Poprawa estetyki otoczenia ulicy Kopernika. Zniknęły z dwa walące się budynki przy tej ulicy, splantowano jedną działkę. Przyzwoicie wygląda nowy pasaż między Kopernika a Kaliską.
Miejsce w centrum i przy krajówce - a tak do niedawna zaniedbane, WSTYD.
Choc przy tej ulicy jest jeszcze wiele do zrobienia i do ideału daleko, poprawa estetyki odczuwalna. Gdyby jeszcze miasto zlikwidowało ten śmieszny płot o którym mowa w innym wątku (do zrobienia "od ręki", po niemal zerowych kosztach) - byłoby znośnie. Z drugiej strony to po likwidacji ogrodzenia pojawiłyby się pewnie w tamtym miejscu "dzikie miejsca parkingowe"
Pomógł: 18 razy Wiek: 33 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 1578 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-12-23, 17:00
Ja bym tego nie odbierał jako jakiś wielki pozytyw, bo chociaż zburzono straszący wcześniej budynek przy ul. Kopernika, to nie wywieziono gruzu z rozbiórki, który nadal zalega zaraz za drewnianym płotem. Poza tym estetykę psuje dawniej przylegający do zburzonego budynku obiekt, w którym mieści się sklep z częściami samochodowymi. Ale to taki krótki OT z mojej strony.
_________________ I'd agree with you, but then we'd both be wrong
Ja bym tego nie odbierał jako jakiś wielki pozytyw
Też tego nie odbieram bezkrytycznie.
stefan_pol napisał/a:
Choc przy tej ulicy jest jeszcze wiele do zrobienia i do ideału daleko, poprawa estetyki odczuwalna.
Ale skoro rejon straszył przez kilkadziesiąt lat a teraz zaczyna się zmieniac dzięki prywatnym właścicielom to odbieram to na + . Wkład miasta w poprawę estetyki otoczenia niestety mizerny (zostawienie płotu, i prowizoryczne uporządkowanie terenu po zawalonym budynku na rogu Kopernika/Barbary).
IMHO, jest jeszcze jeden ważny pozytyw, a mianowicie ciągłe dbanie o poprawę bezpieczeństwa.
Konkretnie mam tu na myśli monitoring miejski, który od kilku lat spełnia swoją rolę, a w tym roku, dokładnie w miesiącu grudniu, powiększony został o dwie nowe kamery. Pierwsza na skrzyżowaniu ulic Piłsudskiego, Kopernika i Śląskiej, druga na skrzyżowaniu ulic Wojska Polskiego i Sieradzkiej.
Ja również popieram typ Jaro czyli monitoring. Uważam, ze dzięki niemu można dużo bezpieczniej czuć się w naszym mieście, chociaż są jeszcze miejsca gdzie te kamery przydałyby się, ale nie ma takiej możliwości, aby wszystko mieć na "oku".
Pomógł: 18 razy Wiek: 33 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 1578 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-12-24, 01:16
Ja się dzięki monitoringowi wcale nie czuję bezpieczniej, bo zdarza się, że jestem świadkiem, jak kilkuosobowe ekipy "na oczach" kamer zaczepiają przechodniów i żadnej reakcji na to nie ma. Ale to taki OT...
_________________ I'd agree with you, but then we'd both be wrong
Pomógł: 15 razy Dołączył: 06 Maj 2007 Posty: 659 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-12-24, 06:32
Spooky kamery to nie wszystko. Osoba w centrum monitoringu może dać informację że doszło do takiego incydentu ale to nie oznacza że akurat musi być za rogiem policja i że w 10 sekund dojedzie. Po drugie w centrum monitoringu pracuje tylko jedna osoba...
Pomógł: 53 razy Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 3747 Piwa: 39/17 Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2008-12-24, 10:39
1 Pamapol Siatkarz Wieluń
2 Rozpoczęcie budowy ścieżki rowerowej do Rudy
3 Święto Bursztynu
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
1.Uczczenie jako drugie miasto w Polsce(po Krakowie) bohatera narodowego Rotmistrza Witolda Pileckiego!
... skwerem, pomnikiem, wystawą, konkursem dla młodzieży.
2. Śpiewanie pieśni patriotycznych przez mieszkańców Wielunia 11 listopada pod pomnikiem Rotmistrza Pileckiego.
3.Przebudowa elewacji Biblioteki Miejskiej.
Nie przypuszczałem, że uda się tyle zmienić.
4. Zwiększenie ilości miejsc parkingowych przy Augustiańskiej i Narutowicza.
5. Zagospodarowanie terenu wokół pomnika Jana Pawła II.
Najważniejsze, że możemy się poszczycić tym pomnikiem.
6. Rozbudowa cmentarza.
Nie jest to sukces, ale niewątpliwie pozytyw roku.
7. Znakomity przegląd zespołów jazzu tradycyjnego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum