Pomógł: 13 razy Dołączył: 11 Lis 2006 Posty: 3119 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-11-01, 18:00 ZWOLNIENIA GRUPOWE ZUGIL - Wieluń i okolice
Cytat:
Wielton, w ramach restrukturyzacji zatrudnienia, planuje zwolnić do 200 osób - poinformowała spółka w piątkowym komunikacie.
Rozwiązywanie umów o pracę planowane jest w okresie od 31 października 2008 r. do 31 stycznia 2009 r.
- Zwolnienia dotyczą w największym stopniu tych działów w firmie, które zostały poddane procesowi modernizacji w związku z programem inwestycyjnym prowadzonym od 2007 roku - napisano w komunikacie.
Spółka podała, że w wyniku planowanych zwolnień i reorganizacji działów oczekuje oszczędności z tytułu kosztów wynagrodzeń o minimum 0,5 mln zł miesięcznie.
Na koniec października 2008 r. spółka zatrudniała 853 osoby.
Pomógł: 2 razy Wiek: 32 Dołączył: 21 Mar 2007 Posty: 845 Piwa: 16/5 Skąd: Wieluń/Wrocław
Wysłany: 2008-11-01, 19:00
Ostatnim czasem słyszałem, że już nie było pracy, ale firma nie chciała nikogo zwalniać bo zawsze były okresy martwe, najwidoczniej sytuacja zmusiła firmę....
Po magazynach przyczep na Widoradzu widać że te zwolnienia nie będą ostatnimi o ile to się w ogóle skończy na zwolnieniach.Czarno widzę przyszłość Wieltonu.
Pomógł: 13 razy Dołączył: 11 Lis 2006 Posty: 3119 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-11-02, 13:46
Sytuacja na giełdzie ( http://gielda.onet.pl/0,6...in=PLWELTN00012 ), kryzys finansowy, obiorcy zza wschodniej granicy..., kapitał zamrożony w przyczepach stojących na składowisku itp...
Wysłany: 2008-11-05, 20:59
yampress napisał/a:
... oprocentowanie kredytów rośnie i coraz trudniejsze staje sie ich pozyskanie, co dodatkowo może ograniczyć wieluńska firmę.
Z tego co wiem, to zdolność kredytowa utracili dosyć dawno. Kryzys (widoczny) trwa od marca 08. Zamówienia w toku zostały odwołane (zleceniodawcy płacili kary, byle nie odebrać towaru). Wszyscy coś robili, oni chyba probowali przeczekać/przetrwać więc zwolnienia są dopiero teraz.
Tam, gdzie ja pracuję (ta sama branża), od kwietnia przez 3 msc, u mnie w dziale (produkcja) obcięto 2/3 pracowników.
A powód - zwolnienie całości, a nie nowi właściciele. Sytuacja w tej branży wygląda identycznie w całej Europie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum