Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-10-12, 10:55
Mateusz napisał/a:
Nie obraź się ale Gazety Wybiórczej to mi nie cytuj Te bzdury już znam, że się gospodarka "przegrzała" - Raczej mózg się przegrzał autorowi tego ścierwa.
A skąd czerpiesz swoją wiedzę? Z ministerstwa finansów Islandii czy może jesteś członkiem zarządu któregoś z banków islandzkich?
I zapamiętaj sobie, że wszelkie rady mądrych maklerów, dziennikarzy zajmujących się ekonomią, analityków można pokazywać dzieciom jako zamiennik dobranocki . Jeżeli już o czymś mówi się głośno, lub można o tym przeczytać w internecie lub prasie, to na inwestowanie w tym kierunku jest już zdecydowanie za późno. To jest już tylko sposób na łapanie leszczy.
Gregg
O tych mieszkaniach to tylko luźna gadka z mojej strony o kupowaniu. Popatrz w historię i zobaczysz ile było wzrostów i spadków.
Mówisz mi o weryfikacji mojego życia...
Lubię krytykę bo zawsze daje do myślenia. Siedzę obecnie za granicą(w trakcie matur pracowałem w Koronie a zaraz po tym wyjechałem). Zrezygnowałem ze studiów w październiku, pomimo że dostałem się na AE Wrocław i to nie na rezerwie.
Mateusz, jeszcze niedawno przekonywałes jak to dobrze jest odkładac sobie po 200pln co miesiąc i ile mozna na tym zarobić, o kupowaniu monet, o inwestowaniu na giełdzie, o inwestowaniu w fundusze itd... (nie mam zamiaru szukac twoich postów ale każdy kto śledzi forum wie że tak było). Teraz okazało sie że tak cię przycisło że w wakacje pracowałes w Koronie za "marne" grosze, tylko po to żeby wyjechać z kraju. To że dostałeś się na studia nie świadczy zupełnie o niczym... Jeżeli chodzi o prace za granicą zobaczymy co zwojujesz i za ile wrócisz. Mam wrażenie że masz głowę nabitą ideałami wyjętymi z kapelusza.
Odpowiesz na pytanie? Dlaczego wyjechałeś z kraju, który dał ci taaaakie możliwości na starcie???
Odkładam kasę tak jak na forum pisałem. Ale nie te 200zł miesięcznie tylko więcej, stosując dywersyfikację("żeby nie wkładać wszystkich jajek do jednego koszyka")
Mimo że mam straty na TFI to i tak wrzuciłem jeszcze trochę, bo kupuje się na spadkach. Nie przejmuje się zbytnio tym co się dzieje na giełdach, ponieważ jestem inwestorem/kapitalistą konserwatywnym - Systematyczne inwestowanie, długoterminowe beż żadnych gwałtownych ruchów, kierując się logiką a nie emocjami. Wiem że odkładając dziennie 6zł przy średnio prosperującej giełdzie po 15 latach mogę osiągnąć kwotę 1mln zł, bo inny ludzie w Polsce też to osiągnęli.
Wyznaczony cel - przed 30stką mieć nieskończoną majętność (tzn. żeby moje aktywa - fundusze, monety, ziemia itd. przynosiły mi zysk miesięczny wystarczający na normalne życie) a dodatkowo jeszcze praca, najlepiej nie na etacie.
Co do pracy w Koronie... W trakcie matur(3tyg) i tak już niczego do głowy nie włożyłbym. a zwiedzanie ogródków piwnych w Wieluniu cały dzień nie należy do najbardziej ambitnych zajęć.(wątroba nie byłaby zadowolona) Więc nawet taka niewielka kwota 5,5zł/h zdołała Mateusza wyciągnąć z domu pomimo sprzeciwu rodziców.
A patrząc z perspektywy czasu, dzięki Koronie mam obrzydzenie do pracy na etacie, która jest w przeciwieństwie do biznesu strasznie obciążona podatkami 0k 80% wg centrum Adama Smitha, a po 2-gie poznałem kilku ciekawych ludzi więc nie mam dziś czego żałować.
Pytasz się dlaczego wyjechałem? Jestem młody, nic mnie tu już nie trzyma(wcześniej miałem powód - kobieta). Za granicą mogę kilkakrotnie więcej pieniędzy zarobić a mając dostęp do kompa, inwestować, czytać blogi gospodarcze, e-booki(a mam ich trochę) zamiast siedzieć przed tv, oczywiście na rozrywkę jest też czas.
A co do studiów masz rację, ponoć nie są nic warte, ale chyba nie będę rezygnował zw na możliwości jakie daje bycie studentem(AIP, kredyt studencki, życie - szukanie żony poznawanie przyjaciół)
Wiem co masz na myśli, makler jest najgorszym doradcą. Wcale nie czytam żadnych poradników inwestycyjnych zw na to co już powiedziałeś. Jednakże Gazetę Wybiórczą i Der Dziennik odkładam na regał z dobranockami - głównie mam na myśli gospodarkę.
Co do inwestowania, wtedy kiedy się mówi o czymś głósno, to masz 100% rację... - Szukanie leszczy
Najlepiej jednak w takim momencie zając pozycję krótką - short. Niestety na wielu giełdach już wprowadzono pewne ograniczenia.
Skąd tą wiedzę czerpię... To ci podam na PW albo w linkach w moim podpisie.
Z tego co wiem to nie masz abonamentu ani na merytorium.pl, ani do pełnej wersji cneb.pl, a przecież sprzedaż obu została wstrzymany ponad miesiąc temu i szybko nie zostanie wznowiona, a już na pewno nie po starej cenie...
Co do bloga Kamila to tam nie ma zbyt wiele informacji...
Mises.pl nie znam, ale czytałem książkę Gene Callahan "Ekonomia dla normalnych ludzi - wprowadzenie do szkoły Austriackiej", więc pewnie można tam znaleźć coś ciekawego...
W inwestowanie zbytnio nie siedzę, ale na dwagrosze.blogspot.com pewnie znajdzie się trochę ciekawej wiedzy.
Jestem ciekaw kiedy odczujesz po kieszeni, że trzymanie się mocno jednych przekonań boli. Co z tego, że Ty działasz logicznie, gdy 99% ludzi będzie działało emocjonalnie i Twoje akcje w poniedziałek spadną o X% (XX%?). Ja bym sprzedał wszystko, a kupił ponownie, gdy sytuacja zacznie się wygrzebywać z dołka, do którego właśnie zaczęła wpadać. Pamiętaj, że na spadkach także można zarobić.
_________________ Pierwsze kroki w e-biznesie postawiłem dzięki Czas Na E-biznes
Pomógł: 1 raz Wiek: 54 Dołączył: 15 Cze 2006 Posty: 503 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-10-13, 17:59
odkładając 6 zł dziennie nie dojdzie sie do miliona - no chyba żę 6 w totolotka
zresztą uwzględniając 4-5 % inflację za 15 lat dzisiejszy milion będzie wart około 300 000
6 zł dziennie daje około 2000 rocznie czyli samych zainwestowanych kwot będzie po 15 latach 30 000. Chcąc mieć milion trzeba to 33 krotnie pomnożyć - czyli mieć roczny zwrot z kapitału na poziomie kilkudziesięciu procent - stosując dywersyfikację (np. lokaty , obligacje - gdzie stopy są kilku procentowe - musimy mieć zwrot z giełdy ponad 150 % procent - a proszę pamiętać, że da to zaledwie 1500 zł w pierwszym roku).
Pamiętajmy też o prowizjach - np. w wielu biurach maklerskich pełny dostęp do danych to około 100 zł miesięcznie - więc żeby zarobić inwestując 2000 zł - trzeba zarabiać 60% rocznie z tej inwestycji. A gdzie prowizje od zakupu i sprzedaży, które sięgają 2 % przy tak małych kwotach ??
odkładając 6 zł dziennie nie dojdzie sie do miliona - no chyba żę 6 w totolotka
zresztą uwzględniając 4-5 % inflację za 15 lat dzisiejszy milion będzie wart około 300 000
6 zł dziennie daje około 2000 rocznie czyli samych zainwestowanych kwot będzie po 15 latach 30 000. Chcąc mieć milion trzeba to 33 krotnie pomnożyć - czyli mieć roczny zwrot z kapitału na poziomie kilkudziesięciu procent - stosując dywersyfikację (np. lokaty , obligacje - gdzie stopy są kilku procentowe - musimy mieć zwrot z giełdy ponad 150 % procent - a proszę pamiętać, że da to zaledwie 1500 zł w pierwszym roku).
Pamiętajmy też o prowizjach - np. w wielu biurach maklerskich pełny dostęp do danych to około 100 zł miesięcznie - więc żeby zarobić inwestując 2000 zł - trzeba zarabiać 60% rocznie z tej inwestycji. A gdzie prowizje od zakupu i sprzedaży, które sięgają 2 % przy tak małych kwotach ??
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-10-13, 22:40
Mateusz a skąd wiedzę czerpie JKM jak nie z gazet?
Poza tym nie potrafię tego Pana traktować poważnie:
Oto jego twórczość:
Cytat:
Jak widzę tolerancyjnego socjalistę z ludzką twarzą – to mam ochotę wymierzyć solidnego kopa w środek tej twarzy.
Gdyby w '39 co drugi Żyd miał broń, nie było by Holokaustu.
Jestem przeciwny aborcji, bo jak pokazuje życie, wyskrobano nie tych, co trzeba.
Pańską deklaracją Praw Człowieka to ja się podcieram co drugi dzień!
Społeczeństwo polskie jest otumanione propagandą faszystowską, że tylko państwo powinno mieć monopol na broń. Żeby nas potem powybierać jak ryby z saka.
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2008-10-14, 10:18
Cytat:
Do 175 tys. zł będziesz miał jak w banku. Rząd ustalił, że z okładem podwoi gwarancje naszych lokat - do 50 tys. euro. Już za kilkanaście dni. A Narodowy Bank Polski chce zachęcić banki do udzielania kredytów - pisze "Gazeta Wyborcza".
Wczoraj wieczorem rząd ustalił, że każda lokata w banku będzie miała 100-procentową gwarancję do 50 tys. euro (przy obecnym kursie - 175 tys. zł). A jeśli jest to wspólne konto z małżonkiem lub małżonką - do 100 tys. euro.
Jak zauważa gazeta, dla oszczędzających oznacza to dużą zmianę na plus. Dziś gwarancja nie dość, że jest ponaddwukrotnie niższa - tylko do równowartości 22,5 tys. euro - to jeszcze obejmuje zaledwie 90 proc. pieniędzy na koncie. Podwyższone limity gwarancji mają obowiązywać do końca 2009 r.
Źródło - Onet.pl
O, i to jest bardzo ważna wiadomość, która powinna trochę ostudzić społeczeństwo, nie będę ukrywał że mnie też w dużym stopniu cieszą takie wieści .
Byłem właśnie dzisiaj w pewnym banku na naszym terenie, i porozmawiałem sobie w międzyczasie z panią, która mnie obsługiwała. Zadałem pytanie o kryzys i o sprawę wycofywania lokat bankowych, i co się okazało. Z tym kryzysem to tak pół na pół, coś tam w trawie piszczy, ale nie na tyle żeby mocno panikować (zresztą powyższy cytat już powinien rozwiać wszelkie wątpliwości), a co do lokat, to, i tu zwrócę się do Administratora , bo to On przekonywał że to babcie wycofują swoje oszczędności . Wcale tak nie było, według relacji owej obsługującej mnie pani, właśnie że jak już, to ludzie w mniej więcej naszym wieku pozbywali się lokat w bankach, a przynajmniej w ich banku taką tendencję zauważono. Ale teraz już powinno być wszystko OK. I na powrót można lokować swoje oszczędności, niech procentują .
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Tylko jakoś nikt nie mówi ile % jest gwarantowane bo napewno nie 100.
Osobiście przeżyłem upadek BS w Wieluniu.Tam była gwarancja BGŻ.Zwrócili mi ale ile czasu trzeba było się nachodzić i interweniować -mała głowa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum