R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: Jaro
2009-01-24, 07:24
Palić każdy może, byle nie dmuchał nam w nos

Czy jesteś za całkowitym zakazem palenia w miejscach publicznych?
Tak
62%
 62%  [ 40 ]
Nie
35%
 35%  [ 23 ]
Nie mam zdania
1%
 1%  [ 1 ]
Głosowań: 64
Wszystkich Głosów: 64

Autor Wiadomość
ourson 
Moderator

Piwa: 79/18
Wysłany: 2009-02-16, 22:49   

mareks napisał/a:
Jak czytam że palący powinien płacić wyższe stawki za leczenie to nie wiem czy się śmiać czy płakać.PALĄCY CODZIENNYM PODATKIEM PŁACĄ NA OCHRONĘ ZDROWIA SWOJEGO I NIEPALĄCYCH.

Mówmy raczej o normalnym systemie, w którym budżet państwa nie dopłaca do ochrony zdrowia.

gregg napisał/a:
A nie jest ograniczeniem konieczność wdychania smrodliwego dymu np. w knajpie???
TO DOPIERO JEST OGRANICZENIE!!!

A czy ktoś każe iść niepalącej osoby do tej knajpy? Z tego co mi wiadomo takich nakazów nie ma. Więc jeśli ktoś idzie do knajpy w której wolno palić to cóż - jego wybór.
Może wybrać knajpę dla niepalących lub zrezygnować z wyjścia. Niech właściciele lokali sami decydują... Ich biznes, ich pieniądze i ich ryzyko.

Gregg Sparrow
[Usunięty]

Wysłany: 2009-02-17, 00:22   

ourson napisał/a:
A czy ktoś każe iść niepalącej osoby do tej knajpy? Z tego co mi wiadomo takich nakazów nie ma. Więc jeśli ktoś idzie do knajpy w której wolno palić to cóż - jego wybór.
Może wybrać knajpę dla niepalących lub zrezygnować z wyjścia. Niech właściciele lokali sami decydują... Ich biznes, ich pieniądze i ich ryzyko.

Twoja logika trochę dziwnie działa... na jej zasadzie można zbudować taki przykład: narzekasz na dziurawe drogi??? nikt cię nie zmusza żebyś po nich jeździł, kup sobie helikopter, to od zarządców dróg zależy czy chcą miec dziury czy nie.
Podobnie jest z paleniem w knajpach. Jakie alternatywy ma człowiek niepalący, któremu dym przeszkadza w momencie gdy chce się spotkać ze znajomymi równiez niepalącymi w knajpie??? 1.Iść i siedzieć w smrodzie i oddychać szkodliwymi wyziewami. 2. Nie iść do knajpy. Więc jaki wybór??? Natomiast palaczom zostaje jeszcze jedna alternatywa (po wprowadzeniu zakazu) opuścić towarzystwo na 5 minut i wyjśc na fajora.

Ferbik 
Administrator

Piwa: 107/205
Wysłany: 2009-02-17, 08:08   

gregg napisał/a:
Twoja logika trochę dziwnie działa... na jej zasadzie można zbudować taki przykład: narzekasz na dziurawe drogi??? nikt cię nie zmusza żebyś po nich jeździł, kup sobie helikopter, to od zarządców dróg zależy czy chcą miec dziury czy nie.

Tylko, że my w paliwie płacimy podatki drogowe. W paleniu - właścicielom nie. Moim zdaniem ourson słusznie myśli.

ourson 
Moderator

Wysłany: 2009-02-17, 10:43   

gregg, moja logika działa bardzo dobrze. Analogia jest nieco inna niż Ty przytoczyłeś. To jest tak jak jadę do Krakowa i mogę wybrać: płacić 13 zł za przejazd kawałkiem płatnej autostrady która jest w wiecznym remoncie czy pojechać zwykłą drogą. Na wjeździe mam informację że jest tyle i tyle kilometrów w remoncie i mam wybór.

Co do zwykłych dróg, tak jak napisał Ferbik, płacę podatki zarówno te w paliwie jak i inne na utrzymanie tych dróg. To nie są prywatne drogi. A knajpy są. Logiczne, prawda? :-)

I jeszcze inaczej można - widzisz jest całę mnóstwo knajp do których nie pójdę. Bo np mi się nie podoba wystrój, bo grają muzykę której nie lubię, albo jest tam za głośno i z wielu, wielu innych powodów... i nie mam pretensji do właścicieli. Widać taki mają sposób na biznes. I mnie nic do tego. Po prostu tam nie idę. Ich wolny wybór i mój wolny wybór.

Gregg Sparrow
[Usunięty]

Wysłany: 2009-02-17, 12:01   

ourson napisał/a:
To jest tak jak jadę do Krakowa i mogę wybrać: płacić 13 zł za przejazd kawałkiem płatnej autostrady która jest w wiecznym remoncie czy pojechać zwykłą drogą. Na wjeździe mam informację że jest tyle i tyle kilometrów w remoncie i mam wybór.

Ale masz wybór, czy pojechać zwykłą drogą, a powinno być "nie jechać wcale". Wtedy twój przykład byłby OK.
Palacze nie dają nam niepalącym alternatywy kanjpa zadymiona czy knajpa niezadymiona. Nie mamy takiego wyboru. Dają nam alternatywę: albo zadymiona albo wcale. Teraz rozumiesz o co mi chodzi?
Natomiast palacze mieliby alternatywy takie: iść do knajpy i nie palić, iść do knajpy i palić na zewnątrz (opuścić na chwilę towarzystwo co i tak robią wychodząć np za potrzebą), nie iść wcale. Nie widzisz że jest to większy wybór???

ourson 
Moderator

Wysłany: 2009-02-17, 12:48   

gregg, ale to nie jest wina palaczy, że nie ma lokali dla niepalących. To właściciele lokali decydują o tym czy wolno palić czy nie. Tak jak decydują o tym jaki ma być wystrój czy jaka leci muzyka.
Jeśli właściciel knajpy nie decyduje się na zrobienie lokalu dla niepalących widocznie mu się to nie opłaca.
A osoby niepalące mają wybór - mogą spotkać się w lokalu w którym nie wolno palić. Nawet w Wieluniu z tego co pamiętam był taki. Są restauracje w których nie wolno palić. Można spotkać się w domu.

Gregg Sparrow
[Usunięty]

Wysłany: 2009-02-17, 13:13   

No to może niech właściciele zdecydują czy można u nich w lokalu brać narkotyki?
Niestety nie. To właściciele lokali muszą sie dostosować do obowiązujących przepisów. I jak zostanie wprowadzony taki przepis to będa musieli sie do niego dostować. I JA JESTEM ZA WPROWADZENIEM TAKICH WŁAŚNIE PRZEPISÓW.
Będzie czyściej i zdrowiej dla wszystkich. A oprócz tego wychodząc z lokalu nie będzie sie śmierdziało jak popielniczka.

Ferbik 
Administrator

Wysłany: 2009-02-17, 13:19   

gregg, nie pisz pierdół :D
gregg napisał/a:
No to może niech właściciele zdecydują czy można u nich w lokalu brać narkotyki?

Narkotyki nie są legalne w Polsce. Zarówno spożywanie jak i posiadanie. Idealną ripostę dał Ci ourson na Twoje porównanie odnośnie dróg. Są drogi płatne, gdzie mam wybór - jechać nią czy nie. Lokale w Wieluniu również występują dla niepalących. Na przykład taka Roma. Pójdę na chińszczyznę, ale nie zapalę w środku. Natomiast to właściciel powinien decydować, jakiego charakteru chce mieć lokal, bo narzucanie mu wprowadzenia zakazu palenia przez państwo jest chore.

Gregg Sparrow
[Usunięty]

Wysłany: 2009-02-17, 13:28   

Ferbik napisał/a:
Narkotyki nie są legalne w Polsce.

I mam nadzieję że niedługo papierosy też nie będą legalne... w knajpach :D
Jestem jak najbardziej ZA!!!

Gregg Sparrow
[Usunięty]

Wysłany: 2011-03-02, 19:44   

onet napisał/a:
Zaskakujące efekty zakazu palenia w lokalach

Zanieczyszczenie powietrza dymem tytoniowym w pubach i restauracjach przestrzegających zakazu palenia jest ok. cztery razy niższe, niż w lokalach, w których prawo nie jest egzekwowane, a klientów wręcz przybyło – wskazują pierwsze wyniki badań efektów zakazu.

Badanie prowadzą naukowcy z Zakładu Chemii Ogólnej i Nieorganicznej sosnowieckiego Wydziału Farmacji Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Wykazało ono też, że w ponad 40 proc. objętych badaniem lokali nowe przepisy nie są w pełni przestrzegane lub są całkowicie ignorowane. Brakuje wydzielonych pomieszczeń dla palących, palarni czy wentylacji.

- Na podstawie tych wstępnych badań możemy z całą pewnością powiedzieć, że wprowadzenie zakazu palenia znacznie poprawiło jakość powietrza w tych pomieszczeniach, a tym samym zmniejszyło narażenie biernego palacza na substancje zawarte w strumieniu dymu. Trzeba też zauważyć, że liczba klientów w tych lokalach jest znacznie większa, a więc mit, jakoby klienci odpływali z pubów po wprowadzeniu zakazu, jest rzeczywiście mitem – powiedział doc. Jan Czogała.

Pomiary powietrza w lokalach przeprowadzono przed i po wprowadzeniu zakazu za pomocą urządzeń DustTrack. Stężenie pyłu zawieszonego badano o jednakowych porach – wieczorem, przez dwie godziny. Jego źródłem w 98 proc. jest dym papierosowy, zawierający substancje rakotwórcze i toksyczne. - Pył dostaje się bezpośrednio do pęcherzyków płucnych, nie jest zatrzymywany w górnych odcinkach układu oddechowego jest więc szczególnie niebezpieczny – zaznaczył Czogała.

Badania jakości powietrza to pierwszy element badania. Kolejny to badania niepalących klientów i pracowników lokali. 40 ochotników musiało określić czas i częstotliwość przebywania w tych lokalach, poproszono ich też o próbki moczu - to właśnie tą drogą organizm próbuje pozbyć się toksyn z dymu papierosowego. Wynik porównania badań przed i wprowadzeniu zakazu powinny być znane latem.

No i są już pierwsze wyniki :D Klientów przybyło, mniej śmierdzi, nie truje... i o to chodzi!!!
Gdzie są teraz ci którzy twierdzili, że będzie mniej klientów z powodu zakazu palenia, a lokale plajtną z tego powodu???

Ferbik 
Administrator

Wysłany: 2011-03-02, 20:15   

Mnie też - jak już gdzieś wcześniej pisałem - ucieszyła osobiście wiadomość o zakazie palenia w lokalach. Sam - mam nadzieję, że już za parę dni pozbędę się tego gówniarskiego nałogu :)

Syn Mariana 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2011-03-02, 20:29   

W czasach gdy paliłem, wszelakie zakazy działały na mnie jak płachta na byka :twisted: ale teraz, gdy jestem wolny od peta, palacze strasznie mnie wpieniają. Cóż, taki brak wyrozumiałości. Dlatego jestem za całkowitym zakazem palenia. Na balkonach blokowisk także :evil:
Postaw piwo autorowi tego posta

Odpowiedz do tematu