R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Czarny piątek we Wrocławiu
Autor Wiadomość
ourson 
Moderator

Piwa: 79/18
Wysłany: 2008-11-25, 10:46   Czarny piątek we Wrocławiu

Zdjęcie z dachu Galerii Dominikańskiej - 21.11.2008

Dodam że sygnalizacja DZIAŁAŁA jak najbardziej prawidłowo

czarny piątek.jpg
Plik ściągnięto 137 raz(y) 79,49 KB

Ferbik 
Administrator

Piwa: 107/205
Wysłany: 2008-11-25, 11:42   

ourson, gdzie Ty się po dachach wrocławskich budynków szwędasz wieczorami?? :P

ourson 
Moderator

Wysłany: 2008-11-25, 11:56   

Ferbik, niestety zdjęcie nie jest moje:-( Byłem wtedy na pl. Dominikańskim i widziałem tą scenę ale nie wpadłem na to żeby zrobić zdjęcie z góry...

Ferbik 
Administrator

Piwa: 107/205
Wysłany: 2008-11-25, 11:58   

Sytuacja stricte jak u nas na którymś z wieluńskich rond :DDD

majk-el 
Wieluniaczek
garnki lepi

Wysłany: 2008-11-25, 13:33   

Kumpel siedział w Galerii Dominikańskiej i czekał 3 godziny aż korek się skończy. Znajoma jechała z centrum na Maślice 3,5 godziny. Inna znajoma z placu Bema do Hali targowej jechała godzinę autobusem (na piechotę 5 minut).

Miasto spotkań (w korkach) :wink:
Postaw piwo autorowi tego posta

hiszpan 
Wieluniaczek
KiKo

Piwa: 17/150
Wysłany: 2008-11-25, 13:52   

Fajne zdjecie i w zupelnosci oddaje stan faktyczny poruszania sie po Wrocku. W wakacje jechalem przez Wroclaw 3.5h :shock: Korki w tym miescie to powod dla ktorego powinno sie je omijac szerokim lukiem. Przynajmniej do czasu powstania obwodnicy. A ta chyba nie powstanie zbyt szybko...

ourson 
Moderator

Wysłany: 2008-11-25, 16:08   

hiszpan napisał/a:
A ta chyba nie powstanie zbyt szybko...

30 miesięcy, a teraz to właściwie 28 wg planu. Przetarg rozstrzygnięty prace w toku.

hiszpan napisał/a:
Fajne zdjecie i w zupelnosci oddaje stan faktyczny poruszania sie po Wrocku.

Bez przesady. To naprawdę był czarny piątek. Nigdy jeszcze nie widziałem czegoś takiego na placu Dominikańskim. Wrocław nie jest miejscem idealnym do poruszania się samochodem, ale nie znam innego dużego miasta w Polsce po którym jeździłoby się szczególnie lepiej...

KasiaM 
Dojeżdża PKSem

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2008-11-25, 18:56   

Sama tego doswiadczyłam :) 2,5 km jechałam ponad 3 godziny :) Polecam spędzanie każdego wolnego piątku w samochodzie na wrocławskich ulicach :P

KasiaM 
Dojeżdża PKSem

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2008-11-25, 18:59   

Żadna z wrocławskich ulic nie była przejezdna...

Marta 
WIELUNIAK

Pomogła: 40 razy
Piwa: 5/4
Wysłany: 2008-11-25, 23:11   

majk-el napisał/a:
Inna znajoma z placu Bema do Hali targowej jechała godzinę autobusem (na piechotę 5 minut).

KasiaM napisał/a:
2,5 km jechałam ponad 3 godziny

Przykłady ludzkiego lenistwa :) Znajoma mogła wysiąść i dojść do hali targowej w ciągu tych 5 minut zamiast stać/siedzieć bez sensu w autobusie godzine :)
Kasia jeśli 2,5 km jechałaś do określonego celu i dalej już nie, mogłaś gdzieś zaparkować i również dojść.
Rozumiem, że jest zimno ale bez przesady.. :P

A to co się dzieje na ulicach to poniekąd nasza wina. Przykład? Wieluń - małe miasteczko, wszędzie można dojść na piechotę, nawet w najdalsze zakątki jest to możliwe w przeciągu raptem 20-30 minut np. Stare Sady-Sieradzka. Ale nie, bo lepiej wsiąść w auto i jechać :) Nie dziwmy się zatem, że później są takie a nie inne sytuacje na drogach.

hiszpan 
Wieluniaczek
KiKo

Piwa: 17/150
Wysłany: 2008-11-26, 00:37   

Marta napisał/a:
(...)A to co się dzieje na ulicach to poniekąd nasza wina. Przykład? Wieluń - małe miasteczko, wszędzie można dojść na piechotę, nawet w najdalsze zakątki jest to możliwe w przeciągu raptem 20-30 minut np. Stare Sady-Sieradzka. Ale nie, bo lepiej wsiąść w auto i jechać :) Nie dziwmy się zatem, że później są takie a nie inne sytuacje na drogach.

Marta. Musisz wiedziec, ze nie wszyscy moga pozwolic sobie na 30 minutowy spacer, ktory czasami podczas niesprzyjajacej aury moze sie znacznie wydluzyc, a czasami jest w ogole fizycznie niemozliwy. Zyjemy w XXI wieku :!: i kazdy czlowiek powinien miec mozliwosc swobodnego poruszania sie :D We Wroclawiu ludzie tego czesto nie doswiadczaja, podobnie w Wieluniu. I tak bedzie przynajmniej do czasu wybudowania, dla wielu ludzi duzego rarytasu, tzw. obwodnicy. Do kogo wiec, powinnismy miec pretensje, ze nie mamy jej juz teraz i mysle ze w przypadku ww miast nie bedzie jej jeszcze z minimum 5/10 lat :?:

stanmarc 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 6/3
Wysłany: 2008-11-26, 08:28   

Kiedyś przerażały mnie wrocławskie korki ... od niedawna przerażają warszawskie Dużo nie jeżdżę i dopiero w tym roku miałem okazję jeździć po Warszawie samochodem - tragedia.
Myślę, że prawda leży gdzieś po środku pomiędzy tym co powiedziała Marta a tym co powiedział hiszpan. Co do Wielunia to wolę przejść się te 20-30 min piechotą niż jechać samochodem (zwłaszcza że prace mam siedzącą a i parkingi płatne ) ale jak wyjeżdżam po południu z Wielunia do domu to przeklinam brak obwodnicy.

majk-el 
Wieluniaczek
garnki lepi

Wysłany: 2008-11-26, 09:39   

Marta napisał/a:
Przykłady ludzkiego lenistwa :) Znajoma mogła wysiąść i dojść do hali targowej w ciągu tych 5 minut zamiast stać/siedzieć bez sensu w autobusie godzine :)
Kasia jeśli 2,5 km jechałaś do określonego celu i dalej już nie, mogłaś gdzieś zaparkować i również dojść. Rozumiem, że jest zimno ale bez przesady.. :P

Dzięki za "mądre" pomysły. Znajoma jechała na Krzyki - piechotą z Bema to ładny kawałek.

Rozumiem, że według Twej kolejnej rady wszyscy powinni zostawić auta na parkingach i iść przez miasto na piechotę - jeszcze raz gratuluje pomysłów :wink:

ourson 
Moderator

Wysłany: 2008-11-26, 11:17   

hiszpan napisał/a:
Do kogo wiec, powinnismy miec pretensje, ze nie mamy jej juz teraz i mysle ze w przypadku ww miast nie bedzie jej jeszcze z minimum 5/10 lat :?:

W przypadku obu tych miast obwodnice są już w budowie. Przy czym wrocławska jest zdecydowanie bardziej zaawansowana, ale nie ukrywajmy, Wrocław ma swoich w ministerstwach :-)
Ale w Wieluniu myślę że też nie będzie to trwało dłużej niż 2-3 lata

Marta 
WIELUNIAK

Pomogła: 40 razy
Piwa: 5/4
Wysłany: 2008-11-26, 15:22   

majk-el, generalizujesz. Ja nie wiem jak jest daleko z Bema na Krzyki. Tylko podsumowałam to co napisałeś, że miała 5 minut drogi z jednego miejsca do drugiego. Więc mogła poprostu wysiąść i dojść ten kawałeczek aniżeli stać.

majk-el napisał/a:
Rozumiem, że według Twej kolejnej rady wszyscy powinni zostawić auta na parkingach i iść przez miasto na piechotę - jeszcze raz gratuluje pomysłów

Oj :) W małym Wieluniu można się przejść, jak mówiłam. Chyba że ktoś jest dojeżdżający, no to wiadomo że nie ma o czym mówić. Mi to nie przeszkadza że musze przejść się do miasta raz czy drugi raz i sądzę, że jak już będę miała prawo jazdy będę robić tak samo. Po prostu czasem nie opłaca się stać w korkach i przeklinać na wszystkich dookoła, że zamiast się ruszyć na nogach to autami muszą wszędzie 'tyłek' podwieźć. :) Jakby chociaż kilkadziesiąt osób zrezygnowało z tego wygodnego stylu życia, byłoby inaczej niż jest.
Takie jest moje zdanie :)

Odpowiedz do tematu