Cześć. Chciałbym zacząć swą przygodę z wędkarstwem, jednak jestem "zielony" w tym temacie. Czytając forum, szczególnie ten dział natknąłem się na kilku wędkarzy, tak więc liczę na Waszą pomoc. Może zacznijmy do tego jaki sprzęt najbardziej polecacie? I także który Wieluński sklep będzie lepszy do kupna owego sprzętu?
Witaj kolego po kiju
Przede wszystkim każdy sprzęt służy do innych metod połowu, tak jak w fotografice - każdy obiektyw do czego innego.
Ale tak na początek mógłbym polecić Ci jakąś lekką spławikówkę - zacznij od teleskopa, bo matchówki są stosunkowo droższe. Chyba, że cena nie gra roli, to od razu proponowałbym Ci zakupić jakąś fajną matchówkę, na początek coś takiego:
http://www.allegro.pl/ite..._najtaniej.html - bardzo przyzwoita cena do jakości. Tylko ten sprzęt jest na tyle delikatny, że trzeba uważać na wszelkiego typu uderzenia wędziskiem, ponieważ są to drobne wędziska i łatwo je połamać.
Kołowrotek na początek coś z tego typu:
http://www.allegro.pl/ite...swiateczna.html
całkiem fajny wykonany z grafitu na 5 łożyskach.
Polecam stworzenie delikatnego zestawu, zatem potrzebna by była Ci żyłka, na szpuli max 0.18, proponuję 0.14-0.16.
Przypon 0.10-0.12, haczyk około 12-14, tylko nie sugeruj się zbytnio numeracją, bo jeden producent potrafi wypuścić ósemkę i dwunastkę, obydwa haki rozmiaru dwunastki.
Do całości jakiś spławiczek, w zależności od łowiska. Na spokojną wodę niedaleko brzegu polecam jakiś 1-2gramowy, na staw, większy nurt 2-3gramy.
Jeśli masz zamiar łowić na wodach PZW, to oczywiście trzeba opłacić kartę Ale podejrzewam, że skoro ruszyłeś ten temat, to pewnie masz to za sobą?
Także jeśli chodzi o zestaw na początek, to taki sam bym kombinował.
Może inni koledzy coś jeszcze podpowiedzą
Jeśli chodzi o zakupy, to są w sumie chyba 4 sklepy wędkarskie.
- ul. Targowa na przeciwko Rzemiosła (również można dokonać opłat za wędkowanie - koło "Szczupak") - wyposażony w miarę dobrze,
- ul. Sienkiewicza - wędkarsko-zoologiczny, mało sprzętu,
- Bricomarche - dość duży wybór sprzętu, lecz jak nie ma gościa od stoiska, to ekspedientki nie wiedzą co to wobbler itp
- ul. Traugutta, przy przystanku PKS, również dobrze zaopatrzony.
Ceny różne, czasem zdarzy się kupić taniej o parę złotych, niż na allegro z przesyłką, jeśli natomiast wiesz, czego szukasz, to śmiało allegro. Osobiście wolę wziąć sprzęt do ręki i pomacać Chyba, że już wcześniej miałem z danym sprzętem obycie i zamierzam go kupić, to wtedy allegro.
Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Mam tylko jeszcze jedno pytanie ( na razie ) - czy na ul. św Barbary jest jeszcze sklep wędkarski, Szostak chyba?
Ferbik napisał/a:
Jeśli masz zamiar łowić na wodach PZW, to oczywiście trzeba opłacić kartę Ale podejrzewam, że skoro ruszyłeś ten temat, to pewnie masz to za sobą?
Dobrze podejrzewasz Wolę zapłacić mniej niż narażać się na mandaty...
Tylko chodzi mi bardziej o szczegóły np: jaki spławik na jaki rodzaj ryb itp...
No to skoro znasz podstawy, to doskonale powinieneś zdawać sobie sprawę z tego, że to nie spławik wabi poszczególne gatunki ryb. Spławik, to jest tylko informator o braniu - ale tego tłumaczyć chyba nie muszę.
Zakup albo wypożycz książkę chociażby Stanisława Stupiewicza "Wędkarstwo nowoczesne", bo nie mam zamiaru pisać drugiej tu na forum.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum