Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-09-10, 12:44
Ferbik mówiłem Ci że masz za małe koła i Ci prędkościomierz zawyża
MODEL: Rok Produkcji Vmax 0-100km/h
Astra 2.0 GSi 1991 - 1993 200 9.5
Astra 2.0 GT 1991 - 1993 195 9.5
Astra 2.0-16 GSi 1991 - 1994 220 8.0 - ta ma 150KM i ten sam silnik co u Ciebie
Twój samochód z tym samym silnikiem ma Vmax 217km/h a w wersji turbo 240km/h - moc 204KM:
250 nie osiąga nawet najnowsza Astra z silnikiem benzynowym 2.0 Turbo o mocy 240KM
Nie mam za małych kół Mam takie same, jakie zaleca producent: R15/195/60
Wytłumacz mi zatem jak to możliwe. U kolegi z takim samym silnikiem w Calibrze też się licznik zamyka
Faktem jest że wszystkie liczniki samochodowe zawyżają prędkość ale nie o tyle. O ile przekłamuje nasz licznik można sparwdzić porównując go z prędkością pokazywaną przez GPS w nawigacji.
Mówił, ale nie należy do grona bajkopisarzy, więc mu wierzę Ma ten sam silnik co u mnie C20XE.
Co do suchych danych w tabelach to zauważyłem, że różnią się od tych z rzeczywistości
Mogę porównać chociażby na corsie, gdzie producent podaje max 156 km/h, osobiście wiem, że da radę więcej
Nie mam GePeeSa To teraz nachodzi mnie na myśl pytanie: skoro prędkościomierze w autach podają błędne prędkości, to dlaczego np. pomiar prędkości przy trasie pokazuje taką samą prędkość, którą mam na liczniku? Bo niejednokrotnie zwracałem na to uwagę
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-09-10, 13:18
Masz podziałkę co 1km/h na liczniku? Poza tym czym wyższa prędkość ta różnica jest większa.
Pamiętaj też że moc silnika spada z czasem i w 10 letnim aucie nigdy nie będzie tyle koni ile było na początku.
Dlaczego liczniki samochodowe zawyżają wskazanie (nie pomiar!) ?
Ze względu na limity prędkości na drogach (lepiej jechać wolniej niż szybciej), po drugie - wskazanie nigdy nie jest dokładne - zużycie opon powoduje jego zawyżenie, nowe opony zaniżenie (więc jest to forma zabezpieczenia).
Mercedes miał kiedyś nawet o to proces. Użytkownik który jechał samochodem dostał mandat i twierdził przed sądem, że wg licznika jechał zgodnie z przepisami. Zakończyło się tak że mercedes musiał płacić mu odszkodowanie.
Jechałem dzisiaj po trasie z GPS.
Różnica faktycznie spora w pomiarze między GPS a licznikiem i tak na przykład:
licznik 70km/h = GPS 56km/h
licznik 120km/h = GPS 98km/h
licznik 140km/h = GPS 115km/h
zatem im większa prędkość, tym większe przekłamanie. Tak jak wspomniał Administrator.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum