Moją uwagę zwróciły dziury na 18 Stycznia pomiędzy Lidlem a Kilińskiego
Raczej między 18-go Stycznia a POW
Odnośnie łatania dziur - dlaczego mało praktykuje się wycięcie prostokąta, w który wpisana jest dana dziura? Przecież łatanie dziury samo w sobie jest w sumie na krótki czas, bo asfalt na obrzeżach jest popękany i wykruszony.
A co jest najlepsze - załatali tylko tą dziurę, którą opisywałem tu na forum
Bo zaraz parenaście metrów dalej po prawej stronie przy kratce ściekowej wyrwa straszna
Panowie drogowcy: widać, że czytacie nasze forum. Proszę, abyście nie brali konkretnej dziury do siebie, tylko łatali te, które naprawdę tego wymagają
Stefan, aaa przepraszam Ten zakręt jest fatalny o każdej porze roku. Koło pasów na wysokości wjazdu do Lidla żyła sobie swego czasu dziura, teraz jest tam zagłębienie w jezdni. Ale na zakręcie dalej jest po prostu taki tor, że można kierownicę puścić i auto samo w zakręcie pojedzie prawidłowo
Pomógł: 7 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 960 Piwa: 6/3 Skąd: Oklahoma Village
Wysłany: 2009-02-26, 08:53
Stefan napisał/a:
Moją uwagę zwróciły dziury na 18 Stycznia pomiędzy Lidlem a Kilińskiego - tam gdzie jesienią "profesjonalnie" wykonano ściek przykrawężnikowy - już w momencie kiedy ekipy zakończyły tą "przebudowę odwodnienia" wiedziałem jak to się skończy..
Tak sobie właśnie myślę, jako laik w dziedzinie budowy dróg, że podstawą każdej drogi jest chyba jej prawidłowe odwodnienie bo jeśli zimą zostaje na drodze woda, kiedy jest mróz, to dostając się w jakieś szczeliny w asfalcie sukcesywnie go rozsadza a przejeżdżające samochody potęgują efekt.
podstawą każdej drogi jest chyba jej prawidłowe odwodnienie bo jeśli zimą zostaje na drodze woda, kiedy jest mróz, to dostając się w jakieś szczeliny w asfalcie sukcesywnie go rozsadza a przejeżdżające samochody potęgują efekt.
Przede wszystkim oprócz dobrego odwodnienia jest również utrzymanie czystej nawierzchni zimą. Bo jeśli śnieg trzyma się na drodze, dostanie wody, przymarznie, to później rozsadza.
Dziura w jezdni na ul. Śląskiej. Godz. 12.30. Podjeżdża ekipa łatająca dziurawe ulice, wysypuje dwa worki asfaltu w dziure wypełnioną po brzegi wodą, "uklepuje" wysypany asfalt i odjeżdża.
I by było wszystko normalnie, bo w takich warunkach, gdy 1/4 ulicy płynie sobie potok wody nie można za wiele zrobić, gdyby nie to, że 10 kroków dalej jest kolejna dziura dwa razy większa, na którą drogowcy nawet nie zwrócili uwagi (zaznaczam, że asfaltu im nie brakło, bo pół samochodu była założona workami)
Aż mnie to zdziwiło, bo ul. Popiełuszki do tej pory kojarzyła mi się z drogą w miarę równą.
A mnie to nie zdziwiło - już gdzieś od trzech sezonów było widac iz na odcinku 18-go Stycznia - POW zacznie byc niedobrze. Pojawiły się pęknięcia wzdłużne i poprzeczne a w okolicy samego skrzyżowania kolejny.
Napisałem o tym wprawdzie dopiero w listopadzie 2008, ale sprawę że ten odcinek niedługo będzie wymagał poważnych zabiegów zdawałem sobie od dawna - pytanie czy wiedział o tym zarząd dróg miejskich, czy po prostu zza biurka mniej widac?
W poście wysłanym 2008-11-07, 18:46 z tematu "Obwodnica Wschodnia Centrum - popieram!" Stefan napisał/a:
6. Odnowa nawierzchni z wymianą warstw nośnych na odcinku Popiełuszki zrobionym najmniej solidnie - 18-go Stycznia - POW.
Czeka nas powtórkę z rozrywki .... czyli setki dziur i doraźne remonty masą na zimno ...
Stefan napisał/a:
Daro napisał/a:
Dziura na ulicy szkolnej z dnia na dzień coraz większa. Na początku była malutka, a teraz nie dość, że jest większa to jeszcze głębsza. Dziura była łatana z 2 razy "łopatą" zasypali dziurę i uklepali łopatą, ale nic to nie dało.
Z założenia doraźny remont masą na zimno ....
RZW napisał/a:
Dziury w jezdni są zmorą nie tylko kierowców, ale i ...drogowców
2010-02-19
Stopniał śnieg, w asfalcie pojawiły się pierwsze dziury. Zarządcy dróg narzekają, bo większość pieniędzy wydali na "akcję zima".
Na łatanie dziur też są potrzebne spore pieniądze, a sytuacja będzie wyglądała jeszcze gorzej na wiosnę. Relacja Katarzyny Jaśko:
Kliknij by wysłuchać:
Poniżej fotka do materiału ze strony RZW - nie jest opisane co przedstawia ale ja stawiałbym na ul Moniuszki w Wieluniu przy skrzyżowaniu z Targową (plac Jagieloński), fotka prawdopodobnie tegoroczna.:
Na skrzyzowaniu przy Krakowskim Przedmiesciu od strony Ratusza w strone Czestochowskiej jest tez niezla dziura Nie mowiac juz o calej drodze blisko szkoly muzycznej.
cały Wieluń wygląda jak szwajcarski ser. Może zamiast budować lipne drogi na starych technologiach przestańmy je remontować ?
jaka kol wiek droga by nie powstawała trzeba ją remontować po pół roku.
Pomógł: 11 razy Dołączył: 18 Maj 2007 Posty: 449 Piwa: 12/1 Skąd: z samiutkiego piekła
Wysłany: 2010-02-22, 11:41
To nie ma sensu
Proponuję wpisywać miejsca gdzie na długości 100m nie ma ani jednej dziury.
Może klika się znajdzie.
Miejsca te staną się miejscami kultu i odwiedzin wycieczek
szkolnych czy z zakładów pracy. A zarządcy tych odcinków będą mieli się czym chwalić
i wręczać sobie ordery i nagrody
Pomógł: 53 razy Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 3747 Piwa: 39/17 Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2010-02-22, 11:49
Realia zmieniają nawet znaki
rowna droga.jpg
Plik ściągnięto 104 raz(y) 38,41 KB
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum