Tak, masz rację - oprócz wartości 10 000:1 jest podana 1000:1 i podejrzewam, że to jest właściwa wartość. Ale czerń nie jest taka tragiczna jak się spodziewałem
Wysłany: 2008-11-23, 00:30
Administrator napisał/a:
Knyklu pamiętam jak ludzie zarzekali się że nie zmienią analogów na cyfrowe lustrzanki, ciekawe ilu z nich do dzisiaj dotrzymało słowa....
To nie jest kwestia zarzekania sie. Pierwsze cyfrowe lustrzanki byly kiepskie. Zreszta do tej pory zadna (no taka do 30 tys pln) nie dorównuje provi czy velvi. Poziom ich sie bardzo znacznie podniósl, funkcjonalnosc jest podobna do analogowych, wiec ludzie przeszli, ale jeszcze 3 lata temu nie bylo na co sie przerzucac.
Ja nie zmieniam bo nie mam 10 tys na monitor, a tyle kosztuje cos, co nie bedzie gorsze niz moje barco.
poza tym gram w CS i musze miec 100hz i brak smuzenia.
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-11-23, 12:55
Dziwne porównanie aparatu z filmem. Wziąłeś poprawkę na fakt utraty jakość przy skanowaniu filmu?
Zdecydowanie przesadzasz z kwotą za monitor.
Gregg Sparrow [Usunięty]
Wysłany: 2008-11-23, 13:12
Tymrazem przyznam rację knyklowi
Nie zmieniam monitora... na razie. Niestety ceny porządnych monitorów LCD to jak dla mnie kosmos. Mój ojciec ma LCD a jam mam starego CRT AOC 19 cali i wyświetlane zdjęcia są nieporównywalne. Tam gdzie u mojego taty wyswietlają się przepalenia u mnie elegancko widać szczegóły. W ciemnych partiach zdjęcia podobnie. Nie mówiąc już o przejściach tonalnych, gdzie w lcdeku, nawet przy ustawieniach na 32bity widać postrzępione krawędzie i plamy kolorów.
Jak dla mnie liga dobrych lcdeków jest za droga.
poprawiono: 1 błąd ortograficzny
Ostatnio zmieniony przez Archdevil 2008-11-23, 13:25, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-11-23, 14:06
A widziałeś współczesne czasopismo, plakat, ulotkę, okładkę na której są nieobrabiane cyfrowo zdjęcia i na dodatek wydruk na nich odbywa się bezpośrednio z analogowego filmu? Przecież mówimy o profesjonalnych zastosowaniach a nie domowych.
Wysłany: 2008-11-23, 15:07
Administrator napisał/a:
A widziałeś współczesne czasopismo, plakat, ulotkę, okładkę na której są nieobrabiane cyfrowo zdjęcia i na dodatek wydruk na nich odbywa się bezpośrednio z analogowego filmu? Przecież mówimy o profesjonalnych zastosowaniach a nie domowych.
Nie, ale nie wiem tez czy dobrze Cię rozumiem. 1. Mając przewagę pozytywu (dobrego negatywu) nad matryca już zyskuje. 2. Do skanowania takich rzeczy profesjonalne stosuje się skanery bębnowe, które praktycznie nie powodują przekłamań - więc przy doświadczonym operatorze nadal masz lepiej niż matryca. 3. Taki material trafia na kompa i po tym leci dalej.
Nadal masz lepiej.
O to chodziło?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum