem cos o tym. 6 lat temu też pasy (i jaśki) uratowały mi życie. Z drugiej strony mojemu znajomemu uratowało życie to że ich nie zapiął. Wyleciał z malucha przez przednią szybę. Inaczej byłby dziś na wózku.
A mówiąc o pasach, to moim zdaniem bezwzględnie powinny być zapięte dzieci. A już nie mogę zrozumieć zupełnie wożenia maluchów na kolanach dorosłego na przednim siedzeniu.
_________________ Co za czasy! Lot w kosmos trwa coraz krócej, jazda do pracy coraz dłużej.
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-09-05, 22:55
Przypadki uratowania życia przez niezapięte pasy, biorąc pod uwagę współczesne samochody, można włożyć między bajki. Aby zostać zmiażdżonym w dzisiejszym samochodzie to należałoby wjechać w sztywną przeszkodę przy prędkości ponad 80km/h. Gdyby ktoś z was wyleciał z samochodu przy prędkości tylko 80/km to odpowiadałoby to upadkowi z 10 piętra. Nie ma możliwości aby to przeżyć.
Dla niedowiarków film - Crash test przy 80km/h
Radzę nie zapominać także o tym że niektóre samochody (te starsze) mogą nie wyłączać poduszek przy niezapiętych pasach. Jak się kończy zetknięcie z poduszką bez zapiętych pasów? Tego chyba nie trzeba tłumaczyć.
należałoby wjechać w sztywną przeszkodę przy prędkości ponad 80km/h
A gdyby samochód stał a coś uderzyło..... Tak było w przypadku tego mojego kolegi. Zatrzymał się i czekał do skretu w lewo i wtedy zza zakręty wypadł na niedo inny samochód i wierz mi Administrator to, ze nie miał pasów było znaczące. Doznał oczywiście obrażeń, ale dziś już wszystko w porządku.
Przyznaję jednak, że tekich przypadków jest niewiele.
_________________ Co za czasy! Lot w kosmos trwa coraz krócej, jazda do pracy coraz dłużej.
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2008-09-08, 18:15
Dominika napisał/a:
Właściwie nie wiem czy "ku przestrodze"..., ale na pewno warty zobaczenia.
Na pewno ku przestrodze, tym bardziej że zginęło 7 osób, a za kółkiem feralnego TIR-a siedział Polak.
A tak gwoli ścisłości to ten sam wypadek pokazał nam już mareks, tylko w mniej rozszerzonej wersji .
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Pomógł: 15 razy Dołączył: 19 Lip 2005 Posty: 1562 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: zewsząd
Wysłany: 2008-09-24, 14:29
Ferbik napisał/a:
Miażdżący film w pełnym tego słowa znaczeniu.
, brak mi słów
Gregg Sparrow [Usunięty]
Wysłany: 2008-09-27, 10:52
onet napisał/a:
Tragiczny wypadek - 9 osób jechało golfem, 5 nie żyje
Pięć osób zginęło w porannym wypadku w Cewicach koło Lęborka. W volkswagenie golfie jechało prawdopodobnie aż dziewięcioro młodych ludzi.
- Na prostym odcinku drogi, we mgle, wyprzedzający inny pojazd golf wpadł w poślizg i uderzył w drzewo - powiedział Daniel Pańczyszyn, z lęborskiej policji. - 2 osoby walczą jeszcze o życie, dwie prawdopodobnie odeszły z miejsca zdarzenia - mówił. - Świadkowie relacjonowali, że to była grupa młodych ludzi, dwoma samochodami wracających z dyskoteki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum