R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Kryzys finansowy a może wkrótce gospodarczy?
Autor Wiadomość
Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2008-10-14, 11:50   

Obecnie jest tak:
http://www.bfg.pl/u235/navi/27900

A ma być tak
http://wiadomosci.onet.pl...,1,1,,item.html
Postaw piwo autorowi tego posta

mateuszkowalski 
Słyszał o Wieluniu

Wysłany: 2008-10-14, 11:55   

Przyczyny krachu na giełdzie. :P

red 
Moderator

Piwa: 68/22
Wysłany: 2008-10-14, 19:34   

mareks napisał/a:
Możesz podać gdzie jest napisane.

Dla niedowiarków:

Cytat:
Rząd proponuje gwarancje dla depozytów bankowych

Dzisiejsze posiedzenie Rady Ministrów dotyczyło sytuacji na światowych rynkach finansowych. Rząd omówił ustalenia podjęte 7 października br. przez Radę ECOFIN i przyjął projekt autopoprawki do projektu ustawy o zmianie ustawy o Bankowym Funduszu Gwarancyjnym oraz o zmianie innych ustaw, a także wyda rozporządzenie w sprawie określenia górnej granicy środków gwarantowanych przez Bankowy Fundusz Gwarancyjny. Z proponowanych przepisów wynika, że depozyty bankowe do równowartości 50 tys. euro (ok. 175 tys. zł) będą gwarantowane w stu procentach do końca 2009 r.

Źródło:
http://www.premier.gov.pl/s.php?id=2622

Mateusz, tak jak pisze basteks przy procencie składanym i oszczędzaniu długoterminowym:
- weż pod uwagę opłaty związane z zarządzaniem rachunkiem,
- uwzględnij podatek Belki,
-znajdź taką inwestycję, która gwarantuje rentowaność na poziomie 35% rocznie w długim okresie czasu.

Oczywiście pochwalam oszczędzanie, zwłaszcza przy pomocy procenta składanego, ale Twoje wyliczenia są zbyt optymistyczne.

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Piwa: 9/3
Wysłany: 2008-10-15, 18:30   

Administrator

Złote cytaty, czytam jego felietony i w pełni się zgadzam z tym co zacytowałeś, bo socjalistę to kopnąłbym w tę ludzką twarz np. Kaczyńskiego.

basteks

Ja byłbym zadowolony po tych 15 latach nawet obmacując w rękach 300 tys zł. Po 2-gie pytasz się gdzie taki zwrot ?? Np. http://www.finanseosobiste.pl/content/view/971/33/

Zawsze możesz mieć fundusz aktywnej alokacji i jak jest hossa wrzucasz w akcje a jak bessa to na obligacje(nie polecam ale dla przykładu)

Co do opłat, czytałem kilka razy umowę i było bodajże 0,x %a co do podatku Belki...
Zawsze możesz mieć TFI na polisie ubezp. a podatek nie wiadomo czy 15 lat wytrwa....

Red
Tak jak napisałem basteksowi, dla mnie uczucie "obmacywania" 300tys po 15 latach i 180zł/miesięcznie wyrzeczeń jest bezcenne. Tylko te 300 tys a nie ten milion.

Zawsze można się bawić na giełdzie w pozycje long i short i wychodzić na + ale płacić maklerom nie zamierzam... Na razie
Wole grać wirtualną kasą na onet.pl

red 
Moderator

Piwa: 68/22
Wysłany: 2008-10-15, 19:53   

Mateusz, zobacz sobie wyniki "swoich" funduszy w tym roku. W czasie bessy też tracą tak więc posługiwanie sie stopa zwrotu z okresu hossy to spore nadużycie. Oczywiście w długim okresie czasu wyjdzie się na pewo na plus, ale jestem przekonany, że 35% to spory optymizm. Chociaż oczywiście doceniam i pochwalam Twoją chęc do inwestowania - zawsze to lepiej dla Twojej przyszłości jak zamiast palić paczke papierosów dziennie odłożysz tą kase na fundusz czy jakąś lokate.

basteks 
Ma stragan na targu

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2008-10-15, 21:37   

Mateusz - zdecyduj się. Chcesz zarabiać na giełdzie, ale nie będziesz bo szkoda prowizji.

Problem jest taki z hossą i bessą - że nigdy nie wiadomo kiedy jedna i druga się zaczyna, a to są najważniejsze momenty. Zasada jest prosta sprzedać na górce i kupić w dołku - tyle że nie da się tego przewidzieć - wczoraj np. wydawało sie, że już odbicie jest a dzisiaj znów w dół i to sporo.

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Wysłany: 2008-10-16, 19:00   

basteks

Idzie trochę przewidzieć na podstawie historii... Bessa zżera ok. 40-50% tego co wypracowała hossa. Wiem, bo widziałem wiele wskaźników z kilkudziesięciu giełd na świecie, jest wiele zależności.

Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2008-10-16, 20:46   

Mateusz napisał/a:
Bessa zżera ok. 40-50% tego co wypracowała hossa. Wiem, bo widziałem wiele wskaźników z kilkudziesięciu giełd na świecie, jest wiele zależności.

Poważnie? Równie dobrze może być tak, że to hossa zwraca 40-50% bessy.

Poniżej wykres Nikkei z ostatnich 20 lat

nikei.png
nikkei
Plik ściągnięto 11532 raz(y) 9,01 KB

ourson 
Moderator

Piwa: 79/18
Wysłany: 2008-10-16, 22:06   

Zawsze mnie zastanawiały analizy giełdy typu" "linia wsparcia przebiega na poziomie xxx - czy WIG 20 (albo jakikolwiek inny wskaźnik) odbije się czy też przebije ją - wtedy następną linię wsparcia mamy na yyy" - doskonale rozumiem , że są matematycy, statystycy i prognostycy którzy próbują znaleźć zależności na giełdzie - ale to mniej więcej tak samo jak twierdzenie, że skoro w rzucie monetą 10 razy pod rząd rzuciliśmy reszkę to prawdopodobieństwo że w następnym rzucie będzie orzeł jest większe niż 0,5... Próba zawracania kijem Wisły... Wg mnie giełda to w większości przypadków hazard... oczywiście jeśli mówimy o "graniu" na giełdzie...

Jeśli zaś chodzi o kryzys - jeśli ktoś świadomie pozwala na tworzenie "złych długów" - i jest to zarówno rząd jak i instytucje finansowe (szeroko rozumiane) to nie powinien się dziwić, że kiedyś to musi wyjść na wierzch. Szkoda tylko że za błędy rządzących muszą zapłacić zwykli obywatele USA.

W Polsce na razie podniesiono gwarancje - co oznacza albo niższe zyski z lokat (w końcu ubezpieczenie kosztuje) albo jakieś dopłąty ze skarbu państwa (co jest rozwiązaniem jeszcze gorszym). Tak czy owak gospodarka przeżyje zapewne mniejszy lub większy kryzys. Szkoda tylko, że kolejne rządy po raz kolejny nie wykorzystały dość dobrej sytuacji gospodarczej na zrobienie porządków w finansach publicznych. Teraz ciąć wydatki będzie znacznie trudniej...

A tak nb. - ciekawe czy PO zdecyduje się na wcześniejsze wybory czy będzie ryzykować utratę popularności z powodu kryzysu... ?

Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2008-10-16, 22:26   

ourson napisał/a:
Wg mnie giełda to w większości przypadków hazard... oczywiście jeśli mówimy o "graniu" na giełdzie...

Hazard jest bardzie przewidywalny :D Weźmy na przykład chyba najprostszą grę p.t. Blackjack czyli potocznie mówiąc "oczko" lub "21". Jest masa strategii i systemów gry. Każdą decyzję można podjąć na podstawie zawsze sprawdzalnych wyliczeń matematycznych. Przykładowo gdy gracz używa strategii krupiera (zawsze dobiera karty do 17 punktów i nie dobiera więcej kart gdy ma 17 punktów lub więcej) przewaga kasyna wynosi równo 5.48%. Stosując never bust która polega na tym, że gracz nie dobiera kart, gdy ma więcej niż 11 punktów przewagę kasyna to 3.91%. Stosując tzw. strategie podstawową (zbyt skomplikowana by wytłumaczyć nawet w kilku zdaniach) można ograniczyć przewagę kasyna do 0,5 %.

ourson 
Moderator

Wysłany: 2008-10-16, 22:29   

Administrator, fakt :-)

Ale za to pytanie - w kasynie wygrany jest tylko jeden - a na giełdzie? ;-)

siwy_ 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2008-10-17, 15:58   

Dzisiaj giełda znowu fatalnie...
red napisał/a:
Chociaż oczywiście doceniam i pochwalam Twoją chęc do inwestowania - zawsze to lepiej dla Twojej przyszłości jak zamiast palić paczke papierosów dziennie odłożysz tą kase na fundusz czy jakąś lokate.
Ja też. Zawsze za to Mateusza lubiłem :wink:

ourson 
Moderator

Wysłany: 2008-10-18, 18:56   

Jak mnie to zaczyna wkurzać - oskarżanie o obecny kryzys wolnego rynku, liberalizmu a nawet politykę Reagana i Thatcher... Przecież głównym winowajcą obecnego kryzysu jest właśnie ingerencja państwa w gospodarkę a nie wolny rynek.

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Wysłany: 2008-10-20, 19:31   

Trzeba znaleźć winnego, żeby móc na nim wieszać psy i wmówić ludowi, że wolny rynek to piekielne zło odpowiedzialne za wasze niskie zarobki :D

Administrator

Co do zależności bessy i hossy - Opierałem się tylko na giełdach europejskich.

ryba 
Przyjeżdża na zakupy

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2008-10-27, 20:35   

Cytat:
Jak mnie to zaczyna wkurzać - oskarżanie o obecny kryzys wolnego rynku, liberalizmu a nawet politykę Reagana i Thatcher... Przecież głównym winowajcą obecnego kryzysu jest właśnie ingerencja państwa w gospodarkę a nie wolny rynek.

Cytat:

Trzeba znaleźć winnego, żeby móc na nim wieszać psy i wmówić ludowi, że wolny rynek to piekielne zło odpowiedzialne za wasze niskie zarobki :D

To właśnie tacy ludzie jak wy wmawiają ludowi bałamuctwa, ludzie, którzy nie potrafią przyznać, że model ekonomii, w który wierzyli (i nadal wierzą) skompromitował się, doprowadzając gospodarkę światową do gigantycznego kryzysu, za który ów lud zapłaci słoną cenę.

Zastanawia mnie co musiałoby się wydarzyć, aby ludzie waszego pokroju zrewidowali poglądy. Skoro nawet tak dramatyczna i spektakularna klęska systemu myślenia, który reprezentujecie, a której jesteśmy od kilku tygodni świadkami, nie popchnęła was do krytycznego spojrzenia na neoliberalne dogmaty.
A warto by było to uczynić, bo wcale prawdopodobne że po tym kryzysie finansowym znajdziecie się ze swoimi poglądami w głębokiej defensywie i awangardzie myśli ekonomicznej.

Oskarżanie wyłącznie państwa o spowodowanie kryzysu w obliczu faktów, jakie znamy, to klasyczna propaganda. W jej przepchnięciu pomaga stawianie pomiędzy wolnym rynkiem a państwem ostrej granicy, tak jakby jedyną możliwością państwa było działanie przeciw rynkowi, a nie na przykład ułatwianie mu życia, co właśnie w USA miało miejsce.
U podstaw kryzysu legł pewien rodzaj myślenia o wolnym rynku, który cechował tak samo bankierów jak i państwowego regulatora. Przecież działalność Fed była podporządkowana właśnie rekinom z Wall Street, którzy bez takich uregulowań, jakie im fundowano, nie mogliby przeprowadzać swoich ryzykownych i nieodpowiedzialnych operacji, które w końcu doprowadziły do katastrofy. Obwinianie państwa jest więc w tym kontekście szczytem hipokryzji, ale także świadomym zabiegiem, mającym na celu zdjęcie winy z bankierów z Wall Street, którzy co prawda byli chciwi, ale nic to, chciwość jest przecież ok. Kur...sko daleko od ok.

Większość komentatorów nie wini za kryzys, drogi Oursonie, wolnego rynku, ale pewną ortodoksyjną odmianę myślenia o wolnym rynku, który niepodzielnie panował przez ostatnie dziesięciolecia. Jest to rynkowy fundamentalizm, który cechuje się przede wszystkim ślepą (powtarzam - ślepą) wiarą (powtarzam - wiarą) w wolny rynek, domaganiem się maksymalnego jego zderegulowania i ograniczeniem działań do minimum. Utożsamianie tak pojętego rynku z jedyną możliwą wizją jego działania jest kolejną cechą propagandy, którą obecnie uprawiają ludzie tacy jak Balcerowicz, Gwiazdowski, czy nasz dzielny forumowy ekonomista Mateusz.

Jeśli tak pojmuje się wolny rynek, to nie dziwią potem sytuacje, w których każdy kto próbuje podważyć te fundamentalistyczne dogmaty, jest momentalnie ustawiany w pozycji zwolennika socjalizmu. Tak jakby między skrajnie zderegulowanym wolnym rynkiem a socjalizmem nie było rozwiązań pośrednich. Jest to kolejny mechanizm propagandowy, bo o wiele łatwiej zwalcza się socjalistów, aniżeli inaczej myślących zwolenników wolnego rynku.

A tacy myślący inaczej istnieją. Wystarczy tylko sobie uświadomić, że jeśli nawet wolny rynek jest warunkiem koniecznym istnienia współczesnych społeczeństw, to nie jest on warunkiem wystarczającym.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi