R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Wybory do PE - 7 czerwca 2009

Na kogo oddasz swój głos w wyborach do PE?
PO
40%
 40%  [ 11 ]
PiS
18%
 18%  [ 5 ]
SLD
7%
 7%  [ 2 ]
PSL
3%
 3%  [ 1 ]
SDPL,PD,Zieloni
7%
 7%  [ 2 ]
Libertas
7%
 7%  [ 2 ]
Inny
0%
 0%  [ 0 ]
Nie zamierzam głosować
14%
 14%  [ 4 ]
Głosowań: 27
Wszystkich Głosów: 27

Autor Wiadomość
tomow 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2009-04-14, 17:19   Wybory do PE - 7 czerwca 2009

Cytat:

Wybory do PE: Przygotowania

Praktycznie wszystkie znaczące partie polskiej sceny politycznej rozpoczęły kampanie wyborczą w wyborach do Parlamentu Europejskiego. Czerwcowe rozstrzygnięcia pozwolą nam zaobserwować trendy na scenie politycznej po półtorarocznych rządach gabinetu premiera Donalda Tuska. Dla polskiej opinii publicznej, tak samo jak dla partii politycznych, wybory te mają w dużym stopniu charakter sondażowy, przewidujący realne poparcie w wyborach parlamentarnych na terenie naszego kraju. Na pewno istotne jest obsadzenie miejsc w PE, ale organ ten jak narazie nie odgrywa znacznej roli w kierowaniu Zjednoczoną Europą. Oczekiwania partyjne wydają się być jasne. Każde z ugrupowań celuje w uzyskanie opini na temat poparcia swoich działań. Jest to niezwykle istotny czynnik przed maratonem wyborczym w roku 2010, kiedy to będziemy wybierać prezydenta, samorządowców, a nie wykluczone, że także parlament.

Platforma Obywatelska, będąca na czele sondaży, najprawdopodobniej wygra te wybory. Pytanie powinno raczej brzmieć jak duża jest jej przewaga nad PiS-em, a także na ile silna jest w tej chwili lewica. PO konsekwentnie realizuje pomysł, wg którego popiarając ją, Polacy zwiększą prestiż naszego kraju na arenie europejskiej. Poparciem tej tezy ma być przynależność partii D. Tuska do Chadeckiej frakcji PE oraz szansa na obsadzenie stanowiska przewodniczącego przez byłego premiera Jerzego Buzka. W mojej ocenie na przewodniczącego mamy nikłe szanse, a frakcja chadecka może nie być tak silna jak w teraźniejszym układzie. Co najmniej dziwna jest sprawa tworzenia list PO. Partia przyjmuje wszystkich znaczących polityków i działaczy społecznej, od prawa do lewa. Jest to obraz Platformy jako frontu narodowego, skupiających wszystkich, którzy dbają o dobro naszego kraju. Dla mnie jest to potwierdzenie tezy, że program i ideologia są dla kierownictwa PO mało ważne. Zdanie o populizmie Platformy nabiera sensu.

W PiS-ie myśli się o wyborach w kategorii zaprezentowania programu partii szerokiej grupie społecznej. Partia chce dotrzeć do większej liczby obywateli. Stawia w kampanii do PE na rolnictwo, bo właśnie w tym sektorze Unia Europejska ma wiele organów wspierających. Polscy rolnicy liczą na dalsze wsparcie UE w restrukturyzacji swoich gospodarstw. Narazie strata do PO jest duża, bo wg sondaży PiS może liczyć na 20% poparcia przy 40% PO. ZobacPrzed nami jednak dwumiesięczny bój.

Lewica jest aktualnie w rozłamie. To sprawi, że wyborcy będą zdezorientowani widząc lewicowe twarze na różnych listach. Największe szanse pdałbym SLD, ale połączona lista SDPL i Rossatiego może pokrzyżować plany Olejniczaka i spółki. Może być tak, że tylko dwie partie wprowadzą ludzi do PE, bo nie upatruje szans w działaniach PSL-u. Stracili wiele u mieszkańców wsi wiążąc się z PO. Żelazne poparcie to około 5%, ale to może okazać się za mało.

Dla Polski istotny jest dobry wybór, bo w przyszłości PE może stać się centralnym organem Unii, a my jako kraj duży, kraj makro w naszym regionie, jesteśmy jednym z większych graczy na salonach europejskich. Stając się liderem dla naszego regionu, możemy nadać integracji europejskiej kształt oczekiwany przez Polaków.

T.M.
Z blogu: Politykowanie

A co wy sądzicie??
Ostatnio zmieniony przez tomow 2009-04-15, 14:36, w całości zmieniany 2 razy  
Postaw piwo autorowi tego posta

yampress 
WIELUNIAK

Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 2009-04-14, 17:26   

do wyborów parlamentarnych to sie jeszcze dużo zmieni...

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Piwa: 9/3
Wysłany: 2009-04-14, 20:41   

tomow
Wszystkie te partie które wyminiłeś są ukierowane po to żeby dostać się i najeść się...

W Katowicach 1. PiS Marek Migalski, żal.pl, sami siebie kompromitujecie
W Warszawie 1. PO Danuta Huebner, komentarz zbędny...

Patrzą się nażreć i naiwnym ludziom prać mózgi co wybory.

Kto chce zarabiać 200euro na godzinę i wmawiać wyborcom jak w wielkie idee chce wnieść do UE?

Dlaczego zabrakło w ankiecie UPR(symblicznie), bo chyba chcesz być traktowany jako poważny blogger znający się na polityce? Wiesz że UPR nie startuje z Libertasem ani z PSL?

tomow 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2009-04-14, 22:04   

Mateusz napisał/a:
Dlaczego zabrakło w ankiecie UPR(symblicznie), bo chyba chcesz być traktowany jako poważny blogger znający się na polityce? Wiesz że UPR nie startuje z Libertasem ani z PSL?

Mimo wszystko UPR znaczy mało na polskiej scenie politycznej. Jest opcja "inny".

Mateusz napisał/a:

Młody politolog, bardzo bystry umysł. Tacy ludzie powinni zajmować się polityką.

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Piwa: 9/3
Wysłany: 2009-04-15, 08:53   

Cytat:

Jak dla mnie ci... i pazera. Mówię tak ponieważ znajomy mi opowiadał jakie były z nim akcje gdy go zaproszono na UJ.

Cytat:
Mimo wszystko UPR znaczy mało na polskiej scenie politycznej. Jest opcja "inny".

Masz racje, w młodzież kontra PiSaków było 5 niedawno, UPRowców 30stu.

www.mlodziezkontra.pl - TVP INFO

tomow 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2009-04-15, 14:36   

Mateusz napisał/a:
Masz racje, w młodzież kontra PiSaków było 5 niedawno, UPRowców 30stu.

www.mlodziezkontra.pl - TVP INFO

W Krakowskim PiS-ie Forum Młodych są dyżury na "Młodzież Kontra". Tylko Michał Ciechowski i Radek są zawsze.

Co do wyborów to pomyliłem date. Odbędą się one 7 czerwca.

A oto sondaż z "Faktów" na interia.pl

Cytat:

WYNIKI ANKIETY:
Na kogo zagłosujesz w wyborach do europarlamentu?
PO: 28%
PiS: 30%
PSL: 2%
SLD: 16%
Na inną partie: 5%
Będe patrzył przede wszystkim na nazwisko: 13%
Nie wiem: 6%

Źródło

Sylwester 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 16/5
Wysłany: 2009-04-15, 15:51   

Po pierwsze: jaką to znaczącą siłą jest SDPL, PD, Zieloni czy Libertas, że ich umieściłeś.

Po drugie: Temat powstał zbyt wcześnie gdyż nie wiadomo jeszcze które partie zdołają uzbierać podpisy wymagane do rejestracji. Skąd pewność, że wyżej wymienione partie uzbierają 10 000 podpisów w wymaganej liczbie okręgów?

tomow napisał/a:
Będe patrzył przede wszystkim na nazwisko: 13%

Pewnie i pan Listkiewicz by się w takiej sytuacji dostał.

To ankieta internetowa która pozostawia jeszcze więcej do życzenia niż te robione przez Gazetę Wyborczą. Wynika z niej, że nawet SLD może wygrać co jest oczywiście kompletną bzdurą.

Co do pani Hubner to czy ktoś zdaje sobie sprawę, ze za bycie komisarzem zarobiła 6 mln zł, dodatkowo dostanie 1.5mln złotych odprawy oraz dożywotnią emeryturę w wysokości 50 tysięcy euro miesięcznie! Dodajmy do tego pensję którą otrzyma jeżeli uda się jej Nazwiskiem i numerem na liście PO dostać się do PE. Ma ktoś jeszcze jakieś pytania gdzie lądują wasze pieniądze?

mareks 
Mieszka pod Wieluniem

Wysłany: 2009-04-15, 17:26   

Niech wszyscy polscy europosłowie, którzy nie poparli w Parlamencie Europejskim uhonorowania rotmistrza Witolda Pileckiego, publicznie zrezygnują z dalszego udziału w życiu politycznym - wzywa Porozumienie Organizacji Kombatanckich i Niepodległościowych w Krakowie. Kombatanci ubolewają, że przepadła poprawka autorstwa deputowanej Hanny Foltyn-Kubickiej o ustanowieniu 25 maja - dnia śmierci Pileckiego, dniem Bohaterów Walki z Totalitaryzmami, ale za skandal uważają to, że przeciwko jej przyjęciu głosowali także deputowani z Polski.

- Polscy eurodeputowani, głosujący przeciwko uhonorowaniu jednego z największych bohaterów najnowszej historii swojego kraju: tego nie wolno zbagatelizować ani pozostawić bez wyciągnięcia surowych konsekwencji - stwierdza dr Jerzy Bukowski w imieniu POKiN. Dlatego kombatanci domagają się wycofania się wszystkich tych europosłów z życia politycznego.
- W polityce bywają jednoznaczne sytuacje, w których wszelkie podziały powinny ustępować miejsca uczuciom patriotycznym - stwierdza rzecznik Porozumienia, wskazując, że "trudno wyobrazić sobie lepszą okoliczność do zamanifestowania dumy ze swego kraju w europarlamencie", jak głosowanie w sprawie Pileckiego. - Niestety, dla kilkunastu naszych deputowanych nie stała się ona znakomitą okazją do zademonstrowania swej polskości, ale wręcz przeciwnie: powodem haniebnej kompromitacji - stwierdza Bukowski.
Kombatanci chcą, by nazwiska tych europosłów zostały zapamiętane. "Oto ich nazwiska: Czarnecki, Onyszkiewicz, Piskorski, Staniszewska, Wielowieyski, Buzek, Chmielewski, Gacek, Jałowiecki, Lewandowski, Olbrycht, Protasiewicz, Saryusz-Wolski, Siekierski, Zaleski, Zwiefka, Geringer de Oedenberg, Grabowska, Liberadzki, Masiel. Sonik i Gierek w jednym głosowaniu wstrzymali się, w drugim byli przeciwko przyjęciu zgłoszonej przez Foltyn-Kubicką poprawki" - wskazują.

Za poprawkami Kubickiej opowiedzieli się europosłowie: z frakcji UEN: Bielan, Chruszcz, Foltyn-Kubicka, Grabowski, Janowski, Kuźmiuk, Libicki, Maldeikis, Muscardini, Mussa, Musumeci, Pęk, Piotrowski, Podkański, Rogalski, Roszkowski, Rutowicz, Szymański, Tomaszewska, Wojciechowski Janusz, Zapałowski; z frakcji IND/DEM: Krupa, Tomczak, Wojciechowski Bernard; z frakcji PPE-DE: Handzlik, Kaczmarek; oraz z PSE: Pinior, Rosami, Golik.
Jerzy Bukowski podkreśla, że "politycy podnoszący ręce przeciw uczczeniu uznanego przez cały świat za jednego z najdzielniejszych ludzi okresu II wojny światowej rtm. Witolda Pileckiego" nie powinni "w przyszłości reprezentować nas ani w Parlamencie Europejskim, ani w polskim, ani nawet w lokalnych samorządach".
Oburzona i zawiedziona postawą polskich europosłów jest Fołtyn-Kubicka. Zgłosiła ona poprawki do rezolucji Parlamentu Europejskiego "Świadomość europejska a totalitaryzm", których celem było wpisanie imienia Pileckiego do tekstu dokumentu oraz ustanowienie dnia 25 maja, będącego rocznicą jego śmierci, Europejskim Dniem Bohaterów Walki z Totalitaryzmami. Popierała je frakcja Unia na rzecz Europy Narodów. Posłanka wskazuje, że zgodnie z wcześniejszymi obietnicami mieli za tym głosować eurodeputowani z ramienia PO. - Teraz jednak, po głosowaniu nad moimi poprawkami dotyczącymi ustanowienia rocznicy śmierci rotmistrza Witolda Pileckiego Dniem Bohaterów Walki z Totalitaryzmami, widzę, iż bardzo często deklaracje, zarówno publiczne, jak i te składane w zupełnie prywatnych rozmowach przez kolegów parlamentarzystów, niewarte były energii wydatkowanej na poruszanie szczękami - ubolewa Kubicka. - Zaledwie kilkoro spośród polskich posłów do Parlamentu Europejskiego niezrzeszonych w Grupie Unii na rzecz Europy Narodów zagłosowało za uczczeniem pamięci wybitnego Polaka - dodaje.
Europosłowie nie mają sobie jednak nic do zarzucenia. - Opowiedzieliśmy się za tym, co zostało uzgodnione, nawet jeśli było to bolesne - tłumaczy Janusz Onyszkiewcz. Podkreśla, że był uzgodniony wspólny tekst i tego się należało trzymać. Zgłoszone poprawki niweczyły bowiem osiągnięty konsensus. Inni wskazują, że taką formę głosowania zaleciła instrukcja frakcyjna.
Kubicka wytyka europosłom głosującym przeciwko jej poprawkom, że "zagłosowali według instrukcji grupy politycznej, choć mieli świadomość, że nie grożą im za to żadne konsekwencje ze strony swoich frakcji". Wskazuje, że spośród parlamentarzystów należących do PO wyłamali się tylko Małgorzata Handzlik i Filip Kaczmarek, a z lewicy Dariusz Rosati i Bogdan Golik. - Najwyraźniej inni wyżej cenili logo frakcji, w której zasiadają, niż godło z Orłem Białym, którym pośmiertnie odznaczony został rotmistrz Pilecki. Co ciekawe, za upamiętnieniem rotmistrza było wielu posłów np. z Wielkiej Brytanii - a przecież oni również dostali wytyczne grupy... - podkreśla europosłanka.
- Nie przyjmujemy do wiadomości żenujących tłumaczeń, że takie były ustalenia poszczególnych frakcji europarlamentu, w których zasiadają owi deputowani - stwierdza Bukowski. - Jeżeli zechcą oni użyć w swej obronie podobnych argumentów, będzie to znaczyć, że bycie Polakiem jest dla nich czymś nieistotnym, a więc logiczny jest wniosek, iż nie powinni już nigdy więcej reprezentować Rzeczypospolitej na żadnym publicznym forum w kraju ani za granicą - dodaje.
Zenon Baranowski

red 
Moderator

Piwa: 68/22
Wysłany: 2009-04-15, 17:46   

mareks, liczyłem na jakiś komentarz z Twojej strony. Bo nie wiem czy Ty się pod tym podpisujesz, czy też wkleiłeś to jako ciekawostkę.

Sylwek napisał/a:
Co do pani Hubner to czy ktoś zdaje sobie sprawę, ze za bycie komisarzem zarobiła 6 mln zł, dodatkowo dostanie 1.5mln złotych odprawy oraz dożywotnią emeryturę w wysokości 50 tysięcy euro miesięcznie! Dodajmy do tego pensję którą otrzyma jeżeli uda się jej Nazwiskiem i numerem na liście PO dostać się do PE. Ma ktoś jeszcze jakieś pytania gdzie lądują wasze pieniądze?

Nie rozumiem co to za zarzut. Czyli to że zarobiła tyle kasy to ma być argument przeciwko niej? Ukradła te pieniądze czy co? I żeby nie było - wydaje mi się że również Marek Migalski - kandydat PiS do PE - jest niezłym kandydatem.

mareks 
Mieszka pod Wieluniem

Wysłany: 2009-04-15, 18:19   

Ja mogę skomentować tylko ich następne posunięcie czyli wycofywanie się z zajętego stanowiska co już jest żenujące i świadczy o kręgosłupie tych europosłów.
A w TV cisza.

tomow 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2009-04-15, 18:22   

red napisał/a:
mareks, liczyłem na jakiś komentarz z Twojej strony. Bo nie wiem czy Ty się pod tym podpisujesz, czy też wkleiłeś to jako ciekawostkę.

Nie zgadzam się z Tobą red. Jest to istotne w perspektywie wyboru najlepszego kandydata. Sprawa jak najbardziej wiąże się z tematem, ponieważ wieksza część z tych europosłów bedzie startować w wyborach.

Sylwek napisał/a:
Po pierwsze: jaką to znaczącą siłą jest SDPL, PD, Zieloni czy Libertas, że ich umieściłeś.

Po drugie: Temat powstał zbyt wcześnie gdyż nie wiadomo jeszcze które partie zdołają uzbierać podpisy wymagane do rejestracji. Skąd pewność, że wyżej wymienione partie uzbierają 10 000 podpisów w wymaganej liczbie okręgów?

Libertas jest ciekawostką, chęcią sprawdzenia co znaczy to dla mieszkańców regionu. Pozostałe KW wg mnie spokojnie uzbierają podpisy.

A tu inny sondaż:
Cytat:
Liderzy PO wygrywają w Warszawie, na Pomorzu i Dolnym Śląsku, a Zbigniew Ziobro (PiS) prowadzi w Małopolsce. Takie są wyniki pierwszego sondażu "Rzeczpospolitej" przed wyborami do europarlamentu.

W najbardziej prestiżowych pojedynkach między PO i PiS, w Krakowie i Warszawie na razie 1:1. Kandydatka Platformy Danuta Huebner wygrywa w stolicy (35%), dystansując Michała Kamińskiego (PiS) i Wojciecha Olejniczaka (SLD) - po 17%. Z kolei były minister sprawiedliwości jest zdecydowanym faworytem w okręgu małopolsko-świętokrzyskim. Ziobrę popiera 35% badanych, wobec 13% oddanych na Różę Thun (PO) i 11% na Andrzeja Szejnę (SLD) - pokazuje sondaż "Rzeczpospolitej".

Dobre wyniki Huebner i Ziobry nie dziwią politologów. - Ziobro pokonał już w Krakowie tak znanych polityków PO jak Rokita i Gowin. Trudno sobie wyobrazić, by teraz mógł przegrać
dr Bartłomiej Biskup, politologZiobro pokonał już w Krakowie tak znanych polityków PO jak Rokita i Gowin. Trudno sobie wyobrazić, by teraz mógł przegrać - mówi "Rzeczpospolitej" dr Bartłomiej Biskup z Uniwersytetu Warszawskiego.

Strategia PO polegająca na przyciąganiu takich osób jak pani Huebner, może być strzałem w dziesiątkę - uważa dr Jarosław Flis z Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Za "Rzeczpospolitą"

mareks 
Mieszka pod Wieluniem

Wysłany: 2009-04-15, 18:35   

Przeciwników PIS zawiodę. W grupie posłów głosujących przeciw to nie ten Czarnecki.

Sylwester 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 16/5
Wysłany: 2009-04-15, 18:39   

Wstyd, panowie i panie eurodeputowani, wstyd!
Przynależność partyjna daje dużo do myślenia.

mareks napisał/a:

A w TV cisza.

Oczywiście, że tak bo nie można ruszyć ludzi z PO czy SLD w TVNie czy Polsacie.

red napisał/a:
Nie rozumiem co to za zarzut. Czyli to że zarobiła tyle kasy to ma być argument przeciwko niej? Ukradła te pieniądze czy co? I żeby nie było - wydaje mi się że również Marek Migalski - kandydat PiS do PE - jest niezłym kandydatem.

Wydaje mi się, że napisałem iż zarobiła te pieniądze. Oczywiście, że to nie świadczy o niej źle, ale już na pewno o Unii czy PE. Pani Hubner to taki motyl skakający z kwiatka na kwiatek - gdzie więcej, gdzie lepiej.

Tomow, dość wymijająco odpowiedziałeś na pytanie, więc czym przeważają Zieloni nad UPR?

red 
Moderator

Piwa: 68/22
Wysłany: 2009-04-15, 19:26   

tomow napisał/a:
Nie zgadzam się z Tobą red. Jest to istotne w perspektywie wyboru najlepszego kandydata. Sprawa jak najbardziej wiąże się z tematem, ponieważ wieksza część z tych europosłów bedzie startować w wyborach.

Ale z czym się nie zgadzasz? Z tym, że liczyłem na jakis komentarz mareksa? :D
Mimo wszystko nadal będę utrzymywał, że liczyłem na jakieś skomentowanie tego artykułu... :D
Sylwek napisał/a:
Wydaje mi się, że napisałem iż zarobiła te pieniądze. Oczywiście, że to nie świadczy o niej źle, ale już na pewno o Unii czy PE. Pani Hubner to taki motyl skakający z kwiatka na kwiatek - gdzie więcej, gdzie lepiej.

No właśnie - napisałeś że głównym zarzutem wobec niej jest to, że zarobiła kase...
mareks napisał/a:
Ja mogę skomentować tylko ich następne posunięcie czyli wycofywanie się z zajętego stanowiska co już jest żenujące i świadczy o kręgosłupie tych europosłów.
A w TV cisza.
Sylwek napisał/a:
Wstyd, panowie i panie eurodeputowani, wstyd!
Przynależność partyjna daje dużo do myślenia.

Cytat:
Europosłowie nie mają sobie jednak nic do zarzucenia. - Opowiedzieliśmy się za tym, co zostało uzgodnione, nawet jeśli było to bolesne - tłumaczy Janusz Onyszkiewcz. Podkreśla, że był uzgodniony wspólny tekst i tego się należało trzymać. Zgłoszone poprawki niweczyły bowiem osiągnięty konsensus. Inni wskazują, że taką formę głosowania zaleciła instrukcja frakcyjna.

tomow 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2009-04-16, 22:01   

A oto lista PiS w okręgu numer 6:

Lista kandydatów:
1. Urszula Krupa - poseł PE
2. Janusz Wojciechowski - poseł PE
3. Marek Matuszewski - poseł na sejm RP
4. Marek Michalik - wiceprezydent Łodzi
5. Wiesław Dobkowski - senator RP
6. Piotr Grabowski - Piotrków Trybunalski
7. Anna Grabek - Tomaszów Mazowiecki
8. Radosław Żurawski - Pabianice
9. Łukasz Gędek - Zduńska Wola
10. Konrat Kłopotowski - Kutno

W celu dyskusji o kandydatach do PE z okręgu łódzkiego założyłem stosowny wątek TUTAJ .
Ten temat proponuję pozostawić jako ogólny temat do dyskusji o wyborach do PE. Wydaje mi się, że dzięki temu unikniemy pomieszania watków o lokalnych listach z watkami ogólnokrajowymi.
red
Ostatnio zmieniony przez red 2009-04-16, 22:56, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu